Šovinizam i dalje živi. Moderno društvo tome mora da se suprotstavi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 29. 04. 2019. | Komentara: 0

Šovinizam i dalje živi. Moderno društvo tome mora da se suprotstavi

BEOGRAD – Događaji u beogradskom naselju Borča predstavljaju još jednu tragičnu sliku Srbije, ocenio je portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton za portal lista Danas. Pretnje, kojima je bio izložen građanin Srbije albanske nacionalnosti, apsolutno su nedopustive, smatra on, komentarišući skup nekoliko desetina građana koji su se okupili u subotu ispred pekare „Roma“, protestujući što je rođak vlasnika tog objekta objavio na Fejsbuku fotografiju na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, simbol Velike Albanije.

LSV

- Skup desnih ekstremista u Borči je protivan i Ustavu i zakonima. Povod okupljanja ekstremista samo još više upotpunjuje tužnu sliku ovih prostora. Pokazivanje nacionalističkih i velikodržavnih simbola, sa bilo koje strane, ne doprinosi normalnim odnosima na Balkanu. Nažalost, Borča juče nije bila predgrađe metropole, nego mesto u kojem se sprovodi inkvizicija. Šovinističke pesme, užasno uvredljive poruke, kao i igrokaz sa svinjskim glavama podsećaju nas da je zlo šovinizma veoma živo - ocenjuje Marton.

Prema njegovim rečima, tužno je što je skupu prisustvovao i narodni poslanik Srđan Nogo.

 - Još je tužnije što nema informacija da je neko od ekstremista priveden, a jasno je da je došlo do višestrukog kršenja Ustava i zakona. Poruka većinske Srbije ne sme izostati. Ovo mora biti država svih njenih građana, bez obzira na ime i prezime. Vek je 21. a ne doba tamne inkvizicije - ističe Marton.

    (SzILSV, 29.04.2019)



Iz medija | Ponedeljak, 26. 09. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: SVM glumata autonomaštvo

NOVI SAD - Republički poslanik i zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš odbacio je optužbe Saveza vojvođanskih Mađara da je Liga izdala interese Vojvodine predlažući amandman na zakonski predlog o javnoj svojini kojim se predviđa da se deo vojvođanske imovine naknadno definiše uredbom Vlade.
Iz medija | Četvrtak, 22. 09. 2011. | Komentara: 0

Pajtićeva vlada urušava institucije

NOVI SAD - Dešavanja oko takozvanih vojvođanskih amandmana na zakon o javnoj svojini dokaz su da izvršna vlast u Vojvodini u velikoj meri radi na destrukciji Skupštine Vojvodine i na taj način se, u stvari, rastaču pokrajinske institucije, a to je veoma opasan proces.
Iz medija | Četvrtak, 22. 09. 2011. | Komentara: 0

Vojvodina traži svoje

Intervju Nenada Čanka, predsednika LSV u nedeljniku NIN

BEOGRAD - On nije separatista. Da jeste znao bi šta treba da radi. Nije promenio ideologiju, i nije postao četnik. Bradu ne brije jer su mu zabranili - lekari, sve dok rane od ovčijih boginja u potpunosti ne zarastu. Da se on pita, ruski ambasador bi bio proteran, a Vojvodina bi imala autonomiju.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook