Čanak: Bocan-Harčenko bi zbog pretnje trebalo da bude persona non grata

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Utorak, 07. 06. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Bocan-Harčenko bi zbog pretnje trebalo da bude persona non grata

NOVI SAD – Uveren sam da bi poseta Sergeja Lavrova, da je do nje došlo, ugrozila inicijativu „Otvoreni Balkan“, jer je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu jasno pokazala karakter režima u Moskvi. To je totalitarni agresivni režim koji ima svoje imperijalne ideje i za njega je čitava planeta igralište na kome se nema milosti ni za koga, osim za interese Ruske Federacije, navodi za Danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak.

LSV

Ocenjuje da je i sama inicijativa „Otvoreni Balkan“ u velikoj meri kompromitovana izjavama Lavrova da je to važno i dobro za zemlje Balkana jer koliko se sada vidi u pitanju je jedno objedinjavanje pod uslovima koji nisu ni izbliza onima koji postoje za objedinjavanje EU i time otvaraju prostor za različite tipove etnonacionalizama i prikrivenih ekspanzionističkih težnji što je nedopustivo u modernom svetu, a na Balkanu je izrazito štetno i to smo videli devedesetih.

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem je izjavio da Srbija ne sme da zaboravi koliko je od Rusije zavisna, te se ovim povodom služio i, za diplomatiju neoubičajeno oštrim tonovima, rekavši za ruski dnevnik „Izvestija“ da ukoliko Srbija uvede sankcije Rusiji, odnosno usaglasi se sa Zapadom po ovom pitanju, to neće biti dobro po nju, jer će naštetiti srpskoj ekonomiji i socijalnoj sferi. Čanak je ocenio da bi zbog ovih reči Bocan-Harčenko morao da bude proglašen za personu non grata.

- Prema podacima kojima raspolažem, Bocan-Harčenko je pre tridesetak godina hapšen u Beogradu pod lažnim imenom jer je ruski špijun. To smo znali, naravno, ali da ne bude da je to od juče. Bocan-Harčenko preti i on bi zbog toga morao da bude persona non grata u Srbiji. Takav oblik direktnih pretnji koje je on uputio uveliko izlazi iz pristojnosti diplomatske komunikacije, da budem eufeminističan jako - kaže lider LSV.

Čanak je naveo i da ne očekuje da trenutne insitucije u Srbiji reaguju na zahteve udruženja „Srbi, Rusi, Ukrajinci, Belorusi protiv rata“ u vezi, kako tvrde, 4.036 ruskih agenata.

- Neće reagovati jer one sve to znaju. To vam je isto kao kada su tražili Ratka Mladića i Radovana Karadžića, pa je bilo pitanje što ne mogu da ih nađu. Odgovor je bio jer znaju gde su. Da ne znaju gde su, možda bi slučajno nabasali na njih, ovako kad znaju gde su znaju gde da ih ne traže. Isto važi za ruske špijune i rusku agenturnu mrežu u Srbiji - kaže Čanak.

Dodaje da uvek kad spomene rusku agenturu u Srbiji dobije odgovor da i drugi imaju agenture ovde.

- Ne pričam o drugima, pričam konkretno o Rusima i njihovom malignom uticaju na Balkan. Držanje stalne nestabilnosti na Balkanu od podržavanja potpuno sumanitim idejama o ostamostaljivanju Republike Srpske, nepriznavanju Kosova, odnosno nenormalizacije odnosa Beograda i Prištine, služi tome da bi Rusija stalno bila uključena u međunarodne pregovore i odlučivanja o sudbinama drugih zemalja. To vam je isto kao kada se priča o širenju NATO-a na istok, nije se NATO širio jer nije kancer pa da se širi, nego su zemlje koje su uspele da se oslobode od sovjetske hegemonije podnosile zahteve i molbe da budu primljene u NATO, koji su zemlje bivšeg Varšavskog pakta prepoznale kao kišobran od ruske hegemonije - ocenjuje Čanak.

Lider LSV kaže i da je današanja Srbija zahvaljujući dugogodišnjem proruskom narativu koji postoji još od Slobodana Miloševića pa do danas – „poslednje utočište nitkova koji se nalaze u Moskvi“.

Komentarišući Lavrovljevu podršku Otvorenom Balkanu, Čanak primećuje da je investiranje novca, znanja i tehnologija EU i SAD nemerljivo veći od takvih i sličnih investicija Rusije, koja se, kako navodi, zakopala u poziciju eksportera primarnih sirovina i energenata, što dovodi do toga da Rusija ne može ni oružje da napravi, osim kalašnjikova, a da u to nije uključena zapadna tehnologija.

- To je suština priče. Samim tim to je licemerje da o Zapadnom Balkanu Lavrov ima i mišljenje, a ne nešto više od toga. Jer pitanje „Otvorenog Balkana“ je pitanje regionalne saradnje koja se tiče Zapadnog Balkana protiv kog sam ja lično protiv, jer se izrodilo u alternativu Evropskoj uniji na potpuno neprihvatljivim osnovama koje omogućavaju etnonacionalističke hegemonističke ideje nacionalista na Balkanu. Ako je to to, onda je to štetno - navodi lider LSV.

(SzILSV, 07.06.2022)
Izjave | Subota, 06. 08. 2022. | Komentara: 0

Proruska struja u Srbiji želi da Crna Gora nestane

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve udaljavanje od procesa evropskih integracija po standardima srpske agenture.
Izjave | Ponedeljak, 25. 07. 2022. | Komentara: 0

Malešević: Srbija treba da preuzme upravljanje Naftnom industrijom Srbije

Član Saveta za budžet i finansije Lige socijaldemokrata Vojvodine Mlađen Malešević izjavio je da Srbija treba Rusiji da uvede sankcije i ukine energetski sporazum, te da preuzme upravljanje Naftnom industrijom Srbije. 
Izjave | Subota, 23. 07. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Izmena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini pokušaj legitimizacije etničkih čišćenja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kritikovao je najavljeni predlog izmena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i ocenio da je to pokušaj legitimizacije i legalizacije posledica etničkih čišćenja i ratnih zločina koji su počinjeni u toj državi tokom ratova iz devedesetih godina 20. veka.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook