Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi

NOVI SAD - Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi, kao i promocija publikacije "Rečnik NOB-a", održani su danas u Velikoj sali Skupštine grada. Javni čas, održan povodom obeležavanja 70-godišnjice od pokretanja antifašističke borbe u nekadašnjoj Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu, otvorio je predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, rekavši da je "tema časa jedna od najvrednijih ideja u istoriji čovečanstva."

- Antifašizam predstavlja civilizacijski i etički stav. Antifašizma je plemenita ideja, koju su prepoznali oni koji su se borili protiv sumanute ideologije fašizma - istakao je Jovanović.
On je podsetio da "prava pojedinca, definisana ideologijom fašizma, ne postoje", rekavši da je fašizam institucionalizovao nasilje kao glavno oružje politike. Jovanović je još istakao da je pojava fašizma pokrenula jedan od najvećih ustanaka naroda.

- Ustanak koji se razvijao na području čitave nekadašnje Jugoslavije i koji je okupio sve narode bivše države. Sreća je što su tu ideju prepoznali mnogi, jer kroz njihovu borbu i mnogobrojne žrtve, naše društvo je nastavilo normalan tok - zaključio je Jovanović.

Đacima novosadskih srednjih škola i gimanzija, pored predsednika gradskog parlamenta obratili su se istoričar mr Milivoj Bešlin i učesnika NOB-a i predsednik Društva za istinu o NOB-u i Jugoslaviju Bogdan Tanasković, dok je o publikaciji "Rečnik NOB-a" govorio priređivač Zoran Petakov.

(BILSV, 14.04.2011.)




Izjave | Utorak, 05. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Ne mogu biti zadovoljna položajem AP Vojvodine

NOVI SAD - Kao Vojvođanka i kao aktivistkinja za najširu autonomiju AP Vojvodine ne mogu ni u kom slučaju biti zadovoljna sadašnjim položajem APV. U ovom momentu imamo Ustav koji iz puno razloga nije dobar, a po pitanju Vojvodine mislim da su napravljene najveće greške " izjavila je u intervjuu za Hrvatsku riječ potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević.
Izjave | Ponedeljak, 04. 04. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Verujem da će naša dva člana ostati u Vladi Vojvodine

NOVI SAD - Skupština AP Vojvodine trebalo bi sutra da verifikuje odluku o smanjenju pokrajinske vlade sa 17 na 12 resora, tako što će se deset dosadašnjih sekretarijata integrisati u pet novih, a zamenik predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, rekao je danas za Press da očekuje će oba Ligina predstavnika u izvršnoj vlasti ostati na svojim pozicijama i nakon redukcije Vlade, te da će to uvažiti i vojvođanski premijer Bojan Pajtić.
Izjave | Nedelja, 03. 04. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Ne postoje pravne prepreke za formiranje policijske uprave za Vojvodinu

BEOGRAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je danas za Blic da ne vidi u čemu je problem da se realizuje zahtev LSV oko formiranja kooordinatora između sedam vojvođanskih policijskih uprava i centrale MUP-a u Beogradu budući da, kako tvrdi, za to ne postoje ustavne i pravne prepreke.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook