Izbori na svim nivoima u istom danu su katastrofa za demokratiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 30. 07. 2023. | Komentara: 0

Izbori na svim nivoima u istom danu su katastrofa za demokratiju

NOVI SAD - Najnovije licitiranje sa datumom izbora i najava predsedsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se glasati na svim nivoima, prema mišljenju Aleksandra Martona, portparola Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođana, još je jedan u nizu primera izostanka demokratskih procesa u našoj zemlji.

LSV

– Dok se u zemljama sa ozbiljnom demokratskom tradicijom tačno zna na koje izbora se kada izlazi, u Srbiji je sve stvar volje vladajuće elite ili, čak, samo jednog čoveka. Svi zakonodavni organi, odnosno skupštine, na svim nivoima se u Srbiji biraju na četiri godini. Praktično da nema slučaja da je državni parlament dočekao kraj svog mandata, nego se iznova i iznova išlo na vezivanje izbora raznih nivoa vlasti – kaže Marton.

To je direktan atak na lokalnu demokratiju, dodaje, jer se pod udarom „velikih“ tema, koje dominiraju u izbornoj kampanji za Narodnu skupštinu, lokalne teme potpuno izgube.

– Kada bi se u takvoj kampanji išta čulo o problemu ispravne pijaće vode, nelagalnoj seči šuma ili nicanju divljih deponija? Srbija nema dugu demkratsku tradiciju, ali ovakav princip je teško naći i u zemljama koje je nikada nisu ni okusile. Izbori na svim nivoima ne smeju se održavati u istom terminu. Aleksandar Vučić neće živeti u Žitištu ili Senti, pa da njegovo ime dominantno odlučuje o lokalnoj vlasti. A o rečniku koji predsednik Srbije koristi kada govori o opoziciji, zaista je teško i reč reći. Nekorektno i izvan svih demokratskih standarda. Reklo bi se, očekivano radikalski – zaključuje Marton.
 (SzILSV-Vojvođani, 30.7.2023)




Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.
Izjave | Subota, 20. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: U LSV nema konfuzije, vreme je za mlađe ljude

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da u stranci nema konfuzije posle odlaska višegodišnjeg lidera.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook