Na sceni je asimilacija Rusina i drugih nacionalnih zajednica u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 29. 01. 2022. | Komentara: 0

Na sceni je asimilacija Rusina i drugih nacionalnih zajednica u Srbiji

SREMSKA MITROVICA – Državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i članica Nacionalnog saveta rusinske nacionalne zajednice Olena Papuga izjavila je da je poslednjih godina osetna asimilacija Rusina, ali i drugih nacionalnih zajednica. Ona je na svečanosti, koja je povodom 17. januara, Nacionalnog dana Rusina, održana u Sremskoj Mitrovici, istakla da je taj datum vrlo značajan za rusinsku nacionalnu zajednicu, kao i za sve narode i narodnosti koji žive zajedno s njima.

LSV

- U tim danima ne predstavljamo se samo mi sami sebi, nego predstavljamo svoju rusinsku nacionalnu zajednicu i ljudima u celoj Vojvodini, odnosno Srbiji, sa kojima živimo već skoro 271 godinu. Tamo gde su Rusini u homogenim sredinama kao što je Ruski Krstur, Đurđevo, Kucura, imamo obrazovanje na rusinskom jeziku u celoj vertikali, odnosno od predškolskog obrazovanja do gimnazije. Rusinski jezik se čuva, iako se uvek u jezik unose razne novine, izdaju se razne knjige i slično. U mešovitim sredinama kao što je Novi Sad, gde ima oko 3.000 Rusina, ili u sremskim mestima gde je multikulturalnost izraženija, gde Rusini žive sa pripadnicima većinskog naroda i drugim nacionalnim zajednicama je u poslednjim godinama osetna asimilacija, ali to ne doživljavaju samo Rusini, već asimilacija prati sve pripadnike drugih nacionalnih zajednica - jednostavno se pripadnici manjinskih naroda prilagođavaju većinskom jeziku i narodu. Rusini na svim terenima gde žive, bez obzira što možda nisu očuvali svoj jezik u onoj potpunoj meri kao u Kucuri, Đurđevu, u Ruskom Krsturu ili Novom Sadu, neguju svoju kulturu možda je neguju razmišljajući na srpskom jeziku, ali osećaju je na rusinskom - rekla je Papuga, a prenose Sremske novine.

(SzILSV, 29.01.2022)



Izjave | Petak, 01. 04. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Istina se mora otkriti

NOVI SAD - Inicijativu REKOM svakako treba podržati jer ona vodi ka pomirenju " izjavila je na tribini "Da se zna, da se ne ponovi" portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov. REKOM je inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava od 1991. do 2001. godine na prostoru bivše SFRJ.
Izjave | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Liga će tražiti sastanak sa ministrom Dačićem

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine će u narednih sedam dana zvanično zatražiti susret sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem da bi ga upoznali sa svojim zahtevom za formiranje vojvođanske policijske uprave, kaže za Politiku zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.
Izjave | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Novi Sad da pokaže da je tolerantan grad

NOVI SAD - Novi Sad ima priliku da pokaže kako je još tolerantan grad koji može da ima problem s onim što je na bilbordu, ali neće nasiljem reagovati na to " izjavila je za današnji Nacionalni građanski portparolka LSV Aleksandra Jerkov povodom bilborda, koji su se pojavili u Novom Sadu, a na kojima se dva muškarca odnosno dve žene zaklinju na vernost jedno drugom.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook