Izbori na svim nivoima u istom danu su katastrofa za demokratiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 30. 07. 2023. | Komentara: 0

Izbori na svim nivoima u istom danu su katastrofa za demokratiju

NOVI SAD - Najnovije licitiranje sa datumom izbora i najava predsedsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se glasati na svim nivoima, prema mišljenju Aleksandra Martona, portparola Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođana, još je jedan u nizu primera izostanka demokratskih procesa u našoj zemlji.

LSV

– Dok se u zemljama sa ozbiljnom demokratskom tradicijom tačno zna na koje izbora se kada izlazi, u Srbiji je sve stvar volje vladajuće elite ili, čak, samo jednog čoveka. Svi zakonodavni organi, odnosno skupštine, na svim nivoima se u Srbiji biraju na četiri godini. Praktično da nema slučaja da je državni parlament dočekao kraj svog mandata, nego se iznova i iznova išlo na vezivanje izbora raznih nivoa vlasti – kaže Marton.

To je direktan atak na lokalnu demokratiju, dodaje, jer se pod udarom „velikih“ tema, koje dominiraju u izbornoj kampanji za Narodnu skupštinu, lokalne teme potpuno izgube.

– Kada bi se u takvoj kampanji išta čulo o problemu ispravne pijaće vode, nelagalnoj seči šuma ili nicanju divljih deponija? Srbija nema dugu demkratsku tradiciju, ali ovakav princip je teško naći i u zemljama koje je nikada nisu ni okusile. Izbori na svim nivoima ne smeju se održavati u istom terminu. Aleksandar Vučić neće živeti u Žitištu ili Senti, pa da njegovo ime dominantno odlučuje o lokalnoj vlasti. A o rečniku koji predsednik Srbije koristi kada govori o opoziciji, zaista je teško i reč reći. Nekorektno i izvan svih demokratskih standarda. Reklo bi se, očekivano radikalski – zaključuje Marton.
 (SzILSV-Vojvođani, 30.7.2023)




Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.
Izjave | Nedelja, 24. 12. 2023. | Komentara: 0

Glasovi za SVM u južnoj Srbiji i Šumadiji veoma čudna pojava

Komentarišući činjenicu da je Savez vojvođanskih Mađara, na nedavno održanim izborima, dobio veliki broj glasova u Šumadiji, Mačvi, Sandžaku, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton kaže da je to veoma čudna pojava i da je posle četiri stotine glasova za listu SVM u vranjskim selima ma izborima 2020. godine sve to pod poprilično velikim znakom pitanja.

Izjave | Sreda, 20. 12. 2023. | Komentara: 0

Marton: Glasači su rekli da se za Vojvodinu vredi boriti, a na lokalnim izborima nastavljamo raditi za bolji život svih Vojvođana

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je da je ovako loš rezultat stranke na pokrajinskim izborima bio očekivan zbog više faktora. LSV-Vojvođani prvi put, posle 27 godina, neće imati svoje predstavnike u Skupštini AP Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook