Još nije gotovo, borićemo se za Elektrovojvodinu!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 07. 05. 2015. | Komentara: 0

Još nije gotovo, borićemo se za Elektrovojvodinu!

NOVI SAD – Prilikom prodaje Naftne indusrije Srbije upozoravali smo šta će se dogoditi i to se zaista i dogodilo, sada se isti scenario događa i u slučaju Elektrovojvodine i na nama je da ne dozvolimo da se to ponovi, istakao je sinoć potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić.

LSV

Zanemariti političke razlike i
boriti se za Elektrovojvodinu


Gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na RTV-u, Stojšić je upozorio da nije Međunarodni monetarni fond sagradio naš elektro-energetski sistem, pa da ne treba MMF ni da odlučuje o pitanjima njegovog restrukturiranja. Takođe, podsetio je da je Elektrovojvodina nastala odlukom Skupštine AP Vojvodine 1958. godine, a da su kompletan elektro-energetski sistem u pokrajini izgradili građani Vojvodine svojim parama i da ni jedan dinar nikada nije došao iz Republike za tu namenu. Zbog toga on smatra da oko ove teme Vojvodina treba da bude jedinstvena, bez obzira na to ko iz koje stranke dolazi.

Ne može direktor jednog preduzeća u
Beogradu biti jači od Vojvodine


– Postoje sindikati, postoje sudovi, postoji Skupština AP Vojvodine, postoji Skupština Srbije. Postoje razni institucionalni vidovi pritiska na vladu Srbije, medijski i tako dalje. Na nama je da ne ćutimo, da iskoristimo sve demokratske mogućnosti koje možemo. Ne možemo dozvoliti da direktor jednog javnog preduzeća u Beogradu bude moćniji od svih građana Vojvodine koji su zastupljeni u Skupštini Vojvodine i da se ona ponižava – rekao je Stojšić. Kaže i da će gubitnici ukidanja Elektrovojvodine biti potrošači, zaposleni ali i svi građani.
– Niti MMF, niti radne grupe, niti političke partije neće biti na gubitku. Biće na gubitku oni koji struju redovno plaćaju, koji očekuju usluge i koji očekuju da, kada nazovu elektrodistribuciju, ne da njihov uzahtev se prosleđuje u Beograd pa  da se čeka tri meseca nego da se usluga pruži na vreme – navodi Stojšić.
Dodao je da se upravo u odnosu republičke vlade i EPS-a prema odluci Skupštine AP Vojvodine, gde je pokrajina trebalo da učestvuje u planu reorganizacije Elektrovojvodine, upravo vidi odnos prema autonomiji Vojvodine i Skupštini APV. Poslanik LSV je podsetio i na pokušaj davanja autoputa u Vojvodini pod koncesiju, kako bi se gradio autoput do Požege, što je na kraju sprečeno.
– Siguran sam da ćemo, ako budemo dovoljno glasni, imati saveznike i u drugim delovima Srbije. Nemojte zaboraviti da mi pričamo o Elektrovojvodini, ali da se gase i operateri distributivnih sistema u ostatku Srbije – rekao je Stojšić.
On je istakao da LSV ne odustaje od borbe za obeštećenje Vojvodine zbog privatizacije NIS-a, da je Liga 38 puta podnosila tu inicijativu u Skupštini AP Vojvodine dok ona konačno nije usvojena, te da ligašice i ligaši na isti način nemaju nameru ni da se mire sa otimanjem Elektrovojvodine.
– Nije još gotovo, Mi se borimo i borićemo se i dalje. Postoji Skupština, postoje razne druge pravne intance, tako da nije još gotovo i siguran sam da ćemo se izboriti – rekao je Stojšić.

Ceo EPS ima dobit od 2, 1
a sama Elektrovojvodina 2,3 milijarde


Govoreći o najavljenom modelu  reorganizacije EPS-a, po kojem će četiri regionalne elektrodistrbucije biti spojene u jedinstven sistem, Stojšić je naveo da je isti slučaj bio i sa Naftnom industrijom Srbije.
– Prvo ste imali Naftagas, zatim je to postalo NIS. Onda je obezvređeno i nakon toga smo imali vrlo netransparentnu prodaju ruskoj državi, jer Gasprom je državno preduzeće. Ista sudbina, verovatno, čeka i Elektroprivredu Srbije. Da li će to biti Rusi, Nemci ili neko drugi, potpuno nije bitno. Ono što je sigurno tačno je da idemo u pravcu toga da ćemo potpuno izgubiti energetski suverenitet. To je problem – kaže Stojšić. Rekao je i da direktor EPS-a prećutkuje da reorganizacija praktično znači nestanak Elektrovojvodine i pitanje šta će se desiti sa njenim radnicima.
– Da bi današnji EPS imao neku vrednost, oni od toga moraju da naprave neki prosek tako što će sve to na gomili biti, eto, u nekom blagom plusu. Ceo EPS ima dobit od dve milijarde i sto miliona, a sama Elektrovojvodina ima dve milijarde i 300. To vam govori o tome kako funkcionišu ostala zavisna preduzeća u odnosu na Elektrovojvodinu. Ta pravna lica prestaju da postoje, imaće samo centralu u Beogradu, a u Novom Sadu ćete imati samo šalter i zaposlene koji rade za Elektroprivredu Srbije. Elektrovojvodina se briše iz Agencije za privredne registre i ona više ne postoji – objašnjava poslanik LSV. Stojšić dodaje da će zbog prebacivanja sedišta kompanije iz Novog Sada u Beograd pokrajinska kasa i kase lokalnih samouprava biti siromašnije, jer će se sve knjižiti u Beogradu.
– Praktično, ovo je samo nastavak te Miloševićeve politike, kada je Elektrovojvodina praktično pripojena Elektroprivredi Srbije, posle 40 godina ulaganja – rekao je on.

Čija je naša struja?

Stojšić je istakao da se sada neminovno postavlja pitanje „Čija je naša struja?“podsetivši da su građani Vojvodine uredno plaćali svoju struju i uredno ulagali u distributivnu mrežu i u proizvođačke kapacitete.
– Kada kažem „Čija je naša struja?“, to je pitanje koje mi moramo da postavljamo i za puteve i za struju jer svake godine doživimo da se određena imovina prenese na Republiku i da se, praktično, anektira neki aspekt vojvođanske autonomija – istakao je on. Stojšić smatra i da građani Vojvodine to dobro razumeju i da očekuje da to razumeju i poslanici Narodne skupštine koji dolaze iz Vojvodine, bez obzira iz koje su stranke.
– Da li će prihvatiti da stave interes Vojvodine i građana Vojvodine ispred svog usko partijskog interesa i uspeti da o tome nešto kažu ili će morati da ćute, to ćemo da vidimo. Vreme će pokazati – smatra Stojšić.

Uskoro razgovor Čanak-Vujović

Đorđe Stojšić je ukazao i da će uskoro doći do najavljenog sastanka lidera LSV Nenada Čanka i ministra finansija Dušana Vujovića, o dugovanju Republike Pokrajini i mogućnosti obeštećenja, dodajući da je iznos duga zvanično milijardu evra. Ocenio je da će, obzirom na kratak rok za reorganizaciju EPS-a, i slučaj Elektrovojvodine neminovno biti tema tog sastanka.

(BILSV, 07. 05. 2015)



Izjave | Subota, 11. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti jedan od faktora promene vlasti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je jedan od razloga što još nisu raspisani pokrajinski izbori to što naprednjaci nisu sigurni u pobedu u Vojvodini.
Izjave | Utorak, 07. 11. 2023. | Komentara: 0

Beograd i Vojvodina mogu da naprave promenu u Srbiji

Upitan da prokomentariše negativnu kampanju režimskih medija i vlasti protiv Vladimira Obradovića, kandidata za gradonačelnika liste „Srbija protiv nasilja“, predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da je „očekivana pobeda opozicije u Beogradu, početak rušenja režima Aleksandra Vučića“.
Izjave | Sreda, 01. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Pastor najviše učinio na popravljanju odnosa Srbije i Mađarske, izbore će raspisati novi predsednik Skupštine Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je smrt predsednika Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora veliki gubitak za njegovu porodicu, ali i politiku u Vojvodini, naročito za SVM. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook