Marton: Ne gasiti nastavu na manjinskom jeziku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 16. 08. 2015. | Komentara: 0

Marton: Ne gasiti nastavu na manjinskom jeziku

KOVAČICA – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine Aleksandar Marton upozorio je na opasnost od gašenja nastave na manjinskim jezicima u Srbiji, te ocenio da rasprava o Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja pokazuje da se nije dovoljno odmaklo u promenama svesti vlada u Beogradu. 

LSV

Gostujući na Radio televiziji Kovačica, Marton je istakao da, ako se tom pitanju ne priđe ozbiljno, broj mladih koji odlaze na školovanje u matične zemlje će se povećati, a umesto dosadašnjeg odlaska na studije, to bi uskoro moglo obuhvatiti i srednje škole, pa i osnovne.
– Ako ne budu imali uverenje da će se njihovo dete kvalitetno školovati na svom maternjem jeziku u našoj zemlji, roditelji će ih onda možda slati u Mađarsku, Slovačku, Rumuniju ili Hrvatsku da se tamo bolje školuju – kaže Marton. Istakao je i da je tek nedavno došlo do susreta ministra Verbića sa koordinacijom Nacionalnih saveta u Republici Srbiji, iako je do toga trebalo da dođe mnogo ranije, pošto bi u tom slučaju bili izbegnuti neki od postojećih problema, pre svega oni koji se tiču dvojezične nastave. Dodaje da očekuje da ministarstvo smogne snage, prizna greške u ovom segmentu zakona i pokuša da popravi predloženo rešenje jer, prema Martonovim rečima, ta dvojezičnost zapravo ne znači ono što vlast u Beogradu misli da znači. Time bi se istovremeno sprečilo gašenje nastave na manjinskom jeziku u punom kapacitetu.  
– Bojim se da gašenje nastave znači i početak nestanka pripadnika nacionalnih manjina u AP Vojvodini – istakao je Marton dodajući da su aktuelna i prethodne vlade Srbije morale da se ugledaju na Vladu APV koja ima više iskustva, ali i da pitaju predstavnike nacionalnih zajednica za najbolje rešenje. Podsetio je i da se Srbija obavezala na poštovanje ljudskih i manjinskih prava usvajanjem više deklaracija i rezolucija koje su, praktično, postale deo našeg zakonodavstva.
 – Ne smemo kršiti zajamčena prava, a sve ovo bi bilo kršenje samog zakonodavstva i samogu Ustava Republike Srbije – naveo je on. Poslanik LSV je kao pomak ocenio činjenicu što je dozvoljeno formiranje razreda za manje od 15 učenika i dozvoljen nastavak funkcionisanja tih manjih razreda kojih na teritoriji AP Vojvodine sada ima i u većim sredinama, a ne samo u manjim. Takođe, podsetio je da je sa narodnom poslanicom LSV Olenom Papugom ukazivao na veliki problem oko Zakona o udžbenicima, kao i da je neophodno proširiti registar udžbenika.

(BILSV, 16. 08. 2015)




Izjave | Subota, 11. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti jedan od faktora promene vlasti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je jedan od razloga što još nisu raspisani pokrajinski izbori to što naprednjaci nisu sigurni u pobedu u Vojvodini.
Izjave | Utorak, 07. 11. 2023. | Komentara: 0

Beograd i Vojvodina mogu da naprave promenu u Srbiji

Upitan da prokomentariše negativnu kampanju režimskih medija i vlasti protiv Vladimira Obradovića, kandidata za gradonačelnika liste „Srbija protiv nasilja“, predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da je „očekivana pobeda opozicije u Beogradu, početak rušenja režima Aleksandra Vučića“.
Izjave | Sreda, 01. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Pastor najviše učinio na popravljanju odnosa Srbije i Mađarske, izbore će raspisati novi predsednik Skupštine Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je smrt predsednika Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora veliki gubitak za njegovu porodicu, ali i politiku u Vojvodini, naročito za SVM. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook