Neuobičajeno da evropske regije imaju dve zastave

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 06. 09. 2016. | Komentara: 0

Neuobičajeno da evropske regije imaju dve zastave

NOVI SAD – Odbor Skupštine AP Vojvodine za pitanja ustavnopravnog položaja utvrdio je juče Predlog pokrajinske skupštinske odluke o izgledu i načinu korišćenja simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine, a novina u odnosu na raniji Nacrt odnosi se na to da tradicionalna zastava može biti isticana i s tradicionalnim grbom u sredini u odgovarajućim razmerama.

 LSV

Primedbu na to rešenje izneo je predstavnik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški, koji je rekao da u Statutu ne piše da tradicionalna zastava može biti isticana i s grbom u sredini i da je to novina u odnosu na Statut. Bogaroški je najavio da LSV neće podržati odluku i da će na sednici parlamenta kao član Odbora imati izdvojeno mišljenje, prenosi Dnevnik.

– Pre svega, prilično je sporno šta je tradicionalna zastava i grb. Smatramo da je ta odluka doneta bez konsultovanja stručne javnosti, to je verovatno trebalo biti predmet dublje analize. Pri tom, želim i ovom prilikom da naglasim da je krajnje neuobičajeno u praksi evropskih regija da se, i kada su utvrđeni istorijski simboli određene regije, oni upotrebljavaju na isti način kao i zvanični simboli. To su razlozi zbog kojih LSV neće podržati odluku – kazao je Bogaroški.

A u izjavu agenciji Beta, Bogaroški je podsetio da LSV nije glasala za Statut Vojvodine, između ostalog, i zbog tradicionalnih simbola.

– Njih može da usvoji skupštinska većina, ali ako su ti simboli tradicionalni, onda oni moraju i biti tradicionalni. Problem je što simboli koji su predloženi to nisu – kazao je Bogaroški ocenjujući da će Vojvodina biti jedina pokrajina koja će imati dva grba i dve zastave koje će se isticati ravnopravno, “što daje jednu dozu neprimerenosti celom postupku”. Šef poslaničke grupe LSV je dodao da će Liga učestvovati u raspravi i pokušati argumentima da podrži svoje stanovište.

– Da ne ulazim preterano u heraldiku, prvo i osnovno za usvajanje tradiconalnih simbola mora da se pita i struka. Ako nešto proglašavate za tradicionalno, morate konsultovati struku. Mišljenja oko takvih simbola su jako podeljena i proglasiti simbole koji su bili u upotrebi manje od dva meseca nije primereno jednoj ozbiljnoj instituciji – objasnio je on.
 

(BILSV, 06. 09. 2016)

 




Izjave | Subota, 18. 02. 2023. | Komentara: 0

Marton: Proterati ruskog ambasadora, Rusija je iza desničarskih protesta

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton pozvao je premijerku Anu Brnabić da iz Srbije protera ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka, ukoliko se dokaže da Rusija stoji iza desničarskih protesta.
Izjave | Četvrtak, 16. 02. 2023. | Komentara: 0

Bešlin: Poruka Sretenja je sloboda, sve suprotno od onog kako je vlast tumači

"Poruka Sretenja, kao dvostrukog praznika - ustanka i ustavnosti, je potpuno drugačija od one kakvom je sadašnja vlast tumači. Prava poruka je emancipacija, oslobođenje, sloboda, i to ne samo ka spolja, nego i unutrašnja, od lične vlasti i autoritarizma", izjavio je istoričar Milivoj Bešlin.
Izjave | Ponedeljak, 13. 02. 2023. | Komentara: 0

Marton: Naprednjaci su nacionalisti i putinofili, ne delimo vrednosti

Liga socijaldemokrata Vojvodine sa Srpskom naprednom strankom ne deli isti vrednosni sistem i to je sasvim jasno, poručuje za 021.rs portparol LSV Aleksandar Marton.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook