Dečani ne pripadaju samo onima koji se busaju u prsa

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 01. 07. 2021. | Komentara: 0

Dečani ne pripadaju samo onima koji se busaju u prsa

Novi Sad - Lider Lige socijademokrata Vojvodine Nenad Čanak sastao se u Prištini sa aktuelnim premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem sa kojim je, kako navodi, u privatnoj poseti razgovarao o poboljšanju odnosa i traganju za konstruktivnim rešenjima situacije na Kosovu. Prethodno, Čanak je na Vidovdan na Gazimestanu položio venac na Spomenik kosovskim junacima.

LSV

- Želeo sam, i uspeo, da razgovaram sa gospodinom Kurtijem drugim jezikom, iz pozicije nekog ko nije opterećen državnom vlašću i svakodnevnom politikom, kako bi se pitanje Kosova počelo rešavati konstruktivno. Stavovi koje je izneo u našem razgovoru su vrlo bliski onima koji su dati i na zvaničnom državnom nivou - kaže Čanak, napominjući da je razgovor, po Kurtijevoj želji, tekao na srpskom jeziku. 

Lider LSV je sa premijerom Kosova otvorio i pitanje nestalih osoba, koje se, smatra Čanak, mora rešiti ukoliko postoji želja za nastavkom dijaloga.

- Obilazeći groblje u Meji, gde je 27. aprila 1999. godine ubijeno 375 civila albanske nacionalnosti, video sam i grob četraestogodišnje devojčice koji je prazan, jer njeni zemni ostaci još uvek nisu pronađeni. Da bi se došlo do smirenja, to se mora rešiti. To zaslužuju njeni roditelji i druge žrtve - kaže Čanak, napominjući da su problemi Kosova „preduboki“ i da ih mogu rešiti jedino „strpljenje i dobronamernost“.

- Na Kosovo se mora doći da bi se stvari videle sopstvenim očima i čuti sopstvenim ušima. Pored Prištne, obišao sam i Prizren, Đakovo, Peć … i razgovarao sa ljudima, da bih od njih čuo kako zaista izgleda život tamo. Ne smatram da samo državne vlasti treba da rešavaju problem Kosova, već da i opozicione stranke treba da daju neke konkretne predloge i načine poteze kojima bi se poboljšali odnosi, pojačala saradnja i ljudi prestali da ginu - kaže Čanak, napominjući da na Kosovo nije otišao kao svojevrsni medijator između Vučića i Kurtija, već isključivo iz lične potrebe, ali i činjenice da nerešavanje kosovskog pitanja odlaže sva druga pitanja, pa tako i Vojvodine.

- Kosovo će uvek biti zgodan izgovor svim nacionalistima i desničarima, i onima u opoziciji i onima iz vlasti, kako bi se odložilo drugo veliko pitanje, a to je decentralizacija Srbije. Zbog toga njima ni nije u interesu rešavanje Kosova - kaže Čanak. 

Tokom boravka na Kosovu lider Lige je obišao i manastir Visoki Dečani, kao i Pećku patrijaršiju. Poznat kao oštar kritičar crkve, Čanak je svoje posete manastiru i patrijaršiji objasnio time da „oni ne pripadaju samo desničarima“.

- Dečani ne pripadaju samo onima koji se busaju u pravoslavna prsa po beogradskim splavovima, već su deo identiteta koji pripada svima nama - rekao je Čanak. 

Nakon Kosova, lider LSV je nastavio turneju posetom Cetinju, a očekuje ga i večera koju mu je, „u čast povratka u Crnu Goru“ upriličio predsednik Milo Đukanović. U planu su mu i poseta Dubrovniku, Sarajevu i Potočarima, ali pre njih će, zajedno sa sinom koji ga prati na putu, posetiti i manastir Ostrog, „jer ga je moj sin, kako je sam rekao, do sada video samo na tetovažama“.

 (SzILSV, 01.07.2021)




Izjave | Sreda, 01. 03. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Sporazum je mirovni projekat koji omogućava evropsku budućnost i Kosova i Srbije

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je najvažnije da pregovori Beograda i Prištine u Briselu idu u smeru postizanja dogovora koji je obavezujući i koji će potpisati i primeniti obe strane. On je za „Danas“ istakao da je sporazum u suštini mirovni projekat koji omogućuje evropsku budućnost i Kosova i Srbije.
Izjave | Ponedeljak, 27. 02. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija treba da se bavi sobom, a ne avetima prošlosti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je predlog sporazuma o Kosovu mirovni projekat i da je on poslednja šansa da Srbija postane normalna država i da počne da se bavi sobom, svojim razvojem.
Izjave | Utorak, 21. 02. 2023. | Komentara: 0

Kolar: Pravo na pijaću vodu zaštititi Ustavom

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava predlog struke da se pravo na pijaću vodu zaštiti Ustavom, kaže za portal N1 član Predsedništva LSV Zdenko Kolar, navodeći primer Slovenije koja je još 2016, kao prva evropska zemlja, pravo na pijaću vodu uvela u Ustav.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook