Kostreš: Pastor najviše učinio na popravljanju odnosa Srbije i Mađarske, izbore će raspisati novi predsednik Skupštine Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 01. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Pastor najviše učinio na popravljanju odnosa Srbije i Mađarske, izbore će raspisati novi predsednik Skupštine Vojvodine

Novi Sad – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je smrt predsednika Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora veliki gubitak za njegovu porodicu, ali i politiku u Vojvodini, naročito za SVM. Izrazivši saučešće porodici i njegovim poštovaocima, Kostreš je istakao da su Pastor i SVM jedan od temelja političkog života u Vojvodini.

LSV

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor preminuo 30. oktobra u 67. godini. Lider Saveza vojvođanskih Mađara ostavio je neizbrisiv trag u političkom životu pokrajine, a Skupština Vojvodine je, uoči raspisivanja izbora, ostala bez predsednika. 

- Ištvan Pastor i Savez vojvođanskih Mađara su jedan od temelja političkog života u Vojvodini. Naime, SVM od početka devedesetih godina funkcioniše u Vojvodini i u politici u Srbiji, a Pastor je preuzevši SVM negde 2015. godine dao poseban pečat tome. Mislim da je to veliki gubitak za politiku u Vojvodini, naročito za SVM. Mislim da u ovom momentu kada se raspisuju izbori, to može da bude popriličan udarac za njih - rekao je Kostreš za Euronews Srbija.

Predsednik LSV-Vojvođani je rekao da je Pastor veliku energiju ulagao u popravljanje odnosa između Srba i Mađara u Vojvodini, ali i uspostavljanju dobrosusedskih odnosa između Srbije i Mađarske. 

- Mislim da je to njegov najveći doprinos u političkom delovanju i radu - rekao je Kostreš.

Na pitanje ko će sada raspisati vojvođanske izbore i kako će izgledati Skupština Vojvodine, Kostreš, koji je bio predsednik vojvođanskog parlamenta od 2004. do 2008. godine, kaže da postoji nekoliko mogućih opcija.

- Raspisivanje izbora u Vojvodini jedan od elemenata vojvođanske autonomije, dakle predsednik Skupštine Vojvodine mora da raspiše izbore. Ne može da ih raspiše ni predsednik republike, ni predsednik Skupštine Srbije. Dakle, prvi sledeći korak bi bio izbor novog predsednika vojvođanskog parlamenta. Postoji nekoliko mogućnosti, ali mislim da je najlogičnija opcija da se po proceduri kako se prilikom konstituisanja parlamenta bira predsednik skupštine on i sada izabere. Dakle, najstariji poslanik predsedava i vodi sednicu dok se ne završi procedura izbora novog predsednika skupštine, što neće biti problem. Pokrajinska većina je veoma stabilna, tako da ja mislim da će to biti urađeno tehnički. Ali, suština cele priče je u tome da predsednik Skupštine AP Vojvodine mora raspisati pokrajinske izbore - zaključio je Kostreš.

Pošto je novinar Euronews Srbija u svom uključenju i obraćanju gledaocima nekoliko puta Vojvodinu nazvao severnom srpskom pokrajinom, Kostreš mu je ukazao na činjenicu da Vojvodina ima svoje ustavno ime i da je on ne bi nikada nazivao severnom pokrajinom.

(SzILSV-Vojvođani, 1.11.2023)Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.
Izjave | Nedelja, 24. 12. 2023. | Komentara: 0

Glasovi za SVM u južnoj Srbiji i Šumadiji veoma čudna pojava

Komentarišući činjenicu da je Savez vojvođanskih Mađara, na nedavno održanim izborima, dobio veliki broj glasova u Šumadiji, Mačvi, Sandžaku, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton kaže da je to veoma čudna pojava i da je posle četiri stotine glasova za listu SVM u vranjskim selima ma izborima 2020. godine sve to pod poprilično velikim znakom pitanja.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook