Najvažnji konsenzus o ključnim pitanjima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 17. 06. 2015. | Komentara: 0

Najvažnji konsenzus o ključnim pitanjima

NOVI SAD – Uoči današnjeg prvog posebnog slušanja u okviru debate o reformi političkog sistema, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kazao je za „Dnevnik“ da je za LSV najvažniji pokušaj postizanja političkog konsenzusa o nekoliko ključnih pitanja.

LSV

– Jedno je u kojem pravcu treba da ide Srbija. Naša ideja je da mora da ide putem evropskih integracija i prihvatanja standarda i sistema vrednosti koji vladaju u Evropi – ističe Kostreš. – Drugo na listi LSV-a je pitanje ustavne reforme i potpune izmene najvišeg pravnog akta preko pisanja novog ustava u kojem bi Srbija definisana kao građanska, sekularna, decentralizovana i regionalizovana država, s jasnim nadležnostima Vojvodine. LSV te nadležnosti vidi kroz zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, izvorne prihode i imovinu garantovanu Ustavom. LSV se zalaže za izmenu izbornih zakona, koji treba da budu korektniji i pravedniji, pa će ta stranka predložiti određena rešenja u tom pravcu. Mislimo i da je važno da Srbija doživi neki vid katarze kroz suočavanje s prošlošću i kroz usvajanje zkona o lustraciji.

Na pitanje da li je optimista o tome da predlozi koji podrazumevaju mnogo veće pokrajinske nadležnosti mogu biti prihvaćeni, Kostreš kaže: 
- Da nismo optimisti i da ne verujemo da postoje dobre namere, ne bismo ušli u ove razgovore. Kako će se oni završiti, vreme će pokazati. Iskreno se nadam da ćemo doći do određenog pomaka – ukazuje Bojan Kostreš.
 
(BILSV, 17.06.2015)




Izjave | Subota, 26. 03. 2011. | Komentara: 0

Jovanović: Mandati pripadaju odbornicima

NOVI SAD - Sednica Skupštine grada Novog Sada, koja je trebalo da bude održana juče, odložena je za naredni petak, pošto, ni posle jednosatne pauze, vladajuća većina nije uspela da obezbedi kvorum jer je 11 odbornika Ujedinjenih regiona Srbije odlučilo da ne učestvuje u radu sednice, piše današnji Dnevnik.
Izjave | Petak, 25. 03. 2011. | Komentara: 0

Sedlarevic: Vojvodjanska kancelarija će ubrzati EU integracije Srbije

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Maja Sedlarević izjavila je da je zadovoljna današnjom odlukom Vlade Republike Srbije da da saglasnost na otvaranje kancelarije AP Vojvodine u Briselu.
Izjave | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, povodom obeležavanja 12 godina od početka NATO bombardovanja Srbije i Dana sećanja na poginule u NATO bombardovanju, položili su danas venac na spomen obeležje u krugu kasarne Vojske Srbije "Jugovićevo".



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook