Izbori na svim nivoima u istom danu su katastrofa za demokratiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 30. 07. 2023. | Komentara: 0

Izbori na svim nivoima u istom danu su katastrofa za demokratiju

NOVI SAD - Najnovije licitiranje sa datumom izbora i najava predsedsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se glasati na svim nivoima, prema mišljenju Aleksandra Martona, portparola Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođana, još je jedan u nizu primera izostanka demokratskih procesa u našoj zemlji.

LSV

– Dok se u zemljama sa ozbiljnom demokratskom tradicijom tačno zna na koje izbora se kada izlazi, u Srbiji je sve stvar volje vladajuće elite ili, čak, samo jednog čoveka. Svi zakonodavni organi, odnosno skupštine, na svim nivoima se u Srbiji biraju na četiri godini. Praktično da nema slučaja da je državni parlament dočekao kraj svog mandata, nego se iznova i iznova išlo na vezivanje izbora raznih nivoa vlasti – kaže Marton.

To je direktan atak na lokalnu demokratiju, dodaje, jer se pod udarom „velikih“ tema, koje dominiraju u izbornoj kampanji za Narodnu skupštinu, lokalne teme potpuno izgube.

– Kada bi se u takvoj kampanji išta čulo o problemu ispravne pijaće vode, nelagalnoj seči šuma ili nicanju divljih deponija? Srbija nema dugu demkratsku tradiciju, ali ovakav princip je teško naći i u zemljama koje je nikada nisu ni okusile. Izbori na svim nivoima ne smeju se održavati u istom terminu. Aleksandar Vučić neće živeti u Žitištu ili Senti, pa da njegovo ime dominantno odlučuje o lokalnoj vlasti. A o rečniku koji predsednik Srbije koristi kada govori o opoziciji, zaista je teško i reč reći. Nekorektno i izvan svih demokratskih standarda. Reklo bi se, očekivano radikalski – zaključuje Marton.
 (SzILSV-Vojvođani, 30.7.2023)
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook