URS će završiti kao JUL

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 09. 05. 2012. | Komentara: 0

URS će završiti kao JUL

BEOGRAD – Onaj ko bude postavljen za premijera Srbije moraće da preuzme odgovornost, a za to je potrebno da ima poverenje građana. Demokratska stranka ima dosta sposobnih ljudi koji u ovim teškim vremenima mogu da vode najveće sisteme, a Dragan Đilas, koji je u Beogradu ostvario odličan rezultat, primer je za to, kaže u intervjuu za “Blic” Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Nenad Čanak

Odmah posle izbora, lider SPS Ivica Dačić se proglasio budućim premijerom Srbije. Da li je za vas to prihvatljivo?
- Mogu i ja sebe da proglasim mršavim, ali treba puno rada da bi se do toga došlo. U euforičnim trenucima svako je sklon da kaže svoje želje. Razumem tu želju Ivice Dačića, a da li je to realno, ostaje nam da vidimo.

Ko će biti u sledećoj vladi Srbije?
- To je pitanje na koji nemam odgovor, jer DS kao partija sa najvećim brojem poslaničkih mandata iz sadašnje vladajuće koalicije je ona koja treba da inicira razgovore.

U kampanji ste kritikovali i LDP i URS. Izvesno je, međutim, da će se jedna od ove dve stranke naći u budućoj vladi, ukoliko njen stožer bude DS. Šta je za Srbiju bolje?
- Ne bih da kalkulišem, jer to nema veze sa mnom. Znam samo jedno - URS je pokazao da takav tip skupljanja na gomilu toliko hetegorenih ljudi, potpuno različitih biografija, jednostavno ne može da se završi drugačije, nego što se završila priča sa JUL-om. Mislim da je taj projekat u velikoj meri kompromitovao ideju regionalizma u Srbiji, koja je beskrajno važna za ukupan proces demokratizacije društva.

Na izborima u Vojvodini osvojili ste blizu 13 odsto glasova. Kako objašnjavate tako dobar rezultat?
- Već 22 godine se zalažem za iste stvari. Očigledno da u trenucima kada su pojedine opcije sa prošlih izbora pokazale svoju nedovoljnu sposobnost da se izbore sa političkim trenutkom, građani su se u jednom delu okrenuli ka LSV.

Čije glasove ste uzeli?

- DS u Vojvodini je dosta podbacila u odnosu na prošle izbore. I dalje je vodeća snaga, ali umnogome sa manjom prednošću nego ranije, na primer u Novom Sadu ili Zrenjaninu, pa i na proporcionalnim pokrajinskim izborima. Jasno se vidi opadanje i prelivanje njihovih glasova u druge stranke, ne samo LSV.

Odnos u vojvođanskoj skupštini biće nešto drugačiji i LSV će biti u značajno boljoj poziciji. Šta to menja?
- Moramo da sačekamo drugi krug većinskih izbora u Vojvodini, zbog toga što oni mogu jako da promene ovu sliku. Videćemo kako će se završiti, pa tek kada budemo prebrojali poslanike moći ćemo da razgovoramo o budućem sazivu parlamenta Vojvodine.

Šta vi očekujete od drugog kruga?

- Očekujem veoma tešku borbu jer se drugi krug održava u svetlu predsedničkih izbora, a oni su apsolutno važni. Od njih zavisi bukvalno sve - i formiranje republičke vlade i pokrajinske većine. Liga je i na prošlim i na ovim izborima među prvima podržala našeg zajedničkog kandidata Borisa Tadića i duboko sam uveren da će on imati tešku borbu u kojoj svi moramo da pomognemo. Ona se vodi za nastavak evrointegracija i reforme društva.

Ponovo poslanik

Koju funkciju ćete preuzeti posle izbora?

- Za 22 godine praktično nikada nisam preuzeo nijednu funkciju u izvršnoj vlasti. Rano je o tome govoriti, ali najverovatnije će tako biti i sad. Nikada sebe nisam video kao čoveka izvršne vlasti. Gradonačelnik sigurno neću biti. Mi smo za Novi Sad istakli svog kandidata Aleksandru Jerkov, jer smo uvereni da je ona kompetentna i poseduje osobine koje su za tu poziciju važne, a to su mladost i hrabrost. U vladi Srbije zaista ne vidim sebe. Moguće je da ću opet biti poslanik u Skupštini Srbije.

(BILSV, 09. 05. 2012.)



Iz medija | Ponedeljak, 27. 12. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Prevremeni izbori najbolje rešenje za Crnu Goru

Interes „srpskog sveta“ je izolacionistički koncept Srbije, jer kada se ona hermetički zatvori od civilizovanog svijeta onda po njoj mogu da divljaju koliko hoće i to se preliva na region - kaže za podgoričku Pobjedu Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, i ističe da se boji da će „Otvoreni Balkan“ biti nekakva integracija nedemokratskih režima.
Iz medija | Petak, 19. 11. 2021. | Komentara: 0

Nenad Čanak: Smrt fašizmu, sloboda narodu

Naš pozdrav bio je i ostaje: Smrt fašizmu, sloboda narodu! Kaže ovo za Radiosarajevo.ba lider socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak nakon što je u četvrtak ujutro na zgradi u centru Novog Sada u kojoj je sjedište ove stranke osvanuo transparent na kojem piše „Ratko Mladić je ratni zločinac osuđen za genocid“.
Iz medija | Petak, 12. 11. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Užasava me što ratni zločinci žive u mom Novom Sadu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je za sarajevski portal Hayat.ba da, u pogledu suočavanja s prošlošću, ali I boljeg života za sve, napretka neće biti dok umesto onih, koji su na vlasti, ne dođu bolji od njih.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook