Narodni poslanici LSV traže rudnu rentu od 10 posto

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 01. 12. 2015. | Komentara: 0

Narodni poslanici LSV traže rudnu rentu od 10 posto

NOVI SAD - Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Srbije naći će se i Predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, između ostalog, u svojih 24 amandmana traže rudnu rentu u visini od najmanje deset odsto. 

LSV

Vojvodina da sama pravi plan osnovnih geoloških istraživanja

Poslanik LSV u Skupštini Srbije Dejan Čapo objasnio je za RTV da je Liga, pored tehničkih ispravki i pojašnjenja, tražila da Vojvodini ostane nadležnost da sama pravi plan osnovnih geoloških istraživanja.

- Takođe, tražimo i veće ingerencije lokalnih samouprava prilikom nelegalne eksploatacije, kao i drugačiju raspodelu sredstava od naplate kazne za to delo, tako da više prihoduju lokalni budžeti i budžet Vojvodine, na čijoj teritoriji se takva eksploatacija i vrši - kazao je Čapo. On je objasnio i da LSV predlaže efikasno korišćenje resursa, odnosno da se omogući da se u okviru istog istražnog prostora mogu odobriti nova istraživanja istog ili drugog resursa i to na različitim dubinama.

- Ovo je novo rešenje, koje već postoji u nekim zemljama EU i sprečava monopolski položaj, jer je do sada u Srbiji bilo dozvoljeno nekome da može prilikom eksploatacije da kopa neograničeno duboko. Naša izmena u praksi znači da će se naplaćivati, u korist budžeta Srbije, nekoliko puta za iste koordinate naknada za različito eksploataciono polje po dubini - naveo je poslanik LSV.

I NIS da plaća veću rudnu rentu

Čapo je kazao i da LSV predlaže uvođenje novih naknada, kojima bi se, prema njegovim rečima, da su bile naplaćene ove godine, povećao prihod budžeta Srbije za oko 19,6 milijardi dinara. Republički poslanik LSV je istakao da će Liga tražiti veću rudnu rentu.

- Tražimo da rudna renta, umesto dosadašnjih sedam, bude najmanje deset odsto, ali ono što je najvažnije, tražimo da se to primenjuje i na NIS - dodao je Čapo. On je objasnio i da će LSV podneti i šest amandmana na predloženu Strategiju razvoja energetike u Srbiji do 2025 godine, sa projekcijama do 2030. godine.

(BILSV, 01.12.2015)




Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.
Izjave | Subota, 20. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: U LSV nema konfuzije, vreme je za mlađe ljude

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da u stranci nema konfuzije posle odlaska višegodišnjeg lidera.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook