Šovinizam i dalje živi. Moderno društvo tome mora da se suprotstavi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 29. 04. 2019. | Komentara: 0

Šovinizam i dalje živi. Moderno društvo tome mora da se suprotstavi

BEOGRAD – Događaji u beogradskom naselju Borča predstavljaju još jednu tragičnu sliku Srbije, ocenio je portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton za portal lista Danas. Pretnje, kojima je bio izložen građanin Srbije albanske nacionalnosti, apsolutno su nedopustive, smatra on, komentarišući skup nekoliko desetina građana koji su se okupili u subotu ispred pekare „Roma“, protestujući što je rođak vlasnika tog objekta objavio na Fejsbuku fotografiju na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, simbol Velike Albanije.

LSV

- Skup desnih ekstremista u Borči je protivan i Ustavu i zakonima. Povod okupljanja ekstremista samo još više upotpunjuje tužnu sliku ovih prostora. Pokazivanje nacionalističkih i velikodržavnih simbola, sa bilo koje strane, ne doprinosi normalnim odnosima na Balkanu. Nažalost, Borča juče nije bila predgrađe metropole, nego mesto u kojem se sprovodi inkvizicija. Šovinističke pesme, užasno uvredljive poruke, kao i igrokaz sa svinjskim glavama podsećaju nas da je zlo šovinizma veoma živo - ocenjuje Marton.

Prema njegovim rečima, tužno je što je skupu prisustvovao i narodni poslanik Srđan Nogo.

 - Još je tužnije što nema informacija da je neko od ekstremista priveden, a jasno je da je došlo do višestrukog kršenja Ustava i zakona. Poruka većinske Srbije ne sme izostati. Ovo mora biti država svih njenih građana, bez obzira na ime i prezime. Vek je 21. a ne doba tamne inkvizicije - ističe Marton.

    (SzILSV, 29.04.2019)



Iz medija | Sreda, 27. 04. 2011. | Komentara: 0

Do imovine i prihoda i teško i bolno

BEOGRAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i republički poslanik Bojan Kostreš ocenio je da su procesi definisanja autonomije Vojvodine, kao i koraci koji su preduzeti u prvacu vraćanja imovine i prihoda Pokrajini i lokalnim samoupravama Srbiji neophodni, ali da se sporo odvijaju jer su "bolni i teški".
Iz medija | Petak, 22. 04. 2011. | Komentara: 0

Predlog zakona o imovini Vojvodine do kraja maja

BEOGRAD - Radna grupa za izradu zakona o imovini Vojvodine održala je juče u Vladi Srbije prvi sastanak, na kojem je dogovoreno da bi do kraja maja trebalo da bude definisan predlog zakona, odnosno koja će imovina biti vraćena u nadležnost pokrajine. Kako je za Press izjavio predsednik ove radne grupe Bojan Kostreš, republički poslanik i zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, na prvoj sednici utvrđeni su osnovni principi rada, ali i predstavljeno je više predloga koje će članovi komisije razmotriti.
Iz medija | Petak, 22. 04. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Nikolić zreo za penziju

NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozdravio je danas odluku Tomislava Nikolića da prekine štrajk žeđu i ocenio da je taj štrajk bio nepotreban. Čanak je u saopštenju za javnost ocenio da je lepo što je spasen jedan život, ali je dodao da Nikolićev život nije ni bio ugrožen, već da je u pitanju bila farsa.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook