Kostreš: Ustav pisan tako da Zakon o finansiranju Vojvodine nikada ne bude donesen

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Petak, 06. 01. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Ustav pisan tako da Zakon o finansiranju Vojvodine nikada ne bude donesen

BEOGRAD – Rok za donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine, prema još uvek aktuelnom Ustavu Srbije koji je usvojen 2006. godine, istekao je 31. decembra 2008. Na neophodnost donošenja ovog Zakona od 2013. ukazuje i Evropska komisija. Za to vreme Vojvodina je izgubila oko 300 milijardi dinara, sa kojim je moglo biti izgrađeno čak 20 regionalnih vodovoda, ali i popravljeni stari i izgrađeni novi magistralni putevi u Vojvodini. 

LSV

- Danas je na političkoj sceni Srbije opšteprihvaćen konsenzus da Vojvodina ne treba da ima političku autonomiju. Osnovni problem vezan za Zakon o finansiranju AP Vojvodine leži u tome što je Ustav, koji bi trebalo da bude osnov za finansiranje autonomije Vojvodine, pisan tako da ovaj zakon nikada ne bude donesen - kaže za N1 Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

On podseća da su Ustav Srbije pisali Demokratska stranka Srbije, DS i SNS i da su one zaista želele da stvore kvalitetan finansijski okvir za Vojvodinu, oni bi Ustavom propisali nadležnosti i sistem finansiranja Vojvodine, a ne bi ovo pitanje prepustili zakonskom regulisanju“.

Prema aktuelnom Ustavu Srbije, stav 4. član 184. „budžet Autonomne pokrajine Vojvodine iznosi najmanje 7 odsto u odnosu na budžet Republike Srbije, s tim što se tri sedmine od budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine koristi za finansiranje kapitalnih rashoda“. Međutim, i za ovih Ustavom predviđenih sedam odsto, Vojvodina i njeni građani su - uskraćeni.

- Mi nikada nismo dobili odgovor na pitanje kako je uopšte određeno da vojvođanski budžet iznosi sedam odsto budžeta Srbije, kada je poznato da Vojvodina čini trećinu teritorije države, ima trećinu stanovništva zemlje, a učešće u bruto domaćem proizvodu Srbije je nekih godina išlo i do 50 odsto - kaže Kostreš, dodajući da je LSV još 2016. godine predala Ustavnom sudu ustavnu žalbu, ali da „adekvatnog odgovora nema“.

- Skupština i Vlada Vojvodine moraju same da rešavaju probleme građana Vojvodine i sprovode razvojne projekte, jer je to suština autonomije. Vlast u Beogradu želi da se jedino ona pita za sve u Srbiji i tu dolazimo do osnovnog problema Srbije – stroge centralizacije koja ne priznaje da išta izvan državnog centra sme da artikuliše svoje političke interese. To guši Srbiju i Vojvodinu - kaže Kostreš.

On dodaje da građani Vojvodine gube svakog dana zbog strogo centralizovanog sistema.

- Zarade u Vojvodini su sada 20.000 dinara niže od prosečnih zarada u Beogradu, a 5 odsto niže od proseka u Republici Srbiji. Iz godine u godinu nas vlast zakida, čak i za onih onih obaveznih 7 odsto. Trenutno je to godišnje 15 milijardi dinara manje nego što bi trebalo. Za 15 milijardi bi mogao da se uradi ceo jedan regionalni vodovod – dodaje Kostreš.
 
(SzILSV, 06.01.2023)
Izjave | Sreda, 15. 03. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Ruski obaveštajci, proterani iz EU, nisu dobrodošli u Srbiju

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da otkriće Radija Slobodna Evropa da se u Srbiji nalaze ruske diplomate, proterane iz Evropske unije (EU) i povezane sa obaveštajnim službama pokazuje koliko je Srbija daleko od Evrope.
Izjave | Ponedeljak, 13. 03. 2023. | Komentara: 0

Bešlin: Ono što danas gledamo su konsekvence političkog ubistva Zorana Đinđića

Autoritarni poredak Aleksandra Vučića i sve ovo što danas gledamo kao antidemokratsku orijentaciju našeg društva, jesu konsekvence političkog ubistva Zorana Đinđića, ocenio je istoričar dr Milivoj Bešlin.
Izjave | Utorak, 07. 03. 2023. | Komentara: 0

Bešlin: Zapad je rešen da u svom dvorištu reši sve konflikte, Rusija dugo neće biti akter u međunarodnim odnosima

Istoričar dr Milivoj Bešlin, jedan od potpisnika apela za prihvatanje evro-američkog sporazuma o Kosovu, istakao je da nije siguran da je taj sporazum istorijska šansa koja se nalazi pred Srbijom, ali da je svakako reč o veoma važnom procesu koji se dešava.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook