Kad će izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 16. 07. 2015. | Komentara: 0

Kad će izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga upitala je danas ministra Aleksandra Vulina zašto još na dnevni red nisu stigle izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, i pored toga što je 159 poslanika pružilo podršku kampanji „P(B)ravo za mame“.

LSV

Isplata plata trudnicama direktno iz budžeta

Ona je u svom poslaničkom pitanju navela da je ova kampanja počela 8. marta 2014. godine ispred Narodne skupštine Republike Srbije u kojoj je tada učestvovalo 250 mama, porodilja i trudnica koje su razgovarale sa narodnim poslanicima.

- Toga se svi dobro sećamo, jer su se te mame slikale i sa nama. Podržali smo ih – istakla je Papuga i pojasnila da je sporan član 13 Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji se odnosi na isplatu plata trudnicama i mamama. Odnosno, odnosi se na postupak uplate sredstava. Predložene izmene bi omogućile direktnu isplatu plata porodiljama iz budžeta, a ne sa računa poslodavca, kako bi se izbeglo kašnjenje njihovih primanja.Takođe, izmene podrazumevaju i da poslodavac prijavljuje i odjavljuje porodilju na početku i kraju odsustva, umesto svaki mesec – navela je poslanica LSV.

Podrška 159 poslanika

Tri organizacije „Srbija u pokretu“, „Centar za mame“ i Udruženje „Roditelj“ su mobilisali mame u periodu od aprila do maja 2014. godine, organizovale su razgovor sa nama poslanicima, dodala je. Posle toga su koordinatorke ovog projekta razgovarale i sa ministrom Vulinom i tadašnjim ministrom Lazarom Krstićem i pozvale ih da učestvuju u radnoj grupi koja bi pripremila izmene Zakona.

- Radna grupa se do sada nije sastala, nije imala precizan dnevni red, nisu bili koncizni zaključci. Sve sa utiskom odugovlačenja. Tek na zimu, između 2014. i 2015. godine uvrštena je izmena člana 13 u skupštinsku proceduru, ali izmene zakona koji je ministar Vulin obećao, još uvek nisu stigle na dnevni red. Da naglasim, izmena Zakona o finansijskoj podrški porodici sa decom, zbog koje je i vođena ta kampanja „P(B)ravo za mame“, se nije dogodila uprkos obećanju nas 159 poslanika, ministra Vulina i tadašnjeg ministra Krstića – istakla je Olena Papuga.
.
U svom poslaničkom pitanju upućenom ministru Vulinu, uz molbu da odgovori u što kraćem roku, ona je upitala kada njegovo ministarstvo predložiti izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, da li će to stići do septembra i da li ta radna grupa ima nameru da se sretne sa mamama i da zajedno sačine izmene zakona o finansijskoj podršci porodicama.


(BILSV, 16.07.2015)



Izjave | Subota, 29. 01. 2022. | Komentara: 0

Na sceni je asimilacija Rusina i drugih nacionalnih zajednica u Srbiji

Državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i članica Nacionalnog saveta rusinske nacionalne zajednice Olena Papuga izjavila je da je poslednjih godina osetna asimilacija Rusina, ali i drugih nacionalnih zajednica.
Izjave | Sreda, 26. 01. 2022. | Komentara: 0

Vratimo Vojvodinu u parlament

 Član Saveta za budžet i finansije Lige socijaldemokrata Vojvodine Mlađen Malešević izjavio je da bi javni sektor bio efikasan kada bi doneti zakoni bili poštovani i primenjeni.
Izjave | Ponedeljak, 24. 01. 2022. | Komentara: 0

Srbiji potrebna promena političkog sistema

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da je prošlonedlejni referendum obavezujući, što znači da je Narodna skupština Republike Srbije dužna da potvrdi izglasanu promenu Ustava.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook