LSV mora da pobedi i uzme stvar u svoje ruke

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 03. 03. 2016. | Komentara: 0

LSV mora da pobedi i uzme stvar u svoje ruke

NOVI SAD – Poslednja sednica Skupštine AP Vojvodine koja se održava u petak nije ni zbogom doviđenja, to je samo zakonom propisan završetak mandata, jer će po zakonu izbori biti raspisani 22. marta, istakao je sinoć šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu Dušan Jakovljev. 



Gostujući u emisiji “Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine, Jakovljev je ocenio da će i ta poslednja sednica proteći u pristojnom ponašanju i uvažavanju među poslanicima, kao što je to bio slučaj u prethodnih 50 zasedanja.

Ništa od Zakona o finansiranju

Govoreći o učinku aktuelnog saziva, Jakovljev je naveo da, osim nezadovoljstva zbog neusvajanja Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvdoine, postoji i nezadovoljstvo kada je u pitanju kompletna zakonodavna inicijativa Skupštine AP Vojvodine. Dodao je da za to oseća i ličnu odgovornost. 
– Ako smo u dva mandata, od 2000. do 2008. godine imali 39 zakonskih predloga i 28 pokušaja ulaganja amandmana na neke zakone, a onda od 2008. do 2016. tri puta amandmane i tri puta pokušaje zakona, ja ne mogu da budem zadovoljan. Meni je žao ako je ovo loša poruka i za moje birače, ali osećam i sopstvenu odgovornost, kao i odgovornost čitave skupštine, uključujući i opoziciju, jer pričamo o instituciji. Sa te strane nisam zadovoljan – rekao je Jakovljev. Ukazao je i da najveću krivicu za neusvajanje zakona o finansiranju ima Narodna skupština Republike Srbije, kao neko ko treba da sprovodi Ustav.
– Da li smo mi tu mogli da se pojavimo kao predlagači? Da, mogli smo. Ustav je jasan, Ustav sprovodi Narodna skupština. Ona je bila u obavezi da donese zakon. Zamerke zašto mi nismo pokretali stoje, priznali smo ih 100 puta – rekao je Jakovljev.

Loši odnosi personalizovani

Šef poslaničke grupe LSV je istakao i da je u proteklom periodu ključno obeležje u odnosu dve administracije, pokrajinske i republičke, bilo to što je njihov odnos krajnje personalizovan. Naveo je primere sekretarijata koje vode članovi LSV, ističući da ni Sekretarijat za sport i omladinu, kao ni Sekretarijat za kulturu i informisanje nisu imali problema sa resornim ministarstvima, a da je saradnja po pojedinim pitanjima bila gotovo svakodnevna. Za razliku od odnosa Ministarstva poljoprivrede prema resornom sekretarijatu. 
– Ministarka za poljoprivredu ne pozove sekretara ni na raspravu o strategiji. Kakav je ministar i kako ministar procenjuje, tako se i ponašaju. To nije dobro, ne valja – rekao je Jakovljev precizirajući da su odnosi institucija na dva nivoa praktično zavisili od toga ko je kakav čovek. 
– Ministar koji se bavi Srbijom, ima osećaj za Vojvodinu. Ministar koji se bavi strahom, ili nečim drugim, za svoje mesto on preskače Vojvodinu jer misli da je vruć krompir – navodi on.

Usvojeno više inicijativa LSV

Jakovljev je ukazao da je nakon 39 pokušaja, na incijativu LSV konačno usvojena Deklaracija o neophodnosti obeštećenja građana Vojvodine po pitanju prodaje NIS-a. Podsetio je i da NIS plaća najnižu rudnu rentu u Evropi, a da je samo po osnovu nepoštovanja ustavnog uslova od sedam odsto za Vojvodinu, manjak u pokrajinskoj kasi dostigao dve milijarde evra.
– Samo po ta dva osnova dobićete odgovor na pitanje zašto nema kanalizacije, zašto nema vodovoda – rekao je Jakovljev ističući da će Liga s tim ići u kampanju, te da LSV mora napokon da pobedi u Vojvodini, kako bi mogla da uzme stvari u svoje ruke i sarađuje sa onima koji žele da je prate. Govoreći o uspesima pokrajinske skupštine, iz ugla Lige, Jakovljev je naveo borbu za očuvanje “Elektrovojvodine”. Na opasku da je Vojvodina tu dobila samo šalter kaže: 
– Dobili smo bar nešto. Nastavljamo priču. Da li smo doneli Deklaraciju o ustavno-pravnoj zaštiti položaja Vojvodine? Videćete šta to znači kada se bude pisao Ustav. Da li smo doneli Deklaraciju o  neophodnosti promene Ustava koji će definisati Vojvodinu i eliminisati sve ove nesporazume, ko god bio na kojoj vlasti? Jesmo – rekao je Jakovljev. Ocenio je i da će se Statut AP Vojvodine, koji Liga nije podržala, a koji između ostalog izbacuje Srem, Banat i Bačku, menjati vrlo brzo.

(BILSV, 03. 03. 2016)




Izjave | Subota, 11. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti jedan od faktora promene vlasti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je jedan od razloga što još nisu raspisani pokrajinski izbori to što naprednjaci nisu sigurni u pobedu u Vojvodini.
Izjave | Utorak, 07. 11. 2023. | Komentara: 0

Beograd i Vojvodina mogu da naprave promenu u Srbiji

Upitan da prokomentariše negativnu kampanju režimskih medija i vlasti protiv Vladimira Obradovića, kandidata za gradonačelnika liste „Srbija protiv nasilja“, predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da je „očekivana pobeda opozicije u Beogradu, početak rušenja režima Aleksandra Vučića“.
Izjave | Sreda, 01. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Pastor najviše učinio na popravljanju odnosa Srbije i Mađarske, izbore će raspisati novi predsednik Skupštine Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je smrt predsednika Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora veliki gubitak za njegovu porodicu, ali i politiku u Vojvodini, naročito za SVM. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook