Kostreš: Ustav pisan tako da Zakon o finansiranju Vojvodine nikada ne bude donesen

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 06. 01. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Ustav pisan tako da Zakon o finansiranju Vojvodine nikada ne bude donesen

BEOGRAD – Rok za donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine, prema još uvek aktuelnom Ustavu Srbije koji je usvojen 2006. godine, istekao je 31. decembra 2008. Na neophodnost donošenja ovog Zakona od 2013. ukazuje i Evropska komisija. Za to vreme Vojvodina je izgubila oko 300 milijardi dinara, sa kojim je moglo biti izgrađeno čak 20 regionalnih vodovoda, ali i popravljeni stari i izgrađeni novi magistralni putevi u Vojvodini. 

LSV

- Danas je na političkoj sceni Srbije opšteprihvaćen konsenzus da Vojvodina ne treba da ima političku autonomiju. Osnovni problem vezan za Zakon o finansiranju AP Vojvodine leži u tome što je Ustav, koji bi trebalo da bude osnov za finansiranje autonomije Vojvodine, pisan tako da ovaj zakon nikada ne bude donesen - kaže za N1 Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

On podseća da su Ustav Srbije pisali Demokratska stranka Srbije, DS i SNS i da su one zaista želele da stvore kvalitetan finansijski okvir za Vojvodinu, oni bi Ustavom propisali nadležnosti i sistem finansiranja Vojvodine, a ne bi ovo pitanje prepustili zakonskom regulisanju“.

Prema aktuelnom Ustavu Srbije, stav 4. član 184. „budžet Autonomne pokrajine Vojvodine iznosi najmanje 7 odsto u odnosu na budžet Republike Srbije, s tim što se tri sedmine od budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine koristi za finansiranje kapitalnih rashoda“. Međutim, i za ovih Ustavom predviđenih sedam odsto, Vojvodina i njeni građani su - uskraćeni.

- Mi nikada nismo dobili odgovor na pitanje kako je uopšte određeno da vojvođanski budžet iznosi sedam odsto budžeta Srbije, kada je poznato da Vojvodina čini trećinu teritorije države, ima trećinu stanovništva zemlje, a učešće u bruto domaćem proizvodu Srbije je nekih godina išlo i do 50 odsto - kaže Kostreš, dodajući da je LSV još 2016. godine predala Ustavnom sudu ustavnu žalbu, ali da „adekvatnog odgovora nema“.

- Skupština i Vlada Vojvodine moraju same da rešavaju probleme građana Vojvodine i sprovode razvojne projekte, jer je to suština autonomije. Vlast u Beogradu želi da se jedino ona pita za sve u Srbiji i tu dolazimo do osnovnog problema Srbije – stroge centralizacije koja ne priznaje da išta izvan državnog centra sme da artikuliše svoje političke interese. To guši Srbiju i Vojvodinu - kaže Kostreš.

On dodaje da građani Vojvodine gube svakog dana zbog strogo centralizovanog sistema.

- Zarade u Vojvodini su sada 20.000 dinara niže od prosečnih zarada u Beogradu, a 5 odsto niže od proseka u Republici Srbiji. Iz godine u godinu nas vlast zakida, čak i za onih onih obaveznih 7 odsto. Trenutno je to godišnje 15 milijardi dinara manje nego što bi trebalo. Za 15 milijardi bi mogao da se uradi ceo jedan regionalni vodovod – dodaje Kostreš.
 
(SzILSV, 06.01.2023)
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook