Čanak: U Narodnoj skupštini su samo stranke iz vlasti

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Ponedeljak, 22. 06. 2020. | Komentara: 0

Čanak: U Narodnoj skupštini su samo stranke iz vlasti

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da su jučerašnji izbori pokazali da stranke koje nisu u vlasti nemaju šta da traže u Narodnoj skupštini. Gostujući na televiziji Happy, on je rekao da sve tri stranke koje su ušle u Skupštinu Srbije čine vlast – SNS i SPS republičku, a Spas lokalnu.

LSV
 
- Takav tip vođenja države će, ukoliko ne dođe do jednog mnogo fleksibilnijeg odnosa prema svemu tome, proizvesti osećaj nemoći kod ljudi koji će u početku biti letargija, ne može se ništa promeniti itd. Onda će neki lokalni kabadahija da se suviše osili, a ima ih sad već prekoviše... Jednog trenutka će neko da izgubi živce i onda će tu da dođe do nekog krvnog delikta i onda će da bude zla – upozorio je.
 
Kabadahije
 
Čanak je istakao da su se obistinile njegove reči da su ovo najčudniji izbori ikada, a da sada treba videti šta raditi dalje i spremati se za izbore 2022. godine. Čanak je rekao da je 29 lista na kojima je LSV ušlo u lokalne i pokrajinski parlament, a da dve liste nisu prešle cenzus.
 
- Vlast, vlast, vlast. I to je sve. U ovoj zemlji sve što je postojalo kao mogućnost da se nešto postigne idejom, projektom, programom, doslednošću to se sada pokazalo kao potpuno neefikasno. A kada spominjem vlast, onda pod tim podrazumevam direktno sve ono što su i raniji vladari radili, samo što su ovi to ozbiljno usavršili i angažovali vrlo grube izvođače radova, da tako kažem. Ovaj tip kapilarnog terora koji je sproveden, kupljenje glasova po spiskovima sigurnih glasova gde svako dobije kvotu, pa ako je ne ispuni ugrožava mu se i radno mesto... o čemu postoje svedočenja ljudi, bugarski vozovi kojima smo svedočili, kupovina glasova direktno za pare... Na haubi u Kisaču su brojali pare. To su stvari koje smo znali da će se desiti jer pre pet godina nisu kažnjeni oni koji su pre osam godina uhvaćeni u korupciji oko kupovine glasova – naglasio je Čanak. 

Podsetio je i na demoliranje prostorija Vojvođanskog fronta u Sremskim Karlovcima i kidnapovanje člana Glavnog odbora LSV Marka Lutkića na samom početku pandemije koronavirusom, te da vinovnici nijednog od ovih incidenata nisu pronađeni.
 
Naveo je da se na ove izbore moralo izaći da „ne bismo uveli zemlju u situaciju nepravnog stanja iz koga više nema nepravnog izlaska“.
 
Izazovi
 
Lider LSV je rekao da se u jučerašnjem obraćanju Aleksandra Vučića videlo da on nije baš tako oduševljen rezultatima.
 
- Odlično zna ono što njegovi oduševljeni sledbenici nisu primetili, a to je da kad dođeš na takvu visinu na kojoj je on sada sa brojem glasova, pad sa toga se obično ne preživi. Razlog je jednostavan. Sećam se da je posle prvih izbora 1990. godine Milošević imao 196 poslanika. I nikad više. A ovo (180 poslanika SNS-a) je drugi rezultat u istoriji višestranačja, a lično mislim da je i značajniji od onoga, jer je ono bio u kontinuitetu sa jednopartijskim sistemom, a ovaj je ovakav kakav je, iz višestranačja. Dakle, kada tako pogledamo, jasno je da je ovo sada prekretnica gde će biti izuzetno teško i Vučiću i čitavoj stranci da vidi šta će sa sobom – istakao je.
 
Čanak je rekao da sada stiže na naplatu račun za koronu, potom američki predsednički izbori. Kako kaže, Vučić se nalazi između čekića i nakovnja, jer Rusi traže obrnuto od onog što traži Zapad.
 
Za litije u Crnoj Gori je rekao da su maketa, demonstracija onoga šta će Srbiji da rade.
 
(SzILSV, 22.06.2020)Izjave | Subota, 12. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Određenim strukturama smeta Martijev izveštaj

NOVI SAD - U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope nastala je prava drama u četvrtak kada je deo poslanika tražio od izvestioca PS SE Dika Martija da odustane od istrage o trgovini organima na Kosovu, saznaje Pravda. Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže za taj list da je sasvim sigurno da izveštaj Martija zaista boli određene strukture, i da im taj izveštaj jako smeta.
Izjave | Petak, 11. 03. 2011. | Komentara: 0

Borba za imovinu i prihode AP Vojvodine, kao i regionalizaciju Srbije

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine podnela je nekoliko amandmana na Zakon o ministarstvima sa ciljem da se što je moguće više popravi položaj AP Vojvodine, kao i da pozitivno utiče na procese poput regionalizacije zemlje, navedeno je danas tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srbije.
Izjave | Sreda, 09. 03. 2011. | Komentara: 0

Više manifestacija povodom Dana žena

BAČKA TOPOLA - Konferencija za novinare organizovana je povodom Dana žena i u Bačkoj Topoli, a predsednica Foruma žena Opštinske organizacije LSV Bačka Topola Hajnalka Virag govorila je o angažmanu žena u politici - njihovom položaju i motivima.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook