Planeta, sloboda i dostojanstvo se moraju braniti od Putina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Subota, 15. 10. 2022. | Komentara: 0

Planeta, sloboda i dostojanstvo se moraju braniti od Putina

SARAJEVO – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je za N1 Sarajevo da će se Milorad Dodik, ako izgubi trku za dužnost predsednika entiteta Republika Srpska, naći pod brojnim istragama i tada će pobeći u Beograd. Dodaje da bi zbog narušenog odnosa sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, Dodikova „izlazna strategija“ mogla biti i zaobilaženje Beograda i direktni beg u Rusiju.

LSV

Vučić ovih dana nije samouveren kao nekad. Urušava li se tlo njegove politike?
- Nije tu stvar u tlu njegove politike nego u odustajanju od sedenja na dve stolice. S jedne strane biti dobar s Moskvom od koje je Srbija energetski zavisna do mere da je to kolonijalni položaj, a s druge strane biti dobar sa Evropskom unijom nije samo pitanje političke odluke, nego je velika većina spoljnotrgovinske razmene s Unijom. Treba videti sada i koliko će boleti. Rusi su tu beskrupulozni i posegnuće za brutalnim merama.

Koje su to mere?
- Jeste li primetili koliko je ruskih tajkuna i visokih zvaničnika pomrlo neprirodnom smrću poslednjih meseci? Vučić se nalazi u najkomplikovanijoj situaciji u kojoj može biti.

Je li samo Vučić ugrožen?
- On je trenutno najjači čovek u Srbiji i od njega zavisi što se događa u ovoj zemlji. On na „vezi“ ima mnoge političare u regionu – Crnoj Gori i severoistočnoj Bosni i Hercegovini (Republika Srpska). Rusima su Srbija i ova regija izuzetno važni, dok je ovde nestabilno i nered dotle Rusija ima mogućnosti kockati se s ovim prostorom.
Mogu reći „nećemo praviti rat usred Evrope, pustićemo vam to, ali pod uslovom da vi nama pustite u Ukrajini“. Onog trenutka kad nemate u Srbiji nekog ko je spremam na te nestabilnosti, jer je Srbija na Balkanu u mogućnosti napraviti velike nevolje, i ako bi se Beograd okrenuo demokratiji i prestao biti Rusija u malom, da ne pretendira na BiH i Crnu Goru, odmah bi se normalizovali odnosi. Time Rusija gubi svaki uticaj svetske sile koja se mora pitati u nekim međunarodnim odnosima. To je suština priče.
Ja kad kažem da će Rusi ubiti Vučića ne pozivam na nasilje, ali kad kažem da treba ubiti Putina onda kao doktor govorim o uklanjanju bolesti. Rusi su potpuno beskrupulozni, što sam svojim očima video u Ukrajini gde su činili ratne zločine. Putinu je potpuno jasno da celo čovečanstvo vodi u opasnost, to su stvari o kojima nema razgovora. Planeta, sloboda i demokratija se moraju braniti, a Putin je tu prepreka.

(SzILSV, 15.10.2022)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook