Nema priče o Centru u Nišu jer nema ni diplomatskog statusa

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 22. 01. 2019. | Komentara: 0

Nema priče o Centru u Nišu jer nema ni diplomatskog statusa

NOVI SAD - Činjenica da se prilikom posete Vladimira Putina Beogradu nije razgovaralo o Rusko-srpskom centru u Nišu verovatno je posledica saznanja Rusije da zvanični Beograd nije promenio svoj stav po pitanju davanja diplomatskog statusa zaposlenima u Rusko-srpskom humanitarnom centru, ocenjuje za „Danas“ predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. 

LSV

- Jasno je da se ne radi o humanitarnom centru, nego o kamufliranoj špijunskoj bazi Ruske Federacije. Liga socijaldemokrata Vojvodine od početka funkcionisanja takozvanog Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu upozorava na njegove štetne posledice po bezbednost naše zamlje, ali i čitavog regiona. Mi smo od vlasti tražili da se ovaj centar zatvori, jer dovodi Srbiju u brojne opasnosti. To se nije dogodilo, ali dobro je što zaposleni u ovoj ruskoj bazi nisu dobili diplomatski imunitet, što Moskva od početka traži. Kremlj je i ranije pokazivao nezadovoljstvo odlukom Srbije da Centru ne dodeli diplomatski status - ocenjuje Čanak za Danas. 

On napominje da je poznato da „zvanične ruske vlasti često pribegavaju raznim metodama pritisaka, kako bi ostvarile svoje interese“. U prilog tome Čanak navodi tvrdnju da zvanična Moskva nije odustala od svojih aspiracija vezanih za diplomatski status Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu. 

- Ruska Federacija ne miruje u Makedoniji, ne miruje ni u Crnoj Gori, i sasvim je jasno da ne miruje ni u Srbiji. Kremlj će i dalje vršiti pritisak na Srbiju po ovom, ali i drugim pitanjima, a na vlastima u Srbiji je da se tome odupru. Srbija mora sačuvati svoju nezavisnost, a samim tim i mir i bezbednost - zaključuje predsednik LSV. 

(SZILSV, 22.01.2019)



Izjave | Ponedeljak, 30. 01. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Prihvatiti francusko-nemački predlog, EU nema alternativu

Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže za prihvatanje evropskog predloga o Kosovu, jer smatra da ulazak Srbije u Evropsku uniju nema alternativu, izjavio je predsednik LSV Bojan Kostreš i poručio da "između racija i emocija, moramo da izaberemo racio".
Izjave | Sreda, 25. 01. 2023. | Komentara: 0

SNS i SPS slepo podržavaju Vučića jer su podanici vladara, a boje se da će ih njegov odlazak uništiti

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton kaže da je Aleksandar Vučić autoritaran političar koji ne dopušta da bilo ko i bilo šta, pored njega, bude u centru pažnje.
Izjave | Četvrtak, 12. 01. 2023. | Komentara: 0

Marton : Vučić poslao sina u RS jer nema hrabrosti da kaže svoj stav

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao sina Danila na obeležavanje protivustavnog Dana Republike Srpske u Bosni i Hercegovini jer nema hrabrosti da jasno kaže svoj stav.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook