Čanak pozivao ljude da se kandiduju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izbori LSV | Sreda, 07. 11. 2012. | Komentara: 0

Čanak pozivao ljude da se kandiduju

NOVI SAD - Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, najverovatnije će biti jedini kandidat za predsednika stranke na redovnom Kongresu LSV koji je zakazan za 8. decembar.

Aleksandra Jerkov

Bilo je naznaka da će imati protivkandidate, ali je očigledno da naši ljudi na terenu još nisu spremni za promene i za to da neko drugi bude predsednik - kaže za „Danas“ Aleksandra Jerkov, portparolka i šefica poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije. Ona dodaje da, s druge strane, već sada za tri potpredsednička mesta ima šest kandidata, a da će Predsedništvo i Glavni odbor Lige dobiti veća ovlašćenja.
 
Kako objašnjavate činjenicu da Nenad Čanak najverovatnije neće imati protivkandidata za mesto lidera?
- Tačno je da je Čanak predsednik Lige od osnivanja, ali je on sam na nekoliko sastanaka koji su prethodili raspisivanju Kongresa pozivao svakoga ko želi da se kandiduje za tu poziciju da to potpuno slobodno učini. Videli smo da je bilo nekih naznaka da će biti više kandidata, ali je to izostalo.
 
Bilo je najava da će Emil Fejzulahi ući u izbornu trku?
- On je to objavio u javnosti i od nekih lokalnih odbora LSV je čak i zatražio podršku. Međutim, mislim da ga nijedan odbor, a potrebno je petnaest, još nije podržao, a nisam sigurna ni da će ga podržati. Lično smatram da bi bilo dobro da dobije podršku, jer takva vrsta unutarstranačke borbe je nešto što je dobro za stranku.
 
Da li Fejzulahi podjednako dobar kandidat kao Čanak?
- Ne bih rekla, jer on nije u mogućnosti da vodi stranku u čijem radu više od pet godina uopšte ne učestvuje. Ne pojavljuje se u stranci, nema ga u kampanjama, pa čak ni u njegovom lokalnom odboru u Bačkom Petrovcu. LSV se mnogo promenila u poslednjih pet godina, mnogo više nego u prethodnih dvanaest.
 
Koliko Ligi šteti sve ono što se dešava oko suđenja Nenadu Čanku zbog tuče?
- Čanak je vrlo jasan u tome da je to njegova privatna stvar i privatni problem koji nema nikakve veze s Ligom i stranačkom politikom. Zato mi kao stranka ne učestvujemo u procesu koji se vodi. On je preuzeo odgovornost za to što je učinio, priznao je grešku, podneo ostavku na mesto poslanika i, što se nas tiče, taj proces ide svojim tokom. Nije dovoljna jedna kafanska tuča da se potru 22 godine borbe Lige za vrednosti za koje se zalažemo. Uostalom, on nije učestvovao u kafanskoj tuči kao predsednik LSV, već kao građanin Nenad Čanak, privatno i lično, pa je i privatno i lično spreman da za to snosi odgovornost.
 
Hoće li na Kongresu LSV doći do nekih promena?
- Svakako, biće promena. Novi Statut LSV odraziće se na način organizovanja stranke. Kolektivni organi Lige, Predsedništvo i Glavni odbor, dobiće veća ovlašćenja i veću ulogu u donošenju odluka. To će biti najveća promena koja se može očekivati nakon Kongresa. I sada smo imali sve te kolektivne organe, ali njihove nadležnosti nisu bile tako velike. Kako stranka raste i razvija se, jača potreba da u donošenju odluka učestvuje veći broj ljudi, ali i da se deli odgovornost za donete odluke. Osim toga, promena ima i u načinu kandidovanja za potpredsednike stranke i članove Glavnog odbora.
 
Da li su već stigle potpredsedničke kandidature?
- Na osnovu onoga što je do danas stiglo u stranku, imaćemo najmanje šest kandidata za tri potpredsednička mesta. Kandidovali su se Đorđe Stojšić, poslanik i predsednik Gradskog odbora LSV Sremska Mitrovica, Aleksandar Jovanović, aktuelni potpredsednik stranke, Branislav Bogoroški, šef poslaničke grupe u Skupštini AP Vojvodine i potpredsednik Izvršnog odbora, zatim, Olena Papuga, narodna poslanica, Maja Timotijević, bivša državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i Tibor Vaš, bivši poslanik.
 
Da li ste se vi kandidovali za neku od funkcija?
- Ne, ja ću raditi u Izvršnom odboru.

 (BILSV, 07.11.2012)Izbori LSV | Ponedeljak, 24. 09. 2018. | Komentara: 0

Predstavljanje kandidata i kandidatkinja na izborima u LSV

Kratke biografije i poruke kandidatkinja i kandidata za Glavni odbor i Predsedništvo LSV
Izbori LSV | Nedelja, 23. 09. 2018. | Komentara: 0

LSV u EFI - višegodišnja borba za pravo na samoopredeljenje

Svaki narod i regija Evrope ima pravo da bira svoju sudbinu i institucionalni okvir u kojem će se najbolje razvijati. Da li je u pitanju poštovanje jezičkih ili kulturnih prava, zahtevanje autonomije ili postizanje nezavisnosti putem referenduma,  moraju se podržati svi predlozi koji omogućavaju ljudima da se izraze na demokratski, transparentan i miran način.
Izbori LSV | Subota, 22. 09. 2018. | Komentara: 0

Vojvodina mora da bude primer ekološke i energetski samoodržive regije

Autonomna Pokrajina Vojvodina raspolaže brojnim prirodnim resursima: plodnim zemljištem, rezervama vode, lekovitim biljem, termalnim izvorima, naftom i gasom. Međutim, sadašnji model prostornog i ekonomskog razvoja doveo je do sve očiglednijeg ugrožavanja ovih resursa, do vidljivih klimatskih promena i velikog gubitka biodiverziteta.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook