Beogradski centralizam guši Srbiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 22. 02. 2020. | Komentara: 0

Beogradski centralizam guši Srbiju

PRIJEPOLJE - Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton odbacio je optužbe na račun LSV i koalicije Vojvođanski front kojoj pripada i dodao da niko u Srbiji ne vidi separatizam u Republici Srpskoj, „ali ga vide u Vojvodini gde separatizma nema“.

LSV

- To što mi želimo da Vojvodina upravlja svojim dobrima i sa svojim bogatstvima nije separatizam. Nekad je pokrajina bila motor razvoja ove zemlje, ali sada više nije bogata. Beogradski sam đak i nemam ništa protiv Beograda ali imam protiv stava da je sva pamet u Beogradu, ali ne među građanima nego u Vladi Srbije, institucijama i u skupštini, gde od 250 poslanika Beograd ima oko sto poslanika iz Beograda - kazao je Marton na tribini u Prijepolju.

Prema njegovim rečima, oko 91 odsto svih sredstava u Vladi Srbije, a samo devet odsto na lokalu.

- Možemo o Titu da govorimo šta hoćemo ali taj procenat se kretao oko 30 odsto i najviši je bio u Sloveniji a najmanji u Makedoniji. Danas je četiri puta manje para na lokalu nego, recimo 1983. godine. U mom Zrenjaninu do 1988. godine gradonačelnici su mogli da finansiraju mnoge poslove, a sada je budžet Zrenjanjina oko sedam milijardi dinara, što je pet puta manje u odnosu na osamdesete godine prošlog veka. Treba već jednom da kažemo stop centralizaciji, beogradizaciji… - naveo je Marton.
(SzILSV, 22.02.2020)



Izjave | Utorak, 21. 02. 2023. | Komentara: 0

Kolar: Pravo na pijaću vodu zaštititi Ustavom

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava predlog struke da se pravo na pijaću vodu zaštiti Ustavom, kaže za portal N1 član Predsedništva LSV Zdenko Kolar, navodeći primer Slovenije koja je još 2016, kao prva evropska zemlja, pravo na pijaću vodu uvela u Ustav.
Izjave | Subota, 18. 02. 2023. | Komentara: 0

Marton: Proterati ruskog ambasadora, Rusija je iza desničarskih protesta

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton pozvao je premijerku Anu Brnabić da iz Srbije protera ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka, ukoliko se dokaže da Rusija stoji iza desničarskih protesta.
Izjave | Četvrtak, 16. 02. 2023. | Komentara: 0

Bešlin: Poruka Sretenja je sloboda, sve suprotno od onog kako je vlast tumači

"Poruka Sretenja, kao dvostrukog praznika - ustanka i ustavnosti, je potpuno drugačija od one kakvom je sadašnja vlast tumači. Prava poruka je emancipacija, oslobođenje, sloboda, i to ne samo ka spolja, nego i unutrašnja, od lične vlasti i autoritarizma", izjavio je istoričar Milivoj Bešlin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook