Sedlarević: Loš odnos republičkih organa prema pokrajinskim

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Petak, 01. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Loš odnos republičkih organa prema pokrajinskim

BEOGRAD - Od 2000. godine Skupština AP Vojvodine uputila je Narodnoj skupštini Republike Srbije ukupno 39 zakonskih predloga i na desetine amandmana na različite zakone, a od tog broja usvojeno je svega pet zakona i 13 amandmana, istakla je danas potpredsednica Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević.

Učestvujući na forumu "Otvorena vrata parlamenta" u organizaciji Komiteta pravnika za ljudska prava Yucom, na kojem je bilo reči o mogućnostima za podnošenje zakonskih predloga Narodnoj skupštini, Sedlarevićeva je upozorila da osim navedenih, ostali zakonski predlozi upućeni iz pokrajinskog parlamenta nisu ni stigli do narodnih poslanika, iako je Skupština AP Vojvodine ovlašćeni predlagač zakona i ostalih pravnih akata Narodnoj skupštini.

Bez saradnje prilikom usvajanja Ustava

"Ne mogu da kažem zašto je to tako. Skupština Srbije ne vidi pokrajinsku administraciju kao partnere, pa na primer ni u jednoj radnoj grupi, niti u jednom radnom telu koje je radilo na pripremi Ustava Srbije nije bilo nikoga iz pokrajinske administracije. To je, u najmanju ruku, neosnovano loš odnos republičkih organa prema pokrajinskim " navela je Sedlarevićeva. Ona je kao primer tog lošeg odnosa navela predloge Zakona o ravnopravnosti polova i Zakon o volonterskom radu, koje je Skupština AP Vojvodine uputila republičkom parlamentu na usvajanje, a koji se nisu našli na dnevnom redu, iako je Narodna skupština nekoliko godina kasnije usvojila sopstvene predloge tih zakona. 

"Predlog zakona o ravnopravnosti polova koji je došao iz Vojvodine, nije se našao u skupštinskoj proceduri iako je, po sudu civilnog sektora i eksperata koji se bave ravnopravnošću polova, zakonski predlog Skupštine Vojvodine bio i kvalitetniji i sveobuhvatniji od onoga koji je Skupština Srbije na kraju usvojila, nekoliko godina kasnije " navela je Sedlarevićeva, dodajući da je ista sudbina zadesila i Zakon o volontiranju, koji je bio vrlo moderan i usklađen sa svim evropskim standardima. Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine je dodala da se situacija malo promenila na bolje nakon 2008. godine, kada je prilikom izrade Zakona o prenosu nadležnosti postojala saradnja između ministarstava i pokrajinskih sekretarijata oko utvrđivanja nadležnosti ta dva nivoa vlasti.

Dijalog Pokrajine i lokalnih samouprava

Učesnici foruma prisutne su upoznali sa ulogama narodnog poslanika, Vlade Srbije, Ombudsmana, Narodne banke, Skupštine AP Vojvodine, te građanskoj inicijativi sa neophodnih 30.000 potpisa, kao stavnim i zakonskim mogućnostima za podnošenje inivcijativa Narodnoj skupštini, ali i nedostacima u dosadašnjoj praksi donošenja zakona, Sedlarevićeva je prisutne upoznala sa istim mogućnostima kada je u pitanju pokrajinski parlament. Kako je navela, Skupština AP Vojvodine donosi dve vrste pravnih akata - pokrajinsku skupštinsku odluku i skupštinsku odluku, a inicijativu za donošenje prve mogu podneti Vlada AP Vojvodine, najmanje pet poslanika, poslanička grupa, pokrajinski Ombudsman u skladu sa svojim nadležnostima ili 30.000 građana Vojvodine.

"Skupštinsku odluku može da podnese poslanik, poslanička grupa,Vlada AP Vojvodine, Ombudsman ili 15.000 građana. Ono što je identično za obe ove odluke je da i lokalna samouprava može da podnese inicijative i predloge, a presedan je da od 2000. godine do danas ni jedna lokalna samouprava nije iskoristila tu mogućnost " navela je Sedlarevićeva dodajući da je zadatak pokrajinskog parlamenta da lokalne samouprave kroz neku vrstu dijaloga upozna sa tom mogućnošću.

Pored Maje Sedlarević, na današnjem forumu Yucoma učestvovali su i potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije Judita Popović, Poverenik za slobodan pristup informacijama i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, pomoćnik Generalnog sekretara Zaštitnika građana Robet Sepi, kao i Dejan Dević iz Direkcije za pravne poslove Narodne banke Srbije i Saša Gajin iz Centra za unapređivanje pravnih studija.

(BILSV, 31. 03. 2011.)
Izjave | Subota, 02. 07. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Došao đavo po svoje

Došao đavo po svoje. Ovako je generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš prokomentarisao nalaz Demostata da u Srbiji Aleksandar Vučić uživa samo jedan odsto više poverenja od predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.
Izjave | Subota, 02. 07. 2022. | Komentara: 0

Skupština Vojvodine treba da se izjasni o agresiji Rusije na Ukrajinu

Liga socijaldemokrata Vojvodine bi mogla da pokrene pred vojvođanskim parlamentom zvaničnu osudu podrške agresije Rusije na Ukrajinu i time da Skupština APV podrži ukrajinsku zajednicu u Vojvodini, izjavio je pokrajinski poslanik LSV Saša Šućurović. 
Izjave | Sreda, 22. 06. 2022. | Komentara: 0

Srbija da izabere stranu civilizovanog sveta

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je vlast u Srbiji najgora na svetu jer još nije uvela sankcije. Gostujući na N1 televiziji, on je rekao i da je prepun prezira prema „konkurenciji vlasti, koja sebe laskavo naziva opozicijom“, jer im je trebalo 72 dana da primete da je počeo rat u Ukrajini.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook