Đaci žele da uče o reproduktivnom zdravlju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 04. 06. 2013. | Komentara: 0

Đaci žele da uče o reproduktivnom zdravlju

NOVI SAD - Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu istakla je danas da je interesovanje za uvođenje zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju sve veće i da se javljaju direktori škola, jer đaci traže da pohađaju ovaj predmet sledeće godine.

LSV

Posebna pažnja posvećena dečacima


Ona je gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Vojvodine istakla da će 1.200 učenika drugog razreda, u 40 odeljenja pet vojvođanskih gimnazija i pet srednjih stručnih škola pohađati predmet Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju. Kako je rekla, đaci će ovaj predmet slušati kao vannastavni. Udžbenik, koji je gotov, pisali su članovi stručne radne grupe Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu - ginekolozi, urolozi, epidemiolozi, psiholozi i podeljen je na nekoliko poglavlja.

- Naročito smo obratili pažnju na dečake. Kada pomenete reproduktivno zdavlje, svi pomisle na devojčice, na neželjenu trudnoću i na kontracepciju, a urološki problemi dečaka kao da ne postoje. Takođe, prvi deo udžbenika je jako bitan, jer se odnosi na ljudska prava i slobode, rodna prava, na polna prava, seksualna prava. Taj deo je posvećen osvešćivanju i podizanju nivoa svesti dece - kako da se odnose ne samo sami prema sebi, nego jedni prema drugima i prema drugačijima - ukazala je Čobanu.

Prema njenim rečima, važan deo budućeg udžbenika zdravstvenog vaspitanja su i polnoprenosive bolesti o kojima su anketirani đaci malo znali. Učenici su znali da ta oboljenja postoje i da su opasna, ali nisu znali kako se prenose, tretiraju...

Edukacija potrebna još u predškolskom uzrastu

Čobanu je napomenula da će nakon godinu dana biti urađena analiza, da bi se utvrdili postignuti efekti. Ako budu onakvi kakve očekuju, kako ističe, biće predloženo prvo Vladi i Skupštini AP Vojvodine, pa će onda i pokrajinska skupština predložili Skupštini Srbije izmenu resornog obrazovnog zakona ne bi li se ovaj predmet i na nivou cele zemlje uvedo kao izborni predmet.

Pokrajinska sekretarka je istakla i da su česta pitanja koliko košta uvođenje novog predmeta u obrazovni sistem, naglašavajući da je za državu najjeftinije ulaganje u prevenciju, smanjenje rizika, smanjenje posledica.

Marinika Čobanu je dodala i da je iskustvo drugih zemalja pokazalo da je najbolje početi sa edukacijom o reproduktivnom zdravlju već u predškolskom uzrastu, u četvrtoj godini, u skladu sa njihovim razumevanjem. Edukaciju bi onda trebalo nastaviti u osnovnoj školi i tokom celog školovanja.

(BILSV, 04.06.2013)



Izjave | Ponedeljak, 17. 04. 2023. | Komentara: 0

Marton (LSV): Predsednik i premijerka etiketiraju novinare i gaze slobodu medija

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da su pretnje novinarima nedopustive, pogotovo od strane predsednika republike i premijerke.

Izjave | Subota, 08. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Nikada više zloupotreba u javnom sektoru kao danas

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da nikada nije bilo toliko zloupotreba u javnom sektoru kao danas. Komentarišući izjavu narodnog poslanika DS-a Srđana Milivojevića da Nikola Tesla danas ne bi mogao da očitava strujomere bez članske karte SNS, Kostreš je rekao da to nije daleko od istine.
Izjave | Četvrtak, 06. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija ne treba da se bavi Crnom Gorom, nego da rešava svoje probleme i ubrza evropske integracije

Komentarišući predsedničke izbore u Crnoj Gori, na kojima je Jakon Milatović pobedio doskorašnjeg predsednika crnogorske države Mila Đukanovića, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš je istakao da je Milatović pobedio voljom građana. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook