Jakovljev: LSV ne odustaje od svojih stavova

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 05. 05. 2016. | Komentara: 0

Jakovljev: LSV ne odustaje od svojih stavova

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine do sada nije razmatrala mogućnost učešća u novoj vladi AP Vojvodine koju će predvoditi Srpska napredna stranka, ali verovatnoća je mala da do toga dođe, istakao je juče predsednik Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jakovljev. 

 

Upitan da prokomentariše ocenu predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora da bi u novoj parlamentarnoj većini i širokoj koaliciji oko SNS bilo dobro da se nađe i druga autohtona vojvođanska stranka, odnosno Liga socijaldemokrata Vojvodine, Jakovljev je rekao da to shvata kao kompliment, s obzirom na to da lider SVM procenjuje da bi bilo dobro da od bivših koalicionih partnera  LSV bude ta koja bi ponovo učestvovala u vlasti.

 

- Liga socijaldemokrata Vojvodine do sada nije  razgovarala na tu temu. Razgovaraće kad dođe vreme unutar sebe i doneti odluku o tome kako ćemo se ponašati i  šta ćemo uraditi. Ako pitate mene lično, mislim da je  verovatnoća prilično mala da se Liga tu nađe, ali ne mogu ništa da kažem dok se ne bude o tome razgovaralo na organima stranke – izjavio je Dušan jakovljev sinoć u emisiji “Sučeljavanje” na Radio televiziji Vojvodine, koja je bila posvećena rezultatima pokrajinskih izbora.

 

Finansiranje rešiti Ustavom a ne zakonom


Jakovljev je dodao i da Liga neće odustati od svojih dosadašnjih stavova koji se tiču obeštećenja zbog prodaje Naftne industrije Srbije, rešenja statusa Elektrovojvodine, osnivanja vojvođanske policije u domenu javnog reda i mira, zatim Zavoda za statistiku, poreske uprave...


– Te stvari će, jedna po jedna, dolaziti, samo pokušavamo da ubrzamo. To jednostavno mora da se desi – naveo je on. Govoreći o problemu finansiranja AP Vojvodine, Jakovljev je rekao da LSV neće odustati od tužbe Ustavnom sudu Srbije zbog problema sa finansiranjem pokrajine, kao i da će i dalje upozoravati na dug od dve milijarde evra koji je nastao nepoštovanjem Ustava. Rekao je i da se nada da Zakon o finansiranju Vojvodine, kada bude donet, neće dugo trajati, jer smo na pragu promene Ustava.


– Ja sam duboko uveren da ćemo moći oko toga da se dogovorimo da taj Ustav, koji i sada, ovakav kakav je, a naročito budući, mora da se poštuje u onom delu gde govori o pravu Vojvodine na izvorne prihode – naveo je Jakovljev dodajući da očekuje da zakon o finansiranju donese Skupština AP Vojvodine.


– U tom slučaju, to nisu više preneti, nisu ustupljeni, to su izvorni prihodi koji služe za finansiranje nadležnosti – rekao je on. 

 

Zakonodavna vlast ne znači državnost


Dušan Jakovljev je upozorio i da će približavanje Evropskoj uniji dovesti do toga da svima postane jasno da zakonodavna vlast u evropskim regionima nije nikakva retkost.


– Naprotiv, retki su regioni bez legislative. Dakle, nije to element državnosti, nego je to nešto prirodno što pripada samoupravi, odnosno autonomnoj pokrajini kakava je Vojvodina – rekao je Jakovljev. Ocenio je i da postoje kapitalna ulaganja koja mogu da se sprovedu bez prevelikih ulaganja, a kao primer naveo vraćanje Elektrovojvodine.


– Vratiti Elektrovojvodinu, kao najbolji ODS, i priključiti joj ostale iz Srbije. Sedište, naravno, da bude u Novom Sadu. Rešavamo mnoga pitanja, uključujući i radna mesta i ozbiljno poslovanje – naveo je Jakovljev. 

 

Apsolutna većina je veliki teret


Komentarišući rezultat Srpske napredne stranke, koja je dobila apsolutnu većinu u vojvođanskom parlamentu, Jakovljev je funkcionera SNS Vladimira Galića upozorio da je i ranije bilo slučajeva da jedna stranka ima sve - od predsednika mesne zajednice do predsednika države.


– Povedite računa. To je veliki teret. I kad su kadrovi u pitanju, naročito. Taj broj osvojenih glasova ne znači da ste u stanju da uradite sve ono što se od vas očekuje – poručio je Jakovljev dodajući da je reč o dobronamernim savetima. Dušan Jakovljev je rekao i da bi se jako radovao da više ne bude šumova u komunikaciji Republika - Pokrajina, ali da je za njega najbitnije da bude efikasnosti.


– Ja se bojim da te efikasnosti neće biti jer ćemo nastaviti da se bavimo stvarima koje su periferne. Centralna stvar je zaustaviti sunovrat zemlje koja se zove Srbija i sunovrat AP Vojvodine – naveo je on podsetivši da je Liga zbog toga još ranije predložila da se napravi novi društveni dogovor o tome kakav nam je politički, pravni i ekonomski sistem potreban.


 (BILSV, 05. 05. 2016)




Izjave | Subota, 11. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti jedan od faktora promene vlasti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je jedan od razloga što još nisu raspisani pokrajinski izbori to što naprednjaci nisu sigurni u pobedu u Vojvodini.
Izjave | Utorak, 07. 11. 2023. | Komentara: 0

Beograd i Vojvodina mogu da naprave promenu u Srbiji

Upitan da prokomentariše negativnu kampanju režimskih medija i vlasti protiv Vladimira Obradovića, kandidata za gradonačelnika liste „Srbija protiv nasilja“, predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da je „očekivana pobeda opozicije u Beogradu, početak rušenja režima Aleksandra Vučića“.
Izjave | Sreda, 01. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Pastor najviše učinio na popravljanju odnosa Srbije i Mađarske, izbore će raspisati novi predsednik Skupštine Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je smrt predsednika Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora veliki gubitak za njegovu porodicu, ali i politiku u Vojvodini, naročito za SVM. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook