Kostreš: Srbija ne treba da se bavi Crnom Gorom, nego da rešava svoje probleme i ubrza evropske integracije

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Četvrtak, 06. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija ne treba da se bavi Crnom Gorom, nego da rešava svoje probleme i ubrza evropske integracije

BEOGRAD / NOVI SAD – Komentarišući predsedničke izbore u Crnoj Gori, na kojima je Jakon Milatović pobedio doskorašnjeg predsednika crnogorske države Mila Đukanovića, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš je istakao da je Milatović pobedio voljom građana. Kostreš je gostujući na televiziji Nova S istakao da za nekoliko meseci slede parlamentarni izbori u Crnoj Gori, nakon kojih će biti „ozbiljno preispitivanje pobedničkog bloka“.

LSV

- Nije uopšte pitanje da li će ovaj blok, koji je podržao predsednika, na parlamentarnim izbotima dobiti isti broj, možda čak i više glasova, ali je pitanje kako će se oni međusobno presložiti – da li će oni glasovi, koji su bili izvorno liberalski glasovi, po mom mišljenju, koji su odlazili URA-u i Evropa zajedno, koji su ekstremno zeleni, sada dozvoliti saradnju sa bjelašima. Mislim da će Crna Gora tu imati neka svoja preispitivanja – istakao je predsednik LSV.

- Ja Crnoj Gori želim nastavak evropskog puta, očuvanje građanskog i demokratskog društva i želim joj ekonomski prosperitet. Šta će se desiti, videćemo – dodao je.

Kostreš je napomenuo i da nas u Srbiji odnos crnogorske vlasti i opozicije i tamošnji izbori treba da interesuju isto koliko i izbori u Bugarskoj, Rumuniji ili bilo kojoj susednoj zemlji. 

- Bilo bi strašno ako je došlo do neke pobede ili reinkarnacije srpskog sveta. Mi u Srbiji treba da se bavimo našim problemima kojih, nažalost, imamo puno, a ne da se bavimo drugim susednim, nezavisnim, suverenim državama – kazao je on. 

Kostreš je ocenio da će na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori DPS imati između 22 i 29 odsto glasova, a da će blok koji je pobedio na predsedničkim izborima imati većinu u crnogorskom parlamentu. 

- Sada je samo pitanje kakav će biti nastavak politike. Milatović će nastaviti i sa sankcijama Rusiji i sa evropskim integracijama i neće otpriznati Kosovo, očekujem glasanje Crne Gore kada Kosovo bude primano u Interpol... Kako će tu predstavnici ugroženog srpskog naroda glasati, kako će glasati Demokratski front, kako će se oni tu ponašati? Pobeda Milatovića je posledica toga što se suverenistički blok u Crnoj Gori podelio oko lika i dela Mila Đukanovića. On je posle 30 i nešto godina vlasti stekao dovoljno neprijatelja da izgubi na izborima, što je bilo očekivano. Mene je začudilo kad se on kandidovao, jer on je ušao u izgubljenu bitku. Dakle, videćemo kako će se ponašati crnogorska opozicija sada kada je glavni integrator, glavni ujedinitelj crnogorske opozicije skrajnut – rekao je Kostreš.

Istakao je i da će odluka o ulasku Crne Gore u Otvoreni Balkan biti tačka na kojoj će se videti da li je Crna Gora i novo rukovodstvo Crne Gore spremno da ide put evropskih integracija ili da ih zaustavi. 

- Srbiji Otvoreni Balkan odgovara i ekonomski i politički i na svaki drugi način. Crnoj Gori ne odgovara. Crna Gora je dovoljno blizu ulaska u EU. Uključivanjem u Otvoreni Balkan za Crnogorce bi bio korak nazad. Odnosom prema Otvorenom Balkanu će nove crnogorske vlasti pokazati da li idu ka zaustavljanju ili usporavanju evropskih integracija ili žure ili idu neumoljivo u EU – naveo je Kostreš.

- I ono što je meni jako važno, ne bih voleo da tema Crne Gore postane sad glavna tema i neki supstitut. Nisam čuo u javnom prostoru, ali sam čuo na nekim mestima rečenicu: „Pa, dobro, možda ćemo izgubiti Kosovo, ali ćemo vratiti Crnu Goru“. To je pogubno za Srbiju. Srbija treba da se bavi svojim problemima kojih ima puno. Srbija treba da se bavi svojim evropskim integracijama, jer samo kroz evropske integracije mi možemo da rešimo pitanje životnog standarda, vladavine prava, nezavisnih medija, čiste pijaće vode... – naglasio je.

(SzILSV, 06.04.2023)Izjave | Ponedeljak, 18. 09. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Šešeljev generalni sekretar i radikalska perjanica se ne mogu pobediti populizmom i nacionalizmom

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da su sada drugačije okolnosti nego 5. oktobra 2000. godine i da bi, svakako, opozicija prvo trebala da pobedi na izborima, pa tek onda da je, ukoliko za time bude bilo potrebe, brani na ulici.
Izjave | Utorak, 29. 08. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vlastima lični interes važniji od stabilnosti društva

Nijedna odluka Aleksandra Vučića i njegovog režima neće uspeti da skrene pažnju od činjenice da se u našoj zemlji sve teže živi i da su građanke i građani Srbije spremni za promene, mišljenja je Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani.
Izjave | Ponedeljak, 21. 08. 2023. | Komentara: 0

Marton: Susret Vučića i Orbana dobra prilika da uklone Hortijevu bistu iz parlamenta

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Aleksandar Marton istakao je da bi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić trebalo da iskoristi priliku da se tokom susreta sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom informiše o uklanjanju biste Mikloša Hortija iz parlamenta te države.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook