Dečani ne pripadaju samo onima koji se busaju u prsa

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 01. 07. 2021. | Komentara: 0

Dečani ne pripadaju samo onima koji se busaju u prsa

Novi Sad - Lider Lige socijademokrata Vojvodine Nenad Čanak sastao se u Prištini sa aktuelnim premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem sa kojim je, kako navodi, u privatnoj poseti razgovarao o poboljšanju odnosa i traganju za konstruktivnim rešenjima situacije na Kosovu. Prethodno, Čanak je na Vidovdan na Gazimestanu položio venac na Spomenik kosovskim junacima.

LSV

- Želeo sam, i uspeo, da razgovaram sa gospodinom Kurtijem drugim jezikom, iz pozicije nekog ko nije opterećen državnom vlašću i svakodnevnom politikom, kako bi se pitanje Kosova počelo rešavati konstruktivno. Stavovi koje je izneo u našem razgovoru su vrlo bliski onima koji su dati i na zvaničnom državnom nivou - kaže Čanak, napominjući da je razgovor, po Kurtijevoj želji, tekao na srpskom jeziku. 

Lider LSV je sa premijerom Kosova otvorio i pitanje nestalih osoba, koje se, smatra Čanak, mora rešiti ukoliko postoji želja za nastavkom dijaloga.

- Obilazeći groblje u Meji, gde je 27. aprila 1999. godine ubijeno 375 civila albanske nacionalnosti, video sam i grob četraestogodišnje devojčice koji je prazan, jer njeni zemni ostaci još uvek nisu pronađeni. Da bi se došlo do smirenja, to se mora rešiti. To zaslužuju njeni roditelji i druge žrtve - kaže Čanak, napominjući da su problemi Kosova „preduboki“ i da ih mogu rešiti jedino „strpljenje i dobronamernost“.

- Na Kosovo se mora doći da bi se stvari videle sopstvenim očima i čuti sopstvenim ušima. Pored Prištne, obišao sam i Prizren, Đakovo, Peć … i razgovarao sa ljudima, da bih od njih čuo kako zaista izgleda život tamo. Ne smatram da samo državne vlasti treba da rešavaju problem Kosova, već da i opozicione stranke treba da daju neke konkretne predloge i načine poteze kojima bi se poboljšali odnosi, pojačala saradnja i ljudi prestali da ginu - kaže Čanak, napominjući da na Kosovo nije otišao kao svojevrsni medijator između Vučića i Kurtija, već isključivo iz lične potrebe, ali i činjenice da nerešavanje kosovskog pitanja odlaže sva druga pitanja, pa tako i Vojvodine.

- Kosovo će uvek biti zgodan izgovor svim nacionalistima i desničarima, i onima u opoziciji i onima iz vlasti, kako bi se odložilo drugo veliko pitanje, a to je decentralizacija Srbije. Zbog toga njima ni nije u interesu rešavanje Kosova - kaže Čanak. 

Tokom boravka na Kosovu lider Lige je obišao i manastir Visoki Dečani, kao i Pećku patrijaršiju. Poznat kao oštar kritičar crkve, Čanak je svoje posete manastiru i patrijaršiji objasnio time da „oni ne pripadaju samo desničarima“.

- Dečani ne pripadaju samo onima koji se busaju u pravoslavna prsa po beogradskim splavovima, već su deo identiteta koji pripada svima nama - rekao je Čanak. 

Nakon Kosova, lider LSV je nastavio turneju posetom Cetinju, a očekuje ga i večera koju mu je, „u čast povratka u Crnu Goru“ upriličio predsednik Milo Đukanović. U planu su mu i poseta Dubrovniku, Sarajevu i Potočarima, ali pre njih će, zajedno sa sinom koji ga prati na putu, posetiti i manastir Ostrog, „jer ga je moj sin, kako je sam rekao, do sada video samo na tetovažama“.

 (SzILSV, 01.07.2021)




Izjave | Subota, 16. 04. 2011. | Komentara: 0

Kostreš na čelu radne grupe za zakone o imovini i prihodima

NOVI SAD - Kako je danas objavio Dnevnik, pozivajući se na izvore u Vladi Srbije, radna grupa za izradu zakona o imovini i prihodima AP Vojvodine formirana je juče, a za predsednika je imenovan zamenik lidera LSV i narodni poslanik Bojan Kostreš. Skupština Srbije i Vlada Vojvodine, kako saznaje taj list, ranije su odredile svoje predstavnike, a juče je to učinila i Vlada Srbije.
Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Dekoncentracija vlasti nije isto što i decentralizacija

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević ocenila je danas da procesi decentralizacije, regionalizacije i ravnomeran regionalni razvoj nisu isto, nego tri različita komplementarna procesa, te da je dekoncentracija vlasti o kojoj se u poslednje vreme najviše govori tek jedan od brojnih segmenata decentralizacije.
Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi

NOVI SAD - Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi, kao i promocija publikacije "Rečnik NOB-a", održani su danas u Velikoj sali Skupštine grada. Javni čas, održan povodom obeležavanja 70-godišnjice od pokretanja antifašističke borbe u nekadašnjoj Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu, otvorio je predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, rekavši da je "tema časa jedna od najvrednijih ideja u istoriji čovečanstva."



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook