Jerkov: Istina se mora otkriti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 01. 04. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Istina se mora otkriti

NOVI SAD - Inicijativu REKOM svakako treba podržati jer ona vodi ka pomirenju " izjavila je na tribini "Da se zna, da se ne ponovi" portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov. REKOM je inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava od 1991. do 2001. godine na prostoru bivše SFRJ.

Jerkova je navela i da treba podržati sve što vodi ka poboljšanju odnosa država u regionu, jer "one nemaju drugi put nego da sarađuju".

- Naši problemi su veoma slični, a često i identični, a onda kada su različiti to je samo zbog toga jer je neka od država taj problem već uspela da reši " rekla je ona.

Dosta se odmaklo

Jerkova je ocenila i da je današnji sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića sa premijerima Hrvatske i Slovenije Jadrankom Kosor i Borutom Pahorom u Smederevu, dobar primer da se u saradnji zemalja u regionu dosta odmaklo.

- Na tom sastanku se priča prvenstveno o ekonomskim pitanjima i evropskim integracijama, ali se govori i o mnogobrojnim međusobnim problemima koje naše zemlje imaju " rekla je ona. Jerkova je dodala da do sada nije dovoljno urađeno na polju pomirenja i rešavanja zločina, ali je ocenila i da je, s obzirom na sve prepreke, urađeno najviše što se moglo, a kao primer je navela Deklaraciju o Srebrenici koja je usvojena u Skupštini Srbije.

- Usvojena je onakva deklaracija kakva je mogla biti usvojena. Izbor je bio, ili će biti usvojena takva deklaracija, ili je neće ni biti. Mislim da je to ipak pomak, iako deklaracija ne izgleda onako kako bismo mi bili najzadovoljniji " rekla je ona.     

Bolje nego ranije

Jerkova je ocenila i da se mora raditi na otkrivanju istine i rešavanju zločina, jer, kako je rekla, svako ko radi na tome da se zaboravi ono što je rađeno 90-ih na ovim prostorima, radi na tome da se to ponovi.

-  Iako u našem društvu i dalje ima onih koji negiraju zločine, čini mi se da je situacija ipak znatno drugačija nego pre nekoliko godina. Ti ljudi su do pre nekoliko godina bili većina u Srbiji, ali mi se ipak čini da su oni danas u manjini " ocenila je portparolka LSV. Jerkova je rekla i da je, dok je tražila argumentaciju za podržavanje inicijative za osnivanje REKOM-a, shvatila da se ta argumentacija dosta poklapa sa onom koju Liga iznosi u zahtevima za sprovođenje lustracije.

- Kao što nije kasno za procesuiranje ovih zločina, tako nikada nije kasno ni za lustraciju " ocenila je Jerkova. Na tribini, koju je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava, govorili su i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Žolt Lazar, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Maja Mićić i studentkinja Jovana Kolarić.

(BILSV, 01.04.2011.)




Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook