Bogaroški: Budžet APV nije razvojni

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 28. 10. 2021. | Komentara: 0

Bogaroški: Budžet APV nije razvojni

NOVI SAD - Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ nije podržala izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2021. godinu. Predsednik poslaničke grupe Branislav Bogaroški istakao je da je taj budžet nije razvojni, te da sredstva koja služe razvoju AP Vojvodine nisu iskorištena u ogromnom procentu. Kako je rekao, imamo neku vrstu štednje neulaganjem.

LSV

Neulaganje u zdravstvo i kapitalne investicije

Bogaroški je tokom skupštinske rasprave naveo da u izveštaju o izvršenju budžeta ima razloga i za zadovoljstvo, ali i za nezadovoljstvo. 

- Prihodna strana je veoma dobra. Budžet je planiran na 81,39 milijardi i ostvareno je 77,97%. To su dobri rezultati. Ovde su pre svega rezultat povećane naplate poreza koje su planirane 19,5 milijardi, ostvareni već sada u 9. mesecu na 17,4 milijarde ili 88%. Ja sam dugo vremena poslanik, ne sećam se ovako dobre naplate poreza. Nešto slabija realizacija, kao i uvek do sada, je na prihodima od imovine, gde je panirano 6,6 milijardi a ostvareno 4,1 milijarda ili 63% - naveo je on i dodao da je suficit nešto veći, te da se svake godine pojavljuje četiri – šest milijardi neutrošenih sredstava koja su uglavnom namenjena kapitalnim ulaganjima. 

- Rashodna strana je ono što je problem za nas. Tekući rashodi su planirani na 76,7 milijardi, a izvršeni sa 48 milijardi ili 63%. Problem je kad se uđe u strukturu toga šta je i kako izvršeno. Izvršenje po korisnicima pokazuje svu problematiku - izvršenje Sekretarijata za zdravstvo je 17,4% i u Upravi za kapitalna ulaganja 27%. Postoje još neki sekretarijati koji imaju nešto niže izvršenje nego što je prosek, kao što je Sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova sa 41%, ali ova dva sekretarijata su najznačajnija. Mislim da realizacija budžeta u oblasti zdravstva koja je rekordno niska posebno imajući u vidu sadašnju situaciju i opterećenost zdravstvenog sistema zaslužuje veće objašnjenje od onog koje smo dobili. Mi u materijalu nemamo objašnjenje zašto je to tako, nit je ovo objašnjenje koje smo čuli u uvodnom izlaganju sekretarke zadovoljavjauće. Možemo da uvažimo činjenicu da je tenderska procedura komplikovana, da zahteva određeno vreme itd. ali mi smo trenutno u devetom mesecu. To obrazloženje može da drži vodu na prvom kvartalnom izveštaju, eventualno drugom, ali ne sad – naglasio je Bogaroški. 

On je naveo da ove godine nije isfinansirana pomoć zdravstvenim ustanovama u uslovima kovida, u iznosu od 36 miliona dinara, a što nije realizovano ni prošle godine. 

- Od 1,5 milijarde za izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova čiji je osnivač AP Vojvodina utrošeno je svega 349 miliona. Od 2,8 milijardi koji su predviđeni za izgradnju Kamenice 3 utrošeno je 381 milion. Jednostavno ne postoje dovoljno odbra objašnjenja za ove rezultate – dodao je. 

Što se tiče Uprave za kapitalna ulaganja, Bogaroški kaže da je njen budžet u ovoj godini jedan od manjih, te da je bilo očekivano da on bude bolje realizovan. Međutim, realizovan je u svega 27%. 

- Po pojedinim programskim aktivnostima ta realizacija je čak jednocifrena. Recimo, u razvoju sporta 7,7%, za projektno planiranje nije utrošen nijedan dinar, za nabavku linearnih akcelatora nema realizacije. Standardno, Narodno pozorište u Subotici nula realizacije... Jedino što se realizovalo natprosečno to je budžetska rezerva. Ona je planirana na 2,44 milijardi odobreno je već 2,103 milijardi. Na dan 30.9. ostalo je svega 343 miliona u budžetskoj rezervi – ukazao je poslanik LSV. 

Štednja neulaganjem

Istakao je da ni kod kreiranja ovog budžeta nije ispoštovan Ustav. 

- Imali smo situaciju daje u ovoj budžetskoj godini razlika između onoga što je ustavni minimum i onoga što mi imamo na raspolaganju kao sredstva za kapitalna ulaganja bude čak 16 milijardi. To je gotovo polovina manje od onoga što bi trebalo da bude. I onda kad pogledate realizaciju upravo tih sredstava, vidite da je tu najveći problem. Realizacija kapitalnih projekata budžetskih korisnika - plan je 1,96 milijardi, a realizovano je 723 miliona, ili 37%. Realizacija projekata koja imaju kapitalni karakter – plan je bio 17,78 milijardi a realizovnao 6,1 milijarda ili 34%. Dakle, nije realizovana ni polovina od polovine onoga što je opredeljeno za tu namenu. Onaj ko je imao dilemu da li je budžet za ovu godinu bio razvojni ili potrošački, sada prilikom realizacije tog budžeta može da vidi da on definitivno nije razvojni, jer upravo ona sredstva koja služe razvoju APV nisu iskorištena u ogromnom procentu. Imamo neku vrstu štednje neulaganjem – zaključio je Bogaroški.

(SzILSV, 28.10.2021)




Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook