Nijedno mesto u Vojvodini se ne razvija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 15. 03. 2016. | Komentara: 0

Nijedno mesto u Vojvodini se ne razvija

BEOGRAD – Bilo bi jako zgodno da neko malo obiđe sela po Vojvodini i da vidi kako ona izgledaju danas i do koje mere  su devastrana, kao i na šta liči poljoprivredna mehanizacija. Zrenjanin je bio treći grad u Jugoslaviji po bruto nacionalnom dohotku, a trenutno je, bukvalno, grad nezaposlenih, istakao je sinoć lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Gostujući u emisji “Ćirilica” na TV Hepi, Čanak je rekao da je u gradovima koji su nekad bili industrijski centri poput Kikinde, bukvalno sve svedeno na to što se malo uradi oko okućnice, da nema ozbiljne poljprivredne proizvodnje, jer u Vojvodini više ne može da se, kao nekada, imućno živi od 20 hektara zemlje, te da je teško i onima koji imaju ispod 60-ak hektara.


Investicije sve pokreću

– Mora se sve to menjati i u to mora da se investira. Da bi se u to investiralo, moraš da znaš šta hoćeš da uradiš – rekao je Čanak. Istakao je i da se ne mogu trkati industrija i poljoprivreda, već da industrija mora da subvencioniše poljoprivredu. 
– A da bi subvencionisala poljoprivredu, ona mora da postoji. A da bi postojala industrija, ti moraš u to da investiraš. Stvari su vrlo jednostavne, samo treba ozbiljno pogledati – rekao je Čanak. Lider LSV je upozorio i da Novi Sad trpi ogroman pritisak, da je u proteklih dvadeset godina porastao za trećinu, ako ne i za polovinu, ali da iza svega što se gradi u Novom Sadu ne stoji realna ekonomija.  A van Novog Sada je još gore, što je nedopustivo, dodaje on. 
– U Vojvodini, praktično, nema nijedno mesto koje se razvija. Ne postoji. A i Novi Sad samo raste, on se ne razvija. Umesto da se smanji pritisak na Novi Sad, pa i Beograd, time što će se napraviti dobra putna mreža, što će se napraviti dobre pruge – rekao je Čanak podsećajući da se Franc Jozef u Vojvodini vozio bržim vozom nego što je to slučaj danas. 

NIS raubuje prirodna bogatstva

Lider LSV je upitao zašto i kako je glavni resurs Vojvodine, naftna industrija, tako jeftino dat u ruke onima koji sada raubuju naša prirodna bogatstva na taj način da će uništiti naftne izvore koji su mogli da funkcionišu i da budu u upotrebi još par decenija. 
– Oni će presušiti za par godina. Zašto? Zato što kada se pojača eksploatacija preko određene mere pada nivo gasa i onda više nema šta da tu naftu ispumpa napolje. Pošto nema šta da ispumpa napolje ta nafta ostaje dole. Ona je tu, ali više ne može da se izvadi – upozorio je Čanak. Na opasku da je NIS bio gubitaš dok e bio državno preduzeće, Čanak kaže da je on i sada državno preduzeće.
– To je i dalje državno preduzeće, samo ne ove države nego ruske države. Ja o tome sve vreme govorim. Kako je moguće da postane strana država vlasnik naših prirodnih resursa, recimo termalnih voda? Kako to može? Po kom osnovu to može – zapitao je Čanak. 

Patriotizam se meri napretkom zemlje

Čanak je rekao i da se istinski patriotizam meri samo po tome da li zemlja napreduje ili nazaduje. 
– Ova zemlja nazaduje. Mogu svi ovi patrioti da pričaju koliko god hoće, sa njima na čelu ova zemlja ide u ponor. I to je tako već dugi niz godina. Došli smo do toga da sada ispade dok se ne uguramo nekako pod ruski šinjel, ništa od nas neće biti. Nije istina, samo treba uzeti i raditi i to ozbiljno raditi na tome da se ovoj zemlji da šansa. Šanse bez mladih ljudi, bez obrazovanih ljudi nema. A mladi i obrazovani odlaze. Zašto, zato što ovde ne vide čime će da se bave – istakao je Čanak. Podsetio je da su problemi koje danas proživljavamo posledice situacije iz devedesetih godina i vladavine Slobodana Miloševića, ukazujući na najveću inflaciju u istoriji planete Zemlje, na tenkove na ulicama, krvoprolića, partijsku pljačku države i razbijanje SFR Jugoslavije od strane njegovog režima. Ocenio je i da bi situacija bila drugačija da je sprovedena lustracija.
– Pre godinu dana ste imali razbijanje pekara po Vojvodini, zbog one utakmice sa dronom, kada su razbijane pekare i napravljena svinjarija planetarnih razmera. Šta je na kraju bilo? Od svih osumnjičenih i privedenih jedna jedina vaspitna mera. Vaspitna mera, “no-no, ne smeš da razbiješ pekaru čiki” – rekao je Čanak osudivši bolećivost prema onima koji raspiruju međunacionalnu i međuvresku mržnju.

(BILSV, 15. 03. 2016)




Izjave | Subota, 26. 03. 2011. | Komentara: 0

Jovanović: Mandati pripadaju odbornicima

NOVI SAD - Sednica Skupštine grada Novog Sada, koja je trebalo da bude održana juče, odložena je za naredni petak, pošto, ni posle jednosatne pauze, vladajuća većina nije uspela da obezbedi kvorum jer je 11 odbornika Ujedinjenih regiona Srbije odlučilo da ne učestvuje u radu sednice, piše današnji Dnevnik.
Izjave | Petak, 25. 03. 2011. | Komentara: 0

Sedlarevic: Vojvodjanska kancelarija će ubrzati EU integracije Srbije

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Maja Sedlarević izjavila je da je zadovoljna današnjom odlukom Vlade Republike Srbije da da saglasnost na otvaranje kancelarije AP Vojvodine u Briselu.
Izjave | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, povodom obeležavanja 12 godina od početka NATO bombardovanja Srbije i Dana sećanja na poginule u NATO bombardovanju, položili su danas venac na spomen obeležje u krugu kasarne Vojske Srbije "Jugovićevo".



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook