LSV protiv zakona o Južnom toku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 12. 02. 2013. | Komentara: 0

LSV protiv zakona o Južnom toku

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine neće podržati zakon o Južnom toku, uprkos dobrima stranama koje on ima, jer se nikako ne smeju zanemariti one loše, istakao je danas poslanik LSV u Narodnoj skupštini Karolj Čizik.

LSV

Tokom rasprave o Predlogu zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi realizacije izgradnje gasovoda Južni tok, Čizik je ukazao da, pored loše sklopljenog sporazuma na osnovu kojeg Srbija u zajedničkom preduzeću ima 49, a ruski partner 51 odsto vlasništva, postoji još nekoliko veoma negativnih strana tog sporazuma.

– Svi ti pregovori, razgovori i ugovori, odnosno sporazumi sklopljeni su i podržani bez pitanja nas Vojvođana. Sve institucije AP Vojvodine su zaobilažene i kod ovog Južnog toka, isto tako kao kod prodaje Naftagasa, koji vi zovete NIS – istakao je Čizik. On je dodao da je negativna stvar i to što će, po svemu sudeći visina rudne rente ostati tri odsto.

– Pričalo se o pet posto, pa devet posto, iako u nekim normalnim zemljama ona ide čak do 20 posto. A tu kod nas verovatno, kako mi vidimo, ostaće na tri posto što je veoma malo. Zbog svega toga, zbog tog maćehinskog odnosa prema AP Vojvodini, LSV na danu za glasanje ne može da podrži ovu tačku dnevnog reda – naveo je Čizik. Upozorio je i da rezerve metana, odnosno zemnog gasa nisu neograničene, da će se potrošiti u određenom vremenskom roku, zbog čega je izgradnja ovog gasovoda  dosta zakasnela, odnosno da se gradi u „15 do 12“.

(BILSV, 12. 02. 2013.)



Izjave | Subota, 16. 04. 2011. | Komentara: 0

Kostreš na čelu radne grupe za zakone o imovini i prihodima

NOVI SAD - Kako je danas objavio Dnevnik, pozivajući se na izvore u Vladi Srbije, radna grupa za izradu zakona o imovini i prihodima AP Vojvodine formirana je juče, a za predsednika je imenovan zamenik lidera LSV i narodni poslanik Bojan Kostreš. Skupština Srbije i Vlada Vojvodine, kako saznaje taj list, ranije su odredile svoje predstavnike, a juče je to učinila i Vlada Srbije.
Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Dekoncentracija vlasti nije isto što i decentralizacija

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević ocenila je danas da procesi decentralizacije, regionalizacije i ravnomeran regionalni razvoj nisu isto, nego tri različita komplementarna procesa, te da je dekoncentracija vlasti o kojoj se u poslednje vreme najviše govori tek jedan od brojnih segmenata decentralizacije.
Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi

NOVI SAD - Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi, kao i promocija publikacije "Rečnik NOB-a", održani su danas u Velikoj sali Skupštine grada. Javni čas, održan povodom obeležavanja 70-godišnjice od pokretanja antifašističke borbe u nekadašnjoj Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu, otvorio je predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, rekavši da je "tema časa jedna od najvrednijih ideja u istoriji čovečanstva."



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook