U razgovorima moramo krenuti od tema koje nas spajaju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 04. 07. 2014. | Komentara: 0

U razgovorima moramo krenuti od tema koje nas spajaju

NOVI SAD - Nesporazumi među strankama vladajuće koalicije u Vojvodini su duboki i višegodišnji. Nisam optimista.

LSV

Svesni smo i da se bez dogovora sa SNS u ovom trenutku ne može postići pomak po suštinskim pitanjima, a to je promena Ustava Srbije, rekao je u intervjuu za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Ima li šanse da se obavi rekonstrukcija Pokrajinske vlade pre godišnjih odmora? Ištvan Pastor kaže da nema i da će promene uslediti tek na jesen.


- Ne bih davao vremenske odrednice iz prostog razloga što su teme o kojima razgovaramo komplikovane, a nesporazumi su duboki i višegodišnji. Postoji ideja da se to uradi što pre, ali u ovom momentu ne bih mogao da budem optimista. Teško je predvideti u kom pravcu će ići razgovori i da li će oni uroditi plodom.
 
Niste tako pesimistično zvučali pre desetak dana. Tvrdili ste da će se rekonstrukcija obaviti sa DS. Šta se dogodilo u međuvremenu?
 
- Optimizam je postojao zato što smo došli do saglasnosti da bez direktnih razgovora i otvaranja problema nećemo nigde stići. Imamo načelne dogovore o tome da su nužni promena ustavno-pravnog položaja Vojvodine i decentralizacija Srbije. Taj naš stav su prihvatili i DS i SVM. Potrebni su i zakon o finansiranju Pokrajine i promene Zakona o javnoj svojini.
 
Zar adresa za takav dogovor nije na republičkom nivou, odnosno sa SNS?

 
- Da bi se postigao dogovor, mora se od negde krenuti. Naravno da bez dogovora sa SNS o ovim promenama nema reči. Ne bežimo od razgovora sa naprednjacima, a i pokazali smo kod promene izbornog sistema u Vojvodini da smo spremni da organizujemo većinu na drugačiji način. Bez dogovora sa SNS u ovom trenutku se ne može postići pomak po suštinskim pitanjima.
 
Kako ćete sa SNS o tome da razgovarate ako im se sada zamerite prilikom rekonstrukcije vlasti u Pokrajini?

 
- Konstituisanje pokrajinske administracije može da bude i ovako i onako. Mislim da će i DS i SNS morati malo da stanu na loptu. Pored te isključivosti - nećemo jedni sa drugima, neophodno je u prvi plan staviti oko kojih stvari u interesu građana Vojvodine možemo da se dogovorimo. Nemoguće je da ne možemo da se složimo oko toga da Vojvođani treba da žive bolje. Loš Ustav je pitanje svih nas i naše budućnosti.
 
Da li to znači da i LSV smatra da je predlog SVM o vladi „nacionalnog jedinstva“ dobro rešenje?
 
- Mislim da i SVM misli na neophodnost da po određenim pitanjima svi sarađujemo. To je jedino moguće rešenje.
 
Znači, svi u rekonstruisanu vladu?
 
- Tema rekonstrukcije Pokrajinske vlade je nešto oko čega se apsolutno ne slažemo - kako bi trebalo da izgleda rekonstruisana vlada. Ako krenemo od toga, onda ništa od dogovora. Moramo krenuti od tema koje nas spajaju - kvalitet života građana Vojvodine. Ako krenemo sada da pričamo ko će biti premijer, a ko pokrajinski ministri, tu ćemo se sigurno posvađati.
 
Ima li saglasnosti o mestu pokrajinskog premijera?
 
- Nemamo saglasnost ni u okviru vladajuće koalicije, mogu da zamislim tek kako bi bilo kada je reč o eventualnom dogovoru sa opozicijom u Vojvodini. Kakav bi tu haos nastao.
 
Da li bi po vašem mišljenju Bojan Pajtić trebalo da ostane premijer?
 
- Sve što se radi može i bolje. Nama su najvažniji program i sistemska rešenja, pa tek onda pojedinci i njihov rad. Ako nemate tim, nema ni rezultata, a koalicioni odnosi su u ozbiljnoj krizi.
 
Da li Pajtić treba da ostane ili ne?
 
- Pokazaće vreme.
 
A šta je pokazalo vreme koje je proteklo?
 
- Nemam komentar.
 
Iako stalno ponavljate da vas interesuje samo program, jasno je da svi, pa i LSV, hoće da dobiju što više pozicija u vlasti.
 
- LSV neće govoriti o mestima dok se ne dogovorimo oko programa. Kada i ako se budemo dogovorili oko programa, onda ćemo da vidimo ko je za koju oblast, s obzirom na kadrove kojima raspolaže.

(BILSV, 04.07.2014)



Iz medija | Ponedeljak, 07. 03. 2022. | Komentara: 0

Zemlje regiona moraju hitno u EU i NATO ili postaju ruski poligon

Veoma sam zabrinut za sudbinu regiona, iz jasnog razloga što Putinova spoljna politika zemlje Zapadnog Balkana vidi kao monetu za potkusurivanje sa Zapadom. On bi pokrenuo i novi rat na Balkanu da bi skrenuo pažnju sa svojih strateških interesa, to je u ovom trenutku agresija na Ukrajinu - a sutra, recimo, na Moldaviju – kaže Nenad Čanak
Iz medija | Nedelja, 30. 01. 2022. | Komentara: 0

Rezultati referenduma pokazuju pukotine u redovima vlasti

„Ono što je moj politički osećaj, to je da je to duboko nerealno“, kaže Čanak u intervjuu za Al Jazeera Balkans dovodeći u pitanje cijeli narativ konstruisan oko pitanja mogućeg atentata na Vučića.
Iz medija | Petak, 28. 01. 2022. | Komentara: 0

Zašto pokrajina nije pomogla da se reši problem vode?

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dejan Čapo upitao je zašto vladajuća većina u pokrajini nije podržala rešavanje pitanja zdrave pijaće vode u Zrenjaninu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook