Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

NOVI SAD/BEOGRAD – Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti. Mrnuštik je gostujući na televiziji Prva pročitala nekoliko spornih stihova iz pesama Baje Malog Knindže, te istakla da je tako nešto neprimereno i nedopustivo pogotovo u Vojvodini koja je multinacionalna i multietnička sredina.

LSV

Na konstataciju voditeljke da su ligaši tražili zabranu koncerata ovog pevača, Mrnuštik je podsetila da su subotički i novosadski odbor LSV-Vojvođani u nekoliko navrata tražili zabranu određenih koncerata, te da su ligaši više puta ukazivali na to da vlast neprimereno nameće takvu vrstu narativa i govora mržnje koja je u stihovima Bajinih pesama.

- Subotički odbor LSV-Vojvođani je tražio zabranu koncerta na koji je crkva pozivala vernike pod šator, da dođu da slušaju Baju Malog Knindžu, a taj šator će biti postavljen u dvorištu škole, a ne crkve. A sve to na dan slave u Novom Žedniku. Vojvodina, kao multietnička i multinacionalna sredina, nije prostor gde bi se trebalo tako nešto promovisati – kazala je Mrnuštik i pročitala sporne stihove u kojima je izražena mržnja prema drugim nacionalnostima.

- Ne znam zašto gospodin Knindža ne peva to negde drugde, jer gde god je on pevao a ova vlast sprovodila politiku, tamo Srba ne da više nema nego su se vraćali ovde nazad ili na traktorima ili u sanducima. Ovaj tekst koji je jedan od mnogih, a većina je takva, je u suprotnosti sa članom 49. Ustava koji kaže da je zabranjeno i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti. Takođe, u suprotnosti je sa Zakonom o zabrani diskriminacije koji kaže u članu 11. da je zabranjeno izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva u javnim skupovima ili mestima dostupnim javnosti. Takođe, govor mržnje je govor kojim se napada ili omalovažava neka društvena ili etnička grupa – ukazala je Maja Mrnuštik i navela da je sve ovo kažnjivo, te da je zakonima predviđena i zatvorska kazna.

Prema njenim rečima, aktuelna vlast već godinama promoviše koncerte ovog pevača na svim televizijama, dele se besplatne karte za njegove nastupe i na taj način omasovljavaju posetu koncertima.

- Ova vlast umesto da bude vlast svih građana, ona je promoter ovakvih stvari. Baja kao Baja uopšte nije bitan. Bitan je narativ koji vi promovišete – kazala je Mrnuštik obraćajući se narodnom poslaniku Srpske napredne stranke Vladimiru Đukanoviću koji je takođe bio gost u emisiji. 

Mrnuštik je istakla i da aktuelna vlast organizuje neprimerene proslave Badnjeg dana po Novom Sadu, gde se porodični praznik mira i tolerancije pretvorio u iživljavanje po kvartovima koji postaju ratne zone u kojima se šenluči, puca iz vatrenog oružja i lansiraju burad od karbita.

(SzILSV-Vojvođani, 22. 1. 2024)



Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.
Izjave | Subota, 20. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: U LSV nema konfuzije, vreme je za mlađe ljude

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da u stranci nema konfuzije posle odlaska višegodišnjeg lidera.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook