Marton: Ne izmišljamo toplu vodu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 14. 04. 2015. | Komentara: 0

Marton: Ne izmišljamo toplu vodu

ZRENJANIN - Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je danas da usvajanje pokrajinske skupštinske odluke o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina nije "izmišljanje tople vode".

LSV

Marton je na konferenciji za novinare rekao da su takva rešenja postojala i pre 25 godina, kada je sistem zaštite prava nacionalnih zajednica u tadašnjoj državi bio na najvišem mogućem nivou i, kako je dodao, verovatno bio najbolji u Evropi.
– Pravni osnov za donošenje ove skupštinske odluke sadržan je u Statutu Vojvodine, koji reguliše da se Pokrajina stara o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava. Takođe, položaj i prava građana pripadnika nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica, uređen je Ustavom Srbije, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kao i drugim zakonima i propisima, ali i konvencijama čiji je Srbija potpisnik, poput Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih zajednica – objasnio je poslanik LSV. Marton je upozorio da, pošto su u Vojvodini u službenoj upotrebi, pored srpskog, i mađarski, slovački, rusinski, rumunski i hrvatski jezik, svršeni srednjoškolci imaju pravo da na ovim jezicima polažu prijemne ispite. 
– Do sada se pokazalo da su ta prava bila kršena i ta praksa mora prestati – naveo je on. Poslanik LSV je dodao i da se Liga već 25 godina zalaže za poštovanje širokog spektra ljudskih i manjinskih prava, te da odluka poslanika pokrajinske Skupštine predstavlja još jedan pozitivan iskorak u ovoj oblasti.
– Jezik nacionalne zajednice, koji je u službenoj upotrebi, mora biti ravnopravan i u školi i na fakultetu i u gradskoj upravi i u policiji i na tabli na ulazu u naseljeno mesto. To nalažu Ustav i zakoni Srbije, Statut AP Vojvodine, ali i realnost multikulturne, višenacionalne Vojvodine – poručio je Marton. Poslanik LSV u Skupštini Vojvodine je dodao i da bez zaštite ljudskih i manjinskih prava Srbija neće beležiti dobre rezultate i neće ostvariti napredak u bilo kojoj oblasti.

(BILSV, 14. 04. 2015)




Izjave | Utorak, 05. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Ne mogu biti zadovoljna položajem AP Vojvodine

NOVI SAD - Kao Vojvođanka i kao aktivistkinja za najširu autonomiju AP Vojvodine ne mogu ni u kom slučaju biti zadovoljna sadašnjim položajem APV. U ovom momentu imamo Ustav koji iz puno razloga nije dobar, a po pitanju Vojvodine mislim da su napravljene najveće greške " izjavila je u intervjuu za Hrvatsku riječ potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević.
Izjave | Ponedeljak, 04. 04. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Verujem da će naša dva člana ostati u Vladi Vojvodine

NOVI SAD - Skupština AP Vojvodine trebalo bi sutra da verifikuje odluku o smanjenju pokrajinske vlade sa 17 na 12 resora, tako što će se deset dosadašnjih sekretarijata integrisati u pet novih, a zamenik predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, rekao je danas za Press da očekuje će oba Ligina predstavnika u izvršnoj vlasti ostati na svojim pozicijama i nakon redukcije Vlade, te da će to uvažiti i vojvođanski premijer Bojan Pajtić.
Izjave | Nedelja, 03. 04. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Ne postoje pravne prepreke za formiranje policijske uprave za Vojvodinu

BEOGRAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je danas za Blic da ne vidi u čemu je problem da se realizuje zahtev LSV oko formiranja kooordinatora između sedam vojvođanskih policijskih uprava i centrale MUP-a u Beogradu budući da, kako tvrdi, za to ne postoje ustavne i pravne prepreke.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook