Planeta, sloboda i dostojanstvo se moraju braniti od Putina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Subota, 15. 10. 2022. | Komentara: 0

Planeta, sloboda i dostojanstvo se moraju braniti od Putina

SARAJEVO – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je za N1 Sarajevo da će se Milorad Dodik, ako izgubi trku za dužnost predsednika entiteta Republika Srpska, naći pod brojnim istragama i tada će pobeći u Beograd. Dodaje da bi zbog narušenog odnosa sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, Dodikova „izlazna strategija“ mogla biti i zaobilaženje Beograda i direktni beg u Rusiju.

LSV

Vučić ovih dana nije samouveren kao nekad. Urušava li se tlo njegove politike?
- Nije tu stvar u tlu njegove politike nego u odustajanju od sedenja na dve stolice. S jedne strane biti dobar s Moskvom od koje je Srbija energetski zavisna do mere da je to kolonijalni položaj, a s druge strane biti dobar sa Evropskom unijom nije samo pitanje političke odluke, nego je velika većina spoljnotrgovinske razmene s Unijom. Treba videti sada i koliko će boleti. Rusi su tu beskrupulozni i posegnuće za brutalnim merama.

Koje su to mere?
- Jeste li primetili koliko je ruskih tajkuna i visokih zvaničnika pomrlo neprirodnom smrću poslednjih meseci? Vučić se nalazi u najkomplikovanijoj situaciji u kojoj može biti.

Je li samo Vučić ugrožen?
- On je trenutno najjači čovek u Srbiji i od njega zavisi što se događa u ovoj zemlji. On na „vezi“ ima mnoge političare u regionu – Crnoj Gori i severoistočnoj Bosni i Hercegovini (Republika Srpska). Rusima su Srbija i ova regija izuzetno važni, dok je ovde nestabilno i nered dotle Rusija ima mogućnosti kockati se s ovim prostorom.
Mogu reći „nećemo praviti rat usred Evrope, pustićemo vam to, ali pod uslovom da vi nama pustite u Ukrajini“. Onog trenutka kad nemate u Srbiji nekog ko je spremam na te nestabilnosti, jer je Srbija na Balkanu u mogućnosti napraviti velike nevolje, i ako bi se Beograd okrenuo demokratiji i prestao biti Rusija u malom, da ne pretendira na BiH i Crnu Goru, odmah bi se normalizovali odnosi. Time Rusija gubi svaki uticaj svetske sile koja se mora pitati u nekim međunarodnim odnosima. To je suština priče.
Ja kad kažem da će Rusi ubiti Vučića ne pozivam na nasilje, ali kad kažem da treba ubiti Putina onda kao doktor govorim o uklanjanju bolesti. Rusi su potpuno beskrupulozni, što sam svojim očima video u Ukrajini gde su činili ratne zločine. Putinu je potpuno jasno da celo čovečanstvo vodi u opasnost, to su stvari o kojima nema razgovora. Planeta, sloboda i demokratija se moraju braniti, a Putin je tu prepreka.

(SzILSV, 15.10.2022)




Iz medija | Subota, 22. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Uskoro ćemo imati nove izbore, građani sve teže žive

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš izjavio je da je on zadovoljan rezultatima izbora. On je gostujući u emisiji „Politbiro“ istakao i da ne očekuje da će vlasti formirane nakon decembarskih i junskih izbora dočekati pun mandat, kako je najavljeno, jer su građani u sve težoj ekonomskoj situaciji.
Iz medija | Petak, 14. 06. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Njima je jedini zakon Aleksandar Vučić

Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik, govoreći o novom šefu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Vladimiru Orliću i bivšem šefu BIA Aleksandru Vulinu, kaže da nisu bitne personalne karakteristike, već da je bitno da oni koji su na čelu bespogovorno slušaju i prate naređenja. Njima su jedini Ustav, zakon i naredba – Aleksandar Vučić, dodaje on.
Iz medija | Ponedeljak, 20. 05. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Pobeda opozicije u Novom Sadu ozbiljno bi uzdrmala naprednjačku vlast

Član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik izjavio je da postoji veza između predstojećih izbora i dovođenja novog rukovodstva Pokrajinske vlade, na čijem čelu je sada Maja Gojković, a jedna od njenih zamenica Sandra Božić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook