Vlada nema prelaznu ocenu, Trivan najlošiji ministar

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 11. 06. 2020. | Komentara: 0

Vlada nema prelaznu ocenu, Trivan najlošiji ministar

NOVI SAD - Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine i jedan od lidera Ujedinjene demokratske Srbije, u razgovoru za Kurir kaže da je uveren da će birači u ovoj, jednoj od najširih koalicija na ovim izborima, prepoznati vrednosti moderne Evrope. Kostreš otkriva koji ministar ga je najviše razočarao, a objašnjava i zašto je njegov stranački kolega Nenad Čanak želeo da se u predizbornom spotu okupa na veštačkoj kiši.

LSV

Na glasačkom listiću je veliki broj opozicionih lista. Zašto je Ujedinjena demokratska Srbija drugačija od svih i zašto joj treba dati glas?

- UDS je koalicija pojedinaca i organizacija koje se nedvosmisleno zalažu za evropske integracije, modernu i decentralizovanu državu. Jedina smo lista koja je vrednosno i ideološki kompaktna. Liga socijaldemokrata Vojvodine, čiji sam član, gotovo 30 godina se zalaže za politiku koja u svojim osnovnim primesama ima evropske integracije, pomirenje u regionu i saradnju sa susedima. Nastali smo kao antiratna organizacija devedesetih godina kada smo govorili da su nacionalistička ludila, koja su postojala u tadašnjoj bivšoj Jugoslaviji, pogrešna i da će nam svima doneti zlo. UDS je koalicija koju čine organizacije koje su bazirane na vrednosnom sistemu na kojem je nastala i još uvek se temelji moderna Evropa.

Kao zagovornici ulaska Srbije u EU, kako vam izgleda ta zajednica posle "udara" koronavirusa?

- Koronavirus je pokazao da svi složeni sistemi imaju svojih problema, ali ono što je važno i što nas ohrabruje jeste prvo, činjenica da se EU izborila sa koronom, drugo, da je bila solidarna i najzad, da je pomoć EU Srbiji bila neuporedivo veća od svih ostalih koji su pomagali Srbiji u tom periodu, a i pre toga. Važno je reći i da EU sada razvija mehanizme koji će se bazirati na solidarnosti i korodiniranom delovanju, u cilju borbe sa sličnim situacijama u kojima se u budućnosti može naći. Dakle, EU je jedan organizovan sistem, sistem u kome je građanin u prvom planu i koji je najprosperitetniji što se tiče životnog standarda, ljudskih prava i ekologije.

Potpuno je jasno da Srbija ne može da računa na članstvo u EU bez rešavanja kosovskog pitanja. Ako se pred Srbiju postavi pitanje EU ili Kosovo, šta je vaš odgovor?

- Naš odgovor je da moramo da se suočimo s realnošću i da pogledamo da li želimo da večno živimo u mitomanijama i sukobima koji su obeležili devedesete godine, ekonomski krah Srbije, ne samo Srbije nego čitavog regiona, i koje kao rezultat imaju veliki odlazak ljudi iz Srbije, ne samo u prethodnoj deceniji, nego i ovim godinama. Želimo da zajedno sa kosovskim društvom gradimo zajedničku prosperitetnu evropsku budućnost. Mislim da je i jednima i drugim mesto u Evropi i da ćemo konfliktima samo pogoršavati situaciju u kojoj se nalazimo, a nikako je ne možemo rešiti. Moramo biti svesni da moramo praviti kompromise, da moramo biti suočeni s realnošcu i da moramo biti hrabri da gledamo u budućnost, a ne da se stalno okrećemo u prošlost.

Kako biste ocenili rezultate odlazeće Vlade i ko je od ministara najviše podbacio?

- Ne mogu da pronađem puno reči pohvale za odlazeću Vladu. Mislim da je ono što su sigurno mogli bolje i više jesu evropske integracije, ali da bi se to desilo morali bi svi u vladi da razumeju evropske vrednosti, što sada nije slučaj. Dakle, ne želimo da evropske integracije budu samo deklarativna izjava zvaničnika u Srbiji, nego da to bude posao na koji ćemo prionuti punom snagom. A ako već moram da izdvojim nekog ministra, mislim da je ekologija tema koja je broj 1 zbog zagađenja vazduha. Setite se situacija sa zagađenim rekama, skandala koji su vezani za deponije... Mislim da se ministar Trivan najmanje dobro snašao od svih članova Vlade koji po meni ne mogu da dobiju neku visoku prelaznu ocenu kao tim. Naravno, Aleksandra Vulina je neprimereno i pominjati...

Izašli ste pred birače i sa neobičnim spotom u kojem se Nenad Čanak i Marko Đurišić bore s olujom. Ko je smislio to i kako ste zadovoljni reakcijama?

- Zadovoljni smo reakcijama. Ideja za spot je došla od Nenada Čanka. Time smo hteli da pokažemo da i u dobru i u zlu mi se borimo za naše političke ideje, da smo spremni da izađemo na crtu iako smo svesni da izborni uslovi nisu najbolji, da smo spremni da se borimo na izborima, jer su izbori jedini institucionalni način da se vlast Aleksandra Vučića smeni. Alternativa koju nude bojkotaši znači sukob na ulicama, nasilje, znači jedan tip revolucije što nije dobro, jer će dodatno destabilizovati Srbiju. Spotom smo želeli da pokažemo da smo spremni da stojimo i da se borimo za naše ciljeve i kada okolnosti ne idu nama u korist. Očekujem podršku velikog broja opozicionih, proevropskih birača koji moraju da razumeju, iako su opravdano ljuti, ostankom kod kuće nećemo postići ništa, jer su nam bojkotaši u prethodne dve-tri godine potrošili ogromnu energiju, vreme i šansu da se nešto promeni na način kako su oni to mislili. Dakle, jedini način kako možemo napravimo promene u Srbiji jeste da izađemo na izbore.

(SzILSV, 11.06.2020)
Iz medija | Petak, 14. 06. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Njima je jedini zakon Aleksandar Vučić

Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik, govoreći o novom šefu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Vladimiru Orliću i bivšem šefu BIA Aleksandru Vulinu, kaže da nisu bitne personalne karakteristike, već da je bitno da oni koji su na čelu bespogovorno slušaju i prate naređenja. Njima su jedini Ustav, zakon i naredba – Aleksandar Vučić, dodaje on.
Iz medija | Ponedeljak, 20. 05. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Pobeda opozicije u Novom Sadu ozbiljno bi uzdrmala naprednjačku vlast

Član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik izjavio je da postoji veza između predstojećih izbora i dovođenja novog rukovodstva Pokrajinske vlade, na čijem čelu je sada Maja Gojković, a jedna od njenih zamenica Sandra Božić.
Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook