Bešlin: Umesto Paje Patka ili Deda Mraza, deci u Srbiji se obraća Ratko Mladić

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 12. 12. 2018. | Komentara: 0

Bešlin: Umesto Paje Patka ili Deda Mraza, deci u Srbiji se obraća Ratko Mladić

NOVI SAD - Kada su rehabilitovani zločinci iz Drugog svetskog rata u Srbiji, to je bila priprema za rehabilitaciju zločinaca iz ratova iz devedesetih godina prošlog veka. Danas se ratni zločinci koji su osuđeni za genocid direktno telefonski uključuju u televizijske programe sa nacionalnom frekvencijom i pozdravljaju decu umesto Paje Patka ili Deda Mraza. Osuđeni ratni zločinci predaju na vojnim akademijama, premijerka Srbije ne zna za Srebrenicu…- izjavio je istoričar Milivoj Bešlin na regionalnoj konferenciji “Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma”, koja je u nedelju i ponedeljak održana u Novom Sadu, a prenela je Autonomija.info.

LSV

Bešlin je na taj način aludirao na činjenicu da su u Srbiji četnici izjednačeni sa partizanima, kako bi se prikazalo da je Srbija u Drugom svetskom ratu, tobož, imala dva antifašistička pokreta, kao i na činjenicu da se Ratko Mladić, prvostepeno osuđen za genocid pred Haškim tribunalom, nedavno iz pritvora telefonski uključio u jutarnji program otrovne i odvratne “Hepi” televizije, kako bi publici poručio da ih pozdravlja “deda Ratko”.

Prema Bešlinovim rečima, rehabilitacija kvislinga iz Drugog svetskog rata u Srbiji je otvorena početkom devedesetih godina 20. veka, rehabilitacijom vladike Nikolaja Velimirovića, i to uz saglasnost i Socijalističke partije Srbije i desničarske opozicije okupljene oko Srpskog pokreta obnove i Demokratske stranke.

- A poznato je da je Nikolaj govorio i pisao da se moli ‘za tri srpska mučenika”: za (četničkog komandanta) Dragoljuba (Dražu Mihailovića), za Milana (Nedića) i za Dimitrija (Ljotića). Rehabilitacijom Nikolaja Velimirovića otvoren je prostor za rehabilitaciju Mihailovića i Nedića - kazao je Bešlin.

Govoreći o nacionalističkom konsenzusu koji vlada u Srbiji, Bešlin je podsetio da je vrhunac rehabilitacije četništva došao posle pada Miloševićevog režima, odnosno posle takozvanih demokratskih promena od 5. oktobra 2000. godine, i to na podsticaj dotadašnjih opozicionih stranaka, a pre svih Srpskog pokreta obnove.

- Rehabilitacija četnika u Srbiji je izvedena uz potpuni politički konsenzus. Zatim, iako nije rehabilitovan sudski, predsednik kvislinške srbijanske vlade u Drugom svetskom ratu Milan Nedić je rehabilitovan tokom devedesetih i početkom dvehiljaditih kroz pozorište i kroz predstavu ‘Đeneral Milan Nedić’. On je, takođe, ušao i u zbornik ‘100 najznamenitijih Srba - podsetio je Bešlin i dodao da država Srbija neprestano vrši nasilje nad istoriografijom, a izvršna, zakonodavna i sudska vlast su dale svoj puni doprinos falsifikovanju istorije i izjednačavanju četnika i partizana.

Govoreći o raspadu Jugoslavije, on je podsetio da je Srbija odbila da potpiše zaključke Badinterove komisije i Haške konferencije 1991. godine, a potom je izvršila pritisak i na Crnu Goru da povuče svoj potpis sa dokumenta kojim se garantovala nepovredivost republičkih granica unutar Jugoslavije, nakon čega je bilo potpuno jasno da je za Miloševića i za Srbiju rat jedina opcija.

- Iz Srbije je krenulo najžešće derogiranje antifašizma, i to iz intelektualnih krugova. Već u osamdesetim godinama 20. veka nacionalisti su u Srbiji u nauci i u kulturi imali hegemoniju. Tada počinje nametanje neverovatne inverzije, a u toj slici sveta su četnici, nedićevci i ljotićevci bili patrioti -  zaključio je Bešlin.

(SzILSV, 12.12.2018)





Iz medija | Ponedeljak, 27. 12. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Prevremeni izbori najbolje rešenje za Crnu Goru

Interes „srpskog sveta“ je izolacionistički koncept Srbije, jer kada se ona hermetički zatvori od civilizovanog svijeta onda po njoj mogu da divljaju koliko hoće i to se preliva na region - kaže za podgoričku Pobjedu Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, i ističe da se boji da će „Otvoreni Balkan“ biti nekakva integracija nedemokratskih režima.
Iz medija | Petak, 19. 11. 2021. | Komentara: 0

Nenad Čanak: Smrt fašizmu, sloboda narodu

Naš pozdrav bio je i ostaje: Smrt fašizmu, sloboda narodu! Kaže ovo za Radiosarajevo.ba lider socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak nakon što je u četvrtak ujutro na zgradi u centru Novog Sada u kojoj je sjedište ove stranke osvanuo transparent na kojem piše „Ratko Mladić je ratni zločinac osuđen za genocid“.
Iz medija | Petak, 12. 11. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Užasava me što ratni zločinci žive u mom Novom Sadu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je za sarajevski portal Hayat.ba da, u pogledu suočavanja s prošlošću, ali I boljeg života za sve, napretka neće biti dok umesto onih, koji su na vlasti, ne dođu bolji od njih.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook