Bešlin: Ideja autonomne Vojvodine je nadnacionalna

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 23. 12. 2014. | Komentara: 0

Bešlin: Ideja autonomne Vojvodine je nadnacionalna

PANČEVO - Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da je ideja autonomne Vojvodine u savremenom smislu pre svega jugoslovenska, kosmopolitska i nadnacionalna.

Bešlin je na tribini u Pančevu rekao da je tu ideju u 20. veku formulisao građanski sloj u Vojvodini, tridesetih godina prošloga veka, dok su autonomiju Vojvodine posle Drugog svetskog rata konstituisali svi njeni narodi. On je ocenio da je Vojvodina na udaru nacionalista, čija se ideja sastoji u tome da „ukoliko ne možete da ukinete Vojvodinu, onda je srbizirajte".

Bešlin je rekao i da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja se temeljno i do kraja odrekla vlastitog antifašizma i podsetio da je i autonomija Vojvodine iznikla iz antifašističke tradicije.

Tribinu „Ima li nade za nas" su organizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Građanska akcija Pančevo. Projekat je podržala američka fondacija NED.

(BILSV, 23.12.2014)



Izjave | Ponedeljak, 12. 12. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Kosovo je nacionalno, a Vojvodina demokratsko pitanje

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš istakao je da je LSV krenula sa obnavljanjem, podmlađivanjem i boljom organizacijom jer se prilagođava novim okolnostima.
Izjave | Petak, 02. 12. 2022. | Komentara: 0

Marton: Zastava SFRJ mnogo je manje štete nanela od rodoljuba i domoljuba

Upitan da prokomentariše prekršajnu prijavu protiv Hrvata iz Požege, koga su komšije prijavile zbog isticanja zastave SFRJ na svojoj kući na Dan republike, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton kaže da su prijave trebali podneti protiv nacionalista.
Izjave | Petak, 02. 12. 2022. | Komentara: 0

Malešević: Birokratija najveća prepreka čistoj energiji

Član Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Mlađan Malešević izjavio je da je Srbija daleko od korištenja čiste energije i napuštanja fosilnih goriva. Malešević učestvuje na konferenciji Energetska održivost u Evropskoj Uniji „Od energetske krize do suvereniteta i autonomije“, koja se održava u Rijeci u organizaciji Liste za Rijeku i Evropske slobodne alijanse. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook