Marton: Ne izmišljamo toplu vodu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 14. 04. 2015. | Komentara: 0

Marton: Ne izmišljamo toplu vodu

ZRENJANIN - Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je danas da usvajanje pokrajinske skupštinske odluke o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina nije "izmišljanje tople vode".

LSV

Marton je na konferenciji za novinare rekao da su takva rešenja postojala i pre 25 godina, kada je sistem zaštite prava nacionalnih zajednica u tadašnjoj državi bio na najvišem mogućem nivou i, kako je dodao, verovatno bio najbolji u Evropi.
– Pravni osnov za donošenje ove skupštinske odluke sadržan je u Statutu Vojvodine, koji reguliše da se Pokrajina stara o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava. Takođe, položaj i prava građana pripadnika nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica, uređen je Ustavom Srbije, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kao i drugim zakonima i propisima, ali i konvencijama čiji je Srbija potpisnik, poput Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih zajednica – objasnio je poslanik LSV. Marton je upozorio da, pošto su u Vojvodini u službenoj upotrebi, pored srpskog, i mađarski, slovački, rusinski, rumunski i hrvatski jezik, svršeni srednjoškolci imaju pravo da na ovim jezicima polažu prijemne ispite. 
– Do sada se pokazalo da su ta prava bila kršena i ta praksa mora prestati – naveo je on. Poslanik LSV je dodao i da se Liga već 25 godina zalaže za poštovanje širokog spektra ljudskih i manjinskih prava, te da odluka poslanika pokrajinske Skupštine predstavlja još jedan pozitivan iskorak u ovoj oblasti.
– Jezik nacionalne zajednice, koji je u službenoj upotrebi, mora biti ravnopravan i u školi i na fakultetu i u gradskoj upravi i u policiji i na tabli na ulazu u naseljeno mesto. To nalažu Ustav i zakoni Srbije, Statut AP Vojvodine, ali i realnost multikulturne, višenacionalne Vojvodine – poručio je Marton. Poslanik LSV u Skupštini Vojvodine je dodao i da bez zaštite ljudskih i manjinskih prava Srbija neće beležiti dobre rezultate i neće ostvariti napredak u bilo kojoj oblasti.

(BILSV, 14. 04. 2015)




Izjave | Sreda, 30. 03. 2011. | Komentara: 0

Vojvodini se mora vratiti imovina

NOVI SAD - Mora se vratiti imovina AP Vojvodine. Ona koja joj je oduzeta posle puča 1988. godine koji je Milošević sa njegovim saradnicima napravio " izjavio je večeras u Nacionalnom dnevniku RTV Pink predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je precizirao da se tu ne misli samo na "zbir imovine kojom danas upravlja pokrajinska administracija".
Izjave | Sreda, 30. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Isteraćemo do kraja priču o imovini Vojvodine i lokalnih samouprava

NOVI SAD - Suština problema sa vraćanjem imovine Vojvodini i lokalnim samouprava u Srbiji jeste što ne postoji jasna ideja decentralizacije zemlje pa svaka nova vlada pravi svoj predlog zakona, istakao je sinoć zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš gostujući u emisiji Signali na Radio-televiziji Vojvodina.
Izjave | Utorak, 29. 03. 2011. | Komentara: 0

Jovanović: Nema menjanja dnevnog reda

NOVI SAD - Odložena sednica Skupštine grada zakazana je za petak, ali za javnost ostaje nepoznanica da li će zasedanja i biti jer, prema poslednjim informacijama, Ujedinjeni regioni Srbije (URS) ne odustaju od mandata Vere Kopicl, pise Nacionalni građanski.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook