Čanak: Srbija je praktično priznala Republiku Kosovo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 01. 09. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Srbija je praktično priznala Republiku Kosovo

BEOGRAD / NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je priznavanjem kosovskih ličnih dokumenata Srbija praktično priznala Republiku Kosovo i njen suštinski suverenitet nad tom teritorijom. Odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prizna kosovska dokumenta, dodao je Čanak, je „iznuđeno ispravan potez“. Čanak je agenciji Beta rekao da je odavno bilo jasno, još od 1999. godine, da će rukovodstvo Republike Srbije sve uraditi osim da će „priznati da su priznali nezavisnost Kosova“.

LSV

- Izvor tenzija na Balkanu je teško održiv na duži rok i bilo je potpuno jasno da će se s Kosovom napraviti održivi dogovor. Pošto je kosovska strana insistirala na konceptu recipročnosti, bilo je za očekivati da će Srbija morati da prizna dokumenta Republike Kosovo - naveo je on. 

Na pitanje agencije Beta, da li će predsednik Vučić priznati i RKS tablice, Čanak je rekao da ne postoji razlika između priznanja ličnih karti i registarskih oznaka i da je logično da vlast prizna RKS tablice. 

- Pošto je Rubikon pređen, samo je pitanje vremena kada će biti priznate i RKS tablice. Očekujem i da neće biti zabranjene KM tablice, što će zaboleti kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Onako kako Vučića bole kosovske lične karte, tako će i Kurtija boleti srpske tablice - ocenio je on. 

Kazao je da se priznavanjem nezavisnosti Kosova smanjuju tenzije na Balkanu „koje su u ovom trenutku neophodne Kremlju“.

- Po mišljenju rukovodstva Rusije, ponovnim paljenjem Balkana mogla bi se odvratiti pažnja od Ukrajine - ocenio je lider LSV-a.

Rekao je da je politika Srbije „sedenja na dve stolice“ sada ušla u novu fazu i da će potrajati. 

- S jedne strane, Srbija je priznala Kosovo bez priznanja da se ono priznalo, a s druge strane imamo imenovanje miljenika Kremlja Ivice Dačića za koordinatora svih službi bezbednosti. Imenovanje Dačića je ustupak Rusiji, a priznanje Kosova ustupak Zapadu. Politika „sedenja na dve stolice“ će se nastaviti, ali je dobro da će se kretati u pravcu normalizacije odnosa s Kosovom - ocenio je on. 

Naglasio je „da su Republiku Kosovo priznale demokrate, danas bi goreo Beograd“. 

- Pošto demokrate nisu na vlasti, danas imamo demonstracije protiv LGBT šetnje, a oko priznavanja Kosova svi se prave mrtvi, što govori da „patriotska opozicija“ gotovo i ne postoji -rekao je Čanak. 

Podsetio je da u preambuli Ustava Srbije stoji da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije sa suštinskom autonomijom koja će biti regulisana posebnim zakonima. 

- Od donošenja Ustava 2006. godine, nijedna vlada se nije udostojila da napravi ni nacrt zakona o kosovskoj autonomiji. Kosovo je svakom predsedniku služilo samo da se busa u grudi kako će sačuvati Kosovo i Metohiju u sastavu Republike Srbije. Od 2006. godine, kada je u pitanju Kosovo, svako rukovodstvo Srbije je radilo istu stvar, a to je prebacivanje lopte na one koji dolaze. I sada je ostalo da to reši Vučić, što je i logično - zaključio je Nenad Čanak.

(SzILSV, 01.09.2022)
Izjave | Subota, 02. 12. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti tema ovih izbora. Sačuvaćemo vojvođanski način života

Koalicija VOJVOĐANI – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš insistira na decentralizaciji i da se pokrajini vrate nadležnosti, kazao je kandidat za pokrajinskog poslanika Aleksandar Marton.
Izjave | Sreda, 29. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvođani se bore za bolju i bogatiju Vojvodinu

Resetovanje Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani je deo procesa smene generacija, a mladi i obrazovani ljudi, koji nameću svoje ideje, preuzeli su stranku. Ta obnovljena Liga treba da pošalje poruku da se mi borimo za bolju i bogatiju Vojvodinu, rekao je za Radio-televiziju Vojvodine predsednik LSV-Vojvođani Bojan Kostreš.
Izjave | Nedelja, 19. 11. 2023. | Komentara: 0

Opozicija da shvati da je i u Vojvodini moguća promena

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je da Ligi i drugim opozicionim strankama atmosfera, u kojoj su pokrajinski izbori raspisani, ide na ruku. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook