Ne izostavljati odrednicu Republika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 03. 12. 2011. | Komentara: 0

Ne izostavljati odrednicu Republika

BEOGRAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine  zatražili su od Vlade Srbije da više ne dostavlja parlamentu propise u kojima će pisati, kao što je slučaj s nekim odredbama zakona o praznicima, Srbija, bez odrednice Republika. Poslanik LSV Radovan Radovanović prozvao je tim povodom i javni servis – RTS, prenosi Dnevnik.

Raša Radovanović

– Neki to čine slučajno, a neki namerno. Svaki dan slušamo: predsednik Srbije, predsednik Vlade Srbije, a ova država se zove Republika Srbija. U Ustavu stoji da je Srbija država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive. Okoreli narodnjački blok želi to da izbriše, forsirajući naziv države bez onog Republika. Ko nije Srbin, odmah mu je “košulja tesna” jer je on državljanin Republike Srbije – pojasnio je Radovanović za Dnevnik, podvlačeći da tako nešto može da dozvoli sebi neka partija ili komercijalna televizija, ali ne i Vlada i javni servis. Dnevnik pise i da je mobilni parlament – projekat Skupštine Srbije i OEBS-a – već treći dan u Vojvodini. Posle Sandžaka, juga Srbije i Šumadije, poslanici su se sreli s vojvođanskim biračima u Bačkoj Topoli, Kikindi, a danas će provesti dan u Somboru. Domaćini na ovim skupovima su poslanici iz tih mesta Zlata Đerić (NS), Radovan Radovanović (LSV), dojučerašnji parlamentarac Dragomir Cimeša (DS, a građani su imali prilike da razmene mišljenja i postave pitanja baš “svojim” narodnim predstavnicima.
 
(BILSV, 03.12.2011.)





Izjave | Utorak, 21. 02. 2023. | Komentara: 0

Kolar: Pravo na pijaću vodu zaštititi Ustavom

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava predlog struke da se pravo na pijaću vodu zaštiti Ustavom, kaže za portal N1 član Predsedništva LSV Zdenko Kolar, navodeći primer Slovenije koja je još 2016, kao prva evropska zemlja, pravo na pijaću vodu uvela u Ustav.
Izjave | Subota, 18. 02. 2023. | Komentara: 0

Marton: Proterati ruskog ambasadora, Rusija je iza desničarskih protesta

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton pozvao je premijerku Anu Brnabić da iz Srbije protera ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka, ukoliko se dokaže da Rusija stoji iza desničarskih protesta.
Izjave | Četvrtak, 16. 02. 2023. | Komentara: 0

Bešlin: Poruka Sretenja je sloboda, sve suprotno od onog kako je vlast tumači

"Poruka Sretenja, kao dvostrukog praznika - ustanka i ustavnosti, je potpuno drugačija od one kakvom je sadašnja vlast tumači. Prava poruka je emancipacija, oslobođenje, sloboda, i to ne samo ka spolja, nego i unutrašnja, od lične vlasti i autoritarizma", izjavio je istoričar Milivoj Bešlin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook