Izbori na svim nivoima u istom danu su katastrofa za demokratiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 30. 07. 2023. | Komentara: 0

Izbori na svim nivoima u istom danu su katastrofa za demokratiju

NOVI SAD - Najnovije licitiranje sa datumom izbora i najava predsedsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se glasati na svim nivoima, prema mišljenju Aleksandra Martona, portparola Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođana, još je jedan u nizu primera izostanka demokratskih procesa u našoj zemlji.

LSV

– Dok se u zemljama sa ozbiljnom demokratskom tradicijom tačno zna na koje izbora se kada izlazi, u Srbiji je sve stvar volje vladajuće elite ili, čak, samo jednog čoveka. Svi zakonodavni organi, odnosno skupštine, na svim nivoima se u Srbiji biraju na četiri godini. Praktično da nema slučaja da je državni parlament dočekao kraj svog mandata, nego se iznova i iznova išlo na vezivanje izbora raznih nivoa vlasti – kaže Marton.

To je direktan atak na lokalnu demokratiju, dodaje, jer se pod udarom „velikih“ tema, koje dominiraju u izbornoj kampanji za Narodnu skupštinu, lokalne teme potpuno izgube.

– Kada bi se u takvoj kampanji išta čulo o problemu ispravne pijaće vode, nelagalnoj seči šuma ili nicanju divljih deponija? Srbija nema dugu demkratsku tradiciju, ali ovakav princip je teško naći i u zemljama koje je nikada nisu ni okusile. Izbori na svim nivoima ne smeju se održavati u istom terminu. Aleksandar Vučić neće živeti u Žitištu ili Senti, pa da njegovo ime dominantno odlučuje o lokalnoj vlasti. A o rečniku koji predsednik Srbije koristi kada govori o opoziciji, zaista je teško i reč reći. Nekorektno i izvan svih demokratskih standarda. Reklo bi se, očekivano radikalski – zaključuje Marton.
 (SzILSV-Vojvođani, 30.7.2023)




Izjave | Ponedeljak, 17. 04. 2023. | Komentara: 0

Marton (LSV): Predsednik i premijerka etiketiraju novinare i gaze slobodu medija

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da su pretnje novinarima nedopustive, pogotovo od strane predsednika republike i premijerke.

Izjave | Subota, 08. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Nikada više zloupotreba u javnom sektoru kao danas

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da nikada nije bilo toliko zloupotreba u javnom sektoru kao danas. Komentarišući izjavu narodnog poslanika DS-a Srđana Milivojevića da Nikola Tesla danas ne bi mogao da očitava strujomere bez članske karte SNS, Kostreš je rekao da to nije daleko od istine.
Izjave | Četvrtak, 06. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija ne treba da se bavi Crnom Gorom, nego da rešava svoje probleme i ubrza evropske integracije

Komentarišući predsedničke izbore u Crnoj Gori, na kojima je Jakon Milatović pobedio doskorašnjeg predsednika crnogorske države Mila Đukanovića, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš je istakao da je Milatović pobedio voljom građana. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook