Čanak: Orkestrirana akcija svih Putinovih ljudi

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Nedelja, 31. 10. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Orkestrirana akcija svih Putinovih ljudi

PODGORICA - Policija u Srbiji radi brzo i efikasno kada je u pitanju odbrana SPC-a i „srpskog sveta“ – zato su odmah reagovali po zamolnici MUP-a iz Crne Gore da se sasluša Nenad Čanak zbog učešća na demonstracijama na Cetinju. Međutim, već pet godina nikako da nađu Svetozara Marovića koji sa pravosnažnom presudom šeta Beogradom, iako je Crna Gora uputila već dvije zamolnice za njegovo izručenje, piše podgorička „Pobjeda“.

LSV

Ovu čisto političku priču koju policije dvije države pletu oko Nenada Čanka, lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine, ekspresnim saslušanjem inspirisala je crnogorska nevladina organizacija „Alternativa“ koja je podnijela krivičnu prijavu protiv Čanka zbog krivičnog djela pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja. Da li ova brza reakcija policije znači da će u Srbiji tako završiti svi oni koji podržavaju one vrijednosti zbog kojih je on bio na Cetinju 4. i 5. septembra?

Otpor „srpskom svetu“
- Nije samo u pitanju podržavanje Crne Gore, nego bilo kakvo suprotstavljanje ideji „srpskog sveta“ ili nečega takvog će nailaziti na sve žešći i žešći otpor - kaže Čanak za Pobjedu.

Napominje da iza svega stoji potpuno anonimna, navodno, nevladina organizacija iz Crne Gore.

- Podnijela je krivičnu prijavu protiv mene potpuno neosnovanu i zasnovanu samo na tome što sam rekao da to bez nasilja proći neće, misleći na ustoličenje mitropolita Joanikija i da će biti nasilje policije nad nedužnim građanima, kao što se i desilo - kaže Čanak.

- Sa druge strane organizacija „Dveri“ je protiv mene u Srbiji podnijela vrlo sličnu krivičnu prijavu, a predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je čak tražio moje hapšenje u Crnoj Gori. Dakle, kada pogledate sve to, ja bih to nazvao jednom orkestriranom akcijom svih Putinovih ljudi – dodao je Čanak.

Na pitanje da li očekuje sudski proces ili će se sve završiti na informativnom razgovoru u policiji, Čanak kaže da je „ovo sada set prijetnji“ da se on ućutka.

- To je potpuno jasno. Naravno, meni ne pada na pamet da odustajem od svojih ubjeđenja, niti da izdam prijatelje i u Crnoj Gori i u Srbiji koji nijesu saglasni sa idejom etnocentrizma i klerokratije kakva se sada sve više i više nameće i Crnoj Gori i Srbiji. Jednostavno, taj tip odnosa nije ono na šta ja mogu da pristanem, a ovo me je uvjerilo još više da sam na pravom putu – istakao je Čanak.

Ono što je za dvije države i njihove veoma loše odnose značajno je i pitanje nereagovanja policije i pravosudnih organa Srbije na već dve zamolnice iz Crne Gore: za izručenje Svetozara Marovića i njegovog sina - obojica sa crnogorskim pravosnažnim presudama. Oni slobodno žive u Srbiji, mlađi je čak pod tom presudom dobio i državljanstvo Srbije.

Brza reakcija
Čanka je novinar Pobjede upitao što misli zašto je policija u njegovom slučaju tako brzo reagovala, (4. i 5. septembra je bio na Cetinju a 29. oktobra je dao izjavu policiji) a Marovića „ne mogu da pronađu“ već pet godina.

- Ovo je politička stvar, a kod Marovića je zloupotreba položaja - što je direktno pitanje para i tu onda postoji velika solidarnost između kleptokratija koje se vrlo dobro razumiju – rekao je Čanak.

(SzILSV, 31.10.2021)Iz medija | Četvrtak, 12. 05. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Jačanje desnice u Srbiji je iznenađenje samo Vučiću

Vučić će sa novom vladom čekati zadnji trenutak da vidi rasplet u Ukrajini, povezivanje Civilne zaštite RS-a sa ruskom agenturom u Humanitarnom centru u Nišu je akt veleizdaje, jačanje desnice u Srbiji iznenađenje je samo Vučiću, ako je uopšte, jer je to logičan slijed stvari, a jedini izlaz je primiti ostatak Balkana u Evropsku uniju odmah, sad, bez suvišnih zašto, kaže za Dane Nenad Čanak
Iz medija | Ponedeljak, 11. 04. 2022. | Komentara: 0

Vučić će morati da se odrekne partija koje sarađuju sa Putinom

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da se međunarodno javno mnjenje sve više okreće protiv Rusije i sada se oštrim pogledom gleda ko je s koje strane. Prema njegovim rečima, Aleksandar Vučić ne sme da rizikuje da ostane sam sa Rusijom jer će biti udavljen.
Iz medija | Subota, 19. 03. 2022. | Komentara: 0

Južno od Save i Dunava nemamo partnera koji razume probleme Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava izbomu listu „Vojvođani“ kao platformu koja će omogućiti svim stanovnicima Vojvodine, koji imaju isti vrednosni sistem kao i članovi i simpatizeri LSV, da u republičkoj skupštini nameću i bore se za ključna pitanja koja se tiču života u Vojvodini. Ovo u intervjuu za „Blic“ kaže Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook