Kostreš: Energetski sporazum je loš i treba ga raskinuti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 03. 11. 2015. | Komentara: 0

Kostreš: Energetski sporazum je loš i treba ga raskinuti

NOVI SAD – Energetski sporazum s Rusijom je loš, a nije ni ostvareno ono zbog čega je potpisan pa Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da ga je potrebno raskinuti, ukazao je večeras zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš u emisiji „Radar“ na Radio-televiziji Vojvodine. 

LSV

– Mi smo potpisali energetski sporazum verujući u dve stvari: jedna stvar je Južni tok, druga stvar, doduše to nikad nije bilo na papiru ali je provejavalo, da će Kosovo biti očuvano u državno-pravnom sistemu Srbije. Mi u Ligi socijaldemokrata Vojvodine ne vidimo  da se desilo ni jedno ni drugo i zbog toga smatramo da je ugovor koji je potpisan loš – naveo je Kostreš. Govoreći o rekordno niskom iznosu rudne rente koju kompanija Gasprom plaća za eksploataciju nafte i gasa u  Srbiji, uglavnom u AP Vojvodini, Kostreš je ukazao da je ona manja nego u Rusiji, što znači da Gasprom za taj namet izdvaja manje nego u svojoj matičnoj državi.
– Ako to gledamo na deset godina, i ako uzmemo nekoliko parametara, recimo danas se plaća rudna renta tri posto, ako bi se plaćalo samo sedam posto, kolika je zakonska odredba u Srbiji, mi bi smo dobili, mislim na državu Srbiju, 360 miliona dolara više, po mojoj računici. A da to prevedem na radna mesta, to je 36.000 radnih mesta ili nekih 150 kilometara auto-puta u Vojvodini – ukazao je Kostreš. On dodaje da je nesporno da sa Rusijom mora postojati nekakva saradnja na nivou države.
– Ruska federacija jeste ralno jedan od ozbiljnijih učesnika i faktora u svetskoj politici, pa je samim tim dobro imati komunikaciju sa njima, ali je pitanje po koju cenu. Ako mi treba da platimo to tolikim hiljadama radnih mesta i kilometrima auto-puta, a može se prevesti to i na neke druge vrednosti, ja mislim da je to preskupo – naveo je zamenik predsednika LSV. Kostreš je uveren da bi u sadašnjoj situaciji moralo doći do revizije sporazuma.
– To bi bilo isto kao kada bih ja kupio od vas automobil i isplatio vam automobil a onda se na kraju desi da ja ne mogu da dobijem u posed taj automobil jer se sa njim nešto dogodilo. Vi ili meni morate da  vratite novac ili da me obeštetite nekim drugim automobilom ili nekom fdrugom robom. Ovde se to nije desilo – zaključio je on. Odgovarajući na pitanje da li je o Energetskom sporazumu bilo reči prilikom susreta Nenada Čanka i Aleksandra Vučića, na kojem se razgovaralo o Elektrovojvodini, Kostreš je rekao da energetski sporazum sa Rusima nije bio na dnevnom redu tog sastanka.
 
(BILSV, 03. 11. 2015)



Izjave | Subota, 11. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti jedan od faktora promene vlasti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je jedan od razloga što još nisu raspisani pokrajinski izbori to što naprednjaci nisu sigurni u pobedu u Vojvodini.
Izjave | Utorak, 07. 11. 2023. | Komentara: 0

Beograd i Vojvodina mogu da naprave promenu u Srbiji

Upitan da prokomentariše negativnu kampanju režimskih medija i vlasti protiv Vladimira Obradovića, kandidata za gradonačelnika liste „Srbija protiv nasilja“, predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da je „očekivana pobeda opozicije u Beogradu, početak rušenja režima Aleksandra Vučića“.
Izjave | Sreda, 01. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Pastor najviše učinio na popravljanju odnosa Srbije i Mađarske, izbore će raspisati novi predsednik Skupštine Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je smrt predsednika Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora veliki gubitak za njegovu porodicu, ali i politiku u Vojvodini, naročito za SVM. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook