Sedlarević: Dekoncentracija vlasti nije isto što i decentralizacija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Dekoncentracija vlasti nije isto što i decentralizacija

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević ocenila je danas da procesi decentralizacije, regionalizacije i ravnomeran regionalni razvoj nisu isto, nego tri različita komplementarna procesa, te da je dekoncentracija vlasti o kojoj se u poslednje vreme najviše govori tek jedan od brojnih segmenata decentralizacije.

Sedlarevićeva je učestovavala na okruglom stolu u Skupštini AP Vojvodine pod nazivom "Decentralizacija " aktuelni trenutak, perspektive, šanse, prepreke i uloga medija", u organizaciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u saradnji sa ambasadom Velike Britanije u Srbiji.


Ništa bez imovine i prihoda

Govoreći o vojvođanskim iskustvima u procesu decentralizacije Republike Srbije, Sedlarevićeva je istakla da Ustavom Republike Srbije Vojvodina nije dovoljno uvažena, da je prilikom donošenja trebalo čak četrnaest meseci da se donese Statut AP Vojvodine, iako to predstavlja zakonsku obavezu, kao i da su postojale brojne polemike na temu otvaranja Kancelarije Vojvodine u Briselu, dok su istovremeno gradovi i opštine takođe otvarali svoja predstavništva bez ikakvih prepreka.
" Kada dolazite iz zemlje koja je na početku procesa evropskih integracija, onda je  predstavništvo nešto što je neophodno da bi mogli da promovišete svoj region i lokalne samouprave, lobirate za njih i budete na izvorištu informacija. A kada je Vojvodina započela sa pričom o otvaranju predstavništva u Briselu, odmah je to proglašeno separatističkim aktom " navela je Sedlarevićeva. Potpredsednica vojvođanskog parlamenta naglasila je i da su Statut i Zakon o prenosu nadležnosti nepotpuni bez donošenja zakona o imovini i svojini AP Vojvodine i lokalnih samouprava, te da samim tin nije bitan broj prenetih nadležnosti na Pokrajinu.
" Tek kada pokrajina i lokalne samouprave budu imale svoje prihode i svoju imovinu, moći će da se razvijaju i da ostvaruju rezultate svog rada " istakla je Sedlarevićeva.

Iskustva Velike Britanije

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport preneo je britanska iskustva i izazove sa kojim se ova država suočavala u procesu decentralizacije, naglašavajući da, iako se o ovoj temi raspravlja duži niz godina, nije se došlo do univerzalnog odgovora koji bi mogao da se primeni na sve države. Devenport je ocenio da je jedini ispravan put u procesu decentralizacije, konstruktivan dijalog kojim bi se došlo do rešenja koje će pre svega biti od koristi gradjanima, te da proces prenošenja nadležnosti sa višeg na niže nivoe vlasti ne treba posmatrati kao cilj, nego kao sredstvo bolje i efikasnije uprave.
Na okruglom stolu govorili su i pokrajinski sekretar za medjuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Tomislav Stantić, direktorka Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije Nataša Čorbić, predsednik Stalne konferencije gradova i opština Saša Paunović i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

(BILSV, 14.04.2011.)




Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook