Hitno rešiti pitanje Vojvodine, ili će postati problem

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 06. 12. 2013. | Komentara: 0

Hitno rešiti pitanje Vojvodine, ili će postati problem

NOVI SAD – Današnja pozicija AP Vojvodine je neodrživa pa se mora pronaći novi oblik u kome će biti definisana autonomija Vojvodine, a to znači pisanje novog Ustava.

LSV

Dok se novi Ustav ne napiše republička i pokrajinska administracija moraju sarađivati, ali je to teško kada se svaki put pokušava pronaći još jedan način kako će Vojvodina biti zakinuta, omalovažena i ponižena, istakao je danas zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.
Na konferenciji za novinare u Novom Sadu, Kostreš je, komentarišući odluku Ustavnog suda Srbije po pitanju ustavnosti Statuta AP Vojvodine, ukazao da ne može da se otrgne utisku da USS, koji bi trebalo da bude jedan od stubova države i jedna od institucija na kojima se bazira Republika Srbija, svoje odluke donosi dosta čudno i na načine koji su, bar za LSV, zabrinjavajući.

Šta je sa kosovoskim organima

– Onoga momenta kada se shvatilo da Demokratska stranka nema većinu u vladi Republike Srbije i da nemamo Borisa Tadića za predsednika Republike, odmah posle je Ustavni sud Srbije doneo odluku da je Zakon o nadležnostima nevažeći. Sada, kada je više nego jasno da će doći do novih raslojavanja i novih podela u političkom društvu u Srbiji, USS opet atakuje na AP Vojvodinu. A nisam video da se Ustavni sud bavi, recimo, pitanjima pozicije AP Kosova i Metohije, njihovih organa i načina da li oni funkcionišu ustavno ili neustavno – rekao je Kostreš.  On je ukazao i da će sada predsednik Skupštine Vojvodine i predsednik Vlade Vojvodine morati da se obrate predsedniku Skupštine Srbije i predsedniku Vlade Srbije i da oni moraju da pronađu neko rešenje.
– Mislim da ovo nije pitanje samo odnosa političkih stranaka. U Pokrajini je na vlasti jedna grupacija, a u Republici druga i sukobljenost te dve grupacije, politička sukobljenost, ne sme za posledicu da ima činjenicu da se jedno ovako važno pitanje ne rešava. Bacanjem ovog pitanja pod tepih, doći ćemo do situacije da će problemi eksplodirati – rekao je Kostreš. Dodao je da je sramota što institucije koje bi trebale da budu temelj države Srbije bude sumnju da funkcionišu kao političke marionete.

Ponovni pokušaj uništenja autonomije

Na pitanje da li se sve vrti oko raspisivanja vanrednih pokrajinskih izbora, Kostreš je ocenio da je priča mnogo dublja, ali da možda jedan od najaktuelnijih momenata u ovom slučaju jeste i raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.
– Pitanje uništenja vojvođanske autonomije i prava Vojvodine da bude različita od ostatka Srbije jeste jedan izgubljeni i poraženi ideološki profil koji sada pokušava, verovatno u poslednjem naletu, da od Srbije napravi rusku guberniju, a ne da dozvoli da Srbija ide putem evropskih integracija. Naravno da pokazni oblik tog pokušaja jeste i pokušaj da se sruši aktuelna vojvođanska vlast, koja ima dve trećine u vojvođanskoj skupštini – rekao je on. Zamenik predsednika LSV je podsetio da je i Ustavni sud Srbije rekao da Vojvođani imaju pravo na autonomiju,  ocenivši da će, ako se pitanje Vojvodine ne bude pod hitno rešilo, Vojvodina postati problem.
– Ne zato što to mi želimo, nego zato što je to priroda političkog procesa – rekao je Kostreš dodajući da se zbog toga mora pronaći pozicija u kojoj će građani AP Vojvodine biti u mogućnosti da upravljaju resursima, svojim sudbinama, razvojem i uticajem na razvoj AP Vojvodine pomognu Republici Srbiji na njenom evropskom putu.
 – Ili će se pronaći modalitet za vojvođansku autonomiju ili će pitanje Vojvodine prerasti u problem. Da li problem gašenja potpuno vojvođanske autonomije ili nečega drugog, ja ne mogu sada to da kažem, ali je vidljivo da će se to desiti – rekao je Kostreš.
Upozorio je da sada pitanje Ustava i ustavnog položaja Vojvodine postaje proteza i podupirač za propale nacionalističke projekte i stranke koje pokušavaju da poziciju APV postave tako da ona bude Pijemont okupljanja nacionalističkih snaga u Srbiji, koje će se onda organizovati na rušenju vojvođanske autonomije.

Analiza ocene USS naknadno

Bojan Kostreš nije želeo da komentariše pravnu sadržinu odluke USS, ukazujući da će Liga socijaldemokrata Vojvodine sa svojom analizom i komentarom na taj dokument izaći u javnost čim bude imali imala prilike da vidi šta u odluci zaista piše. Dodao je da će vreme pokazati da li će republička i pokrajinska administracija naći dovoljno snage i mudrosti da pronađu trajno rešenje, jer je više nego jasno da je pozicija AP Vojvodine na ovaj način neodrživa.
– Niko u ovom momentu ne želi i ne govori ni o separatizmu ni o odvajanju Vojvodine. Ali Vojvodina ima pravo, i Vojvodina se za to pravo izborila kroz istoriju, da ima svoje specifičnosti i da na tim specifičnostima gradi svoju autonomiju – rekao je Ksotreš. Podsetio je na nastanak autonomije Vojvodine, njen položaj u SFRJ, ističući da posle puča Slobodana Miloševića iz 1988. godine i protivustavnog Ustava iz 1990. počinje agonija AP Vojvodine.

(BILSV, 06. 12. 2013)



Odbori LSV | Ponedeljak, 13. 05. 2024. | Komentara: 0

Proglašena najveća opoziciona lista na ovim izborima - Udruženi za slobodan Novi Sad, broj 11

Novosadska udružena opozicija izlazi na izbore 2. juna pod rednim brojem 11! 
Saopštenja | Ponedeljak, 13. 05. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI na lokalnim izborima u brojnim gradovima i opštinama u Vojvodini

Kandidati Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI nalaze se na brojnim opozicionim listama kandidata za odbornike na predstojećim izborima za skupštine opština i gradova u Vojvodini.
Saopštenja | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Napad na profesora škole u Bačkoj Palanci posledica ćutanja države

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da pod hitno donese propise i mere koje će garantovati bezbednost prosvetnim radnicima.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook