Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

NOVI SAD/BEOGRAD – Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti. Mrnuštik je gostujući na televiziji Prva pročitala nekoliko spornih stihova iz pesama Baje Malog Knindže, te istakla da je tako nešto neprimereno i nedopustivo pogotovo u Vojvodini koja je multinacionalna i multietnička sredina.

LSV

Na konstataciju voditeljke da su ligaši tražili zabranu koncerata ovog pevača, Mrnuštik je podsetila da su subotički i novosadski odbor LSV-Vojvođani u nekoliko navrata tražili zabranu određenih koncerata, te da su ligaši više puta ukazivali na to da vlast neprimereno nameće takvu vrstu narativa i govora mržnje koja je u stihovima Bajinih pesama.

- Subotički odbor LSV-Vojvođani je tražio zabranu koncerta na koji je crkva pozivala vernike pod šator, da dođu da slušaju Baju Malog Knindžu, a taj šator će biti postavljen u dvorištu škole, a ne crkve. A sve to na dan slave u Novom Žedniku. Vojvodina, kao multietnička i multinacionalna sredina, nije prostor gde bi se trebalo tako nešto promovisati – kazala je Mrnuštik i pročitala sporne stihove u kojima je izražena mržnja prema drugim nacionalnostima.

- Ne znam zašto gospodin Knindža ne peva to negde drugde, jer gde god je on pevao a ova vlast sprovodila politiku, tamo Srba ne da više nema nego su se vraćali ovde nazad ili na traktorima ili u sanducima. Ovaj tekst koji je jedan od mnogih, a većina je takva, je u suprotnosti sa članom 49. Ustava koji kaže da je zabranjeno i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti. Takođe, u suprotnosti je sa Zakonom o zabrani diskriminacije koji kaže u članu 11. da je zabranjeno izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva u javnim skupovima ili mestima dostupnim javnosti. Takođe, govor mržnje je govor kojim se napada ili omalovažava neka društvena ili etnička grupa – ukazala je Maja Mrnuštik i navela da je sve ovo kažnjivo, te da je zakonima predviđena i zatvorska kazna.

Prema njenim rečima, aktuelna vlast već godinama promoviše koncerte ovog pevača na svim televizijama, dele se besplatne karte za njegove nastupe i na taj način omasovljavaju posetu koncertima.

- Ova vlast umesto da bude vlast svih građana, ona je promoter ovakvih stvari. Baja kao Baja uopšte nije bitan. Bitan je narativ koji vi promovišete – kazala je Mrnuštik obraćajući se narodnom poslaniku Srpske napredne stranke Vladimiru Đukanoviću koji je takođe bio gost u emisiji. 

Mrnuštik je istakla i da aktuelna vlast organizuje neprimerene proslave Badnjeg dana po Novom Sadu, gde se porodični praznik mira i tolerancije pretvorio u iživljavanje po kvartovima koji postaju ratne zone u kojima se šenluči, puca iz vatrenog oružja i lansiraju burad od karbita.

(SzILSV-Vojvođani, 22. 1. 2024)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook