Jovanović: Ukinuti veronauku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 23. 12. 2015. | Komentara: 0

Jovanović: Ukinuti veronauku

NOVI SAD - Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Aleksandar Jovanović ocenio je danas da bi veronauku trebalo ukinuti, a da bi građansko vaspitanje trebalo, uz adaptacije, da postane obavezan predmet.

LSV

On je za RTV kazao da podržava ideju ministra prosvete da se broj časova iz obaveznih izbornih predmeta smanji i da se oni uče samo u četiri razreda. On je dodao i da su razlozi za uvođenje veronauke u škole bili širenje pozitivnih vrednosti, a da je stanje danas, kako je rekao, nikada gore.

- Sve je više krivičnih dela, zlostavljanja i maltretiranja u školama. Ne kažem da je tome doprinela veronauka. Ali, poslednja istraživanja govore o velikom stepenu netrpeljivosti dece prema drugačijem i to u kontekstu religije i nacionalnosti - naveo je zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje.

Jovanović je poručio da društvu nije potrebno širenje nerazumevanja, a da je dodatni problem to što ne postoje jasni kriterijumi i preciziran kvalitet nastave u slučaju veronauke.

- Pokrajinski sekretarijat nema nadležnosti kada je reč o planu i programu, tako da verske zajednice nama ne dostavljaju svoj plan i program, a koliko sam upoznat ni resornom ministarstvu. I izbor veroučitelja spada u sivu zonu, jer verske zajednice, među kojima je SPC najveća, dostave svoje spiskove sa imenima koja predlažu, a onda direktori škola sami biraju ko će predavati taj predmet - objasnio je on.

Jovanović je ocenio i da bi, umesto veronauke, deca u vojvođanskim školama mogla da uče jezik nacionalne sredine ili da se u većem obimu obučavaju informatičkoj pismenosti.

- Nama treba društvo obrazovanih i racionalnih, društvo u kojem će znati pametno da se promišlja i ocenjuje, kritički razmišlja - dodao je Aleksandar Jovanović.

(BILSV, 23.12.2015)



Izjave | Utorak, 24. 05. 2011. | Komentara: 0

Uručene knjige školskim bibliotekama u Orlovatu i Farkaždinu

ZRENJANIN - Omladina Gradskog odbora LSV Zrenjanin i ove godine, u sklopu obeležavanja Svetskog dana knjige, organizovala je veliku akciju prikupljanja knjiga pod nazivom "Knjiga se srcem daje". Na taj način ponovo je stavljen akcenat na značaj razvijanja kulture čitanja kod dece osnovnoškolskog uzrasta. Knjige su ovih dana uručene Osnovnim školama "Uroš Predić" u Orlovatu i "Dositej Obradović" u Frakaždinu.
Izjave | Ponedeljak, 23. 05. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Svaka treća osoba na izbornoj listi da bude žena

NOVI SAD - Portparolka i poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Aleksandra Jerkov izjavila je za RTS da se LSV zalaže da se u novi Zakon o izboru narodnih poslanika unese odredba koja će omogućiti da svaka treća osoba na izbornoj listi bude žena.
Izjave | Nedelja, 22. 05. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Ja sam najveći protivnik separatistima

BEOGRAD - List Politika objavio je danas tekst o incidentima na finalnoj utakmici fudbalskog Kupa Srbije između FKVojvodine i FK Partizan, tumačeći ih u svetlu sukoba na relaciji AP Vojvodina- centralna vlast u Beogradu, koji su se tih dana intenzivirali.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook