Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

NOVI SAD – Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 

LSV

- U tom filmu glavni lik je zapao u vremensku petlju u kojoj se isti dan, Dan mrmota, ponavlja iznova i iznova, bez obzira na to šta pokušava ili kako se ponaša, on se svaki put probudi u isti dan. Nažalost, čini mi se da, koliko god se Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani trudila da ukazuje na pogubnu politiku sve veće centralizacije i favorizovanja velikih gradova u odnosu na nerazvijene opštine i sela, budžeti i sami rebalansi sve više liče na one prethodne – naveo je Šućurović.

15 godina bez Zakona o finansiranju APV

On je tokom rasprave o rebalansu budžeta istakao da je Vojvodina već decenijama finansijski potpuno zanemarena. Nekada bogata pokrajina je politikom centralizacije dovedena u rang nerazvijenih.

- Vojvodini se ne poštuju čak ni ona osnovna ustavna prava, pa već 15 godina nemamo ni Zakon o finansiranju AP Vojvodine – naglasio je.

Šućurović je naveo da se predloženim budžetskim rebalansom predviđa dodatnih 850 miliona dinara za saobraćajnu infrastrukturu grada Novog Sada. 

- Novi Sad je grad koji trenutno ima najveći BDP po glavi stanovnika u Srbiji i pomalo je apsurdno da se na uštrb celokupne Vojvodine, gde pojedina sela i opštine praktično nestaju, tolika sredstva odvajaju. Mi nemam problem s tim da se grad Novi Sad i gradi i razvija, ali imamo problem s tim da se nesrazmerno velike cifre prebacuju gradu dok se ostatak pokrajine zanemaruje – dodao je.

Sve problematično i diskutabilno

Naveo je da povećanje budžetske rezerve, koje je predviđeno rebalansom budžeta, izaziva ozbiljnu zabrinutost i postavlja pitanja o odgovornom trošenju javnih sredstava. Dosadašnja praksa u vezi s budžetskom rezervom nije pružila dovoljno garancija da će novac biti iskorišćen na transparentan i efikasan način. Problematično je Šućuroviću i to što vlada ima diskrecionu moć da samostalno odlučuje o raspodeli sredstava iz budžetske rezerve, bez obaveze pružanja detaljnih informacija ili polaganja računa o načinu korišćenja tog novca. 

- Jasno je bilo na osnovu samog  budžeta, pa i samog rebalansa, da nemate nameru da krenete u rešavanje problema  neispravne pijaće vode. U 21. veku 700 hiljada ljudi i dalje pije neispravnu i zatrovanu vodu. Dosadašnji pokušaji koji podrazumevaju izgradnju gradskih vodovoda pokazali su se kao neuspesni. Katastrofalan nacin na koji je sadašnja vlast rešavala problem pijaće vode u Zrenjaninu poznat je široj javnosti i na to ne bih trošio dragoceno vreme. Potrebno je usmeriti se ka dugoročnom i sistemskom rešenju umesto dosadašnjih kratkotrajnih i neefikasnih pristupa koji nisu uspeli da reše probleme adekvatno. Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani snažno apeluje na sve relevantne aktere da podrže izgradnju regionalnog vodovoda u Banatu. Ova infrastruktura će omogućiti dostupnost čiste pijaće vode svim stanovnicima ovog regiona i time doprineti njihovom zdravlju i prosperitetu – naznačio je predsednik poslaničke grupe „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“. 

Šućurović je naglasio da se Pokrajinska vlada ponosi veličinom budžeta, ali zanemaruje izuzetno važnu činjenicu - značajno zaostaje u odnosu na budžet grada Beograda. 

- Dok su budžeti Autonomne Pokrajine Vojvodine i Beograda bili gotovo identični 2008. godine, danas je budžet grada Beograda skoro dvostruko veći, uprkos sličnom broju stanovnika. Ova neravnoteža u raspodeli budžetskih sredstava postavlja ozbiljno pitanje jednakih prilika i kvaliteta života za građane Vojvodine. Vojvođani, takođe, zaslužuju dobar i kvalitetan život, jednako kao i Beograđani. Međutim, trenutna situacija im onemogućava da ostvare svoj pun potencijal i da uživaju u istim beneficijama kao stanovnici glavnog grada. I za kraj, nije nam potrebna nova Beogradizacija, već nam je preko potrebna decentralizacija – zaključio je Saša Šućurović.

(SzILSV, 22. 06. 2023)




Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook