Kostreš: Srbija ne treba da se bavi Crnom Gorom, nego da rešava svoje probleme i ubrza evropske integracije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 06. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija ne treba da se bavi Crnom Gorom, nego da rešava svoje probleme i ubrza evropske integracije

BEOGRAD / NOVI SAD – Komentarišući predsedničke izbore u Crnoj Gori, na kojima je Jakon Milatović pobedio doskorašnjeg predsednika crnogorske države Mila Đukanovića, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš je istakao da je Milatović pobedio voljom građana. Kostreš je gostujući na televiziji Nova S istakao da za nekoliko meseci slede parlamentarni izbori u Crnoj Gori, nakon kojih će biti „ozbiljno preispitivanje pobedničkog bloka“.

LSV

- Nije uopšte pitanje da li će ovaj blok, koji je podržao predsednika, na parlamentarnim izbotima dobiti isti broj, možda čak i više glasova, ali je pitanje kako će se oni međusobno presložiti – da li će oni glasovi, koji su bili izvorno liberalski glasovi, po mom mišljenju, koji su odlazili URA-u i Evropa zajedno, koji su ekstremno zeleni, sada dozvoliti saradnju sa bjelašima. Mislim da će Crna Gora tu imati neka svoja preispitivanja – istakao je predsednik LSV.

- Ja Crnoj Gori želim nastavak evropskog puta, očuvanje građanskog i demokratskog društva i želim joj ekonomski prosperitet. Šta će se desiti, videćemo – dodao je.

Kostreš je napomenuo i da nas u Srbiji odnos crnogorske vlasti i opozicije i tamošnji izbori treba da interesuju isto koliko i izbori u Bugarskoj, Rumuniji ili bilo kojoj susednoj zemlji. 

- Bilo bi strašno ako je došlo do neke pobede ili reinkarnacije srpskog sveta. Mi u Srbiji treba da se bavimo našim problemima kojih, nažalost, imamo puno, a ne da se bavimo drugim susednim, nezavisnim, suverenim državama – kazao je on. 

Kostreš je ocenio da će na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori DPS imati između 22 i 29 odsto glasova, a da će blok koji je pobedio na predsedničkim izborima imati većinu u crnogorskom parlamentu. 

- Sada je samo pitanje kakav će biti nastavak politike. Milatović će nastaviti i sa sankcijama Rusiji i sa evropskim integracijama i neće otpriznati Kosovo, očekujem glasanje Crne Gore kada Kosovo bude primano u Interpol... Kako će tu predstavnici ugroženog srpskog naroda glasati, kako će glasati Demokratski front, kako će se oni tu ponašati? Pobeda Milatovića je posledica toga što se suverenistički blok u Crnoj Gori podelio oko lika i dela Mila Đukanovića. On je posle 30 i nešto godina vlasti stekao dovoljno neprijatelja da izgubi na izborima, što je bilo očekivano. Mene je začudilo kad se on kandidovao, jer on je ušao u izgubljenu bitku. Dakle, videćemo kako će se ponašati crnogorska opozicija sada kada je glavni integrator, glavni ujedinitelj crnogorske opozicije skrajnut – rekao je Kostreš.

Istakao je i da će odluka o ulasku Crne Gore u Otvoreni Balkan biti tačka na kojoj će se videti da li je Crna Gora i novo rukovodstvo Crne Gore spremno da ide put evropskih integracija ili da ih zaustavi. 

- Srbiji Otvoreni Balkan odgovara i ekonomski i politički i na svaki drugi način. Crnoj Gori ne odgovara. Crna Gora je dovoljno blizu ulaska u EU. Uključivanjem u Otvoreni Balkan za Crnogorce bi bio korak nazad. Odnosom prema Otvorenom Balkanu će nove crnogorske vlasti pokazati da li idu ka zaustavljanju ili usporavanju evropskih integracija ili žure ili idu neumoljivo u EU – naveo je Kostreš.

- I ono što je meni jako važno, ne bih voleo da tema Crne Gore postane sad glavna tema i neki supstitut. Nisam čuo u javnom prostoru, ali sam čuo na nekim mestima rečenicu: „Pa, dobro, možda ćemo izgubiti Kosovo, ali ćemo vratiti Crnu Goru“. To je pogubno za Srbiju. Srbija treba da se bavi svojim problemima kojih ima puno. Srbija treba da se bavi svojim evropskim integracijama, jer samo kroz evropske integracije mi možemo da rešimo pitanje životnog standarda, vladavine prava, nezavisnih medija, čiste pijaće vode... – naglasio je.

(SzILSV, 06.04.2023)Izjave | Subota, 13. 07. 2024. | Komentara: 0

Vučić izmišlja neprijatelje, atentate, ličnu ugroženost ili ugroženost svoje porodice...

Aleksandar Olenik, advokat i član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da region želi uništenje Srbije, kaže da su „svi nacionalisti i agresori uvek izmišljali protivnike, ugroženost naroda ili moguće napade drugih država".
Izjave | Četvrtak, 11. 07. 2024. | Komentara: 0

Vreme je da se okrenemo saradnji i reformi Srbije

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš kaže za Danas da je ekspanzionizam kao koncept politička ideja koja se kao bumerang vrati onom narodu koji je pokreće na najgori mogući način.
Izjave | Ponedeljak, 01. 07. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Postavljanjem Pahomija za mitropolita crkva uvredila svu decu i vernike

Unapređenjem Pahomija u mitropolita, Srpska pravoslavna crkva pokazala je koje vrednosti podržava, izdala je sve žrtve pedofilije i razočarala svoje vernike, kaže za Nova.rs advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook